Güney Kıbrıs’tan Yunanistan İçin Yoğun Çaba

ads ads ads ads
01/07/2015

ads
Güney Kıbrıs’tan Yunanistan İçin Yoğun Çaba

Güney Kıbrıs’ın, Euro Grubu ile olan müzakereleri çıkmazla sonuçlanan ve kurtarma programının uzatılması için çabalayan Yunanistan’ın, içinde bulunduğu kötü durumdan kurtulabilmesi için yoğun çaba gösterdiği bildirildi.

Simerini gazetesi, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Yunanistan’a destek belirttiği ve konuyla ilgili müdahalede bulunduğu açıklamasının ardından, dün de Almanya Şansölyesi Angela Merkel’i arayarak, Yunanistan konusunu görüştüğünü yazdı.

Habere göre Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Güney Kıbrıs’ın hedefinin, Yunanistan programıyla ilgili uzlaşı sağlanması olduğunu belirtti.

Gazete, Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru’nun da Yunanistan ile ilgili müdahalede bulunarak, Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ve Euro Bölgesi ülkeleri parlamentolarına mektup gönderdiğini ve Yunanistan meselesine çözüm bulunması için destek talep ettiğini yazdı.

Habere göre Omiru, Yunanistan’ın Avrupa kurumları ile olan müzakerelerinin, ne yazık ki Euro Bölgesi’ni derin sulara sürüklediğini ve Yunanistan’ın yaptığı önerilere karşılık Avrupa kurumları tarafından başka tedbirler nüfuz edilmeye çalışılmasının, işbirliği ve dayanışma eksikliğine işaret ettiğini söyledi.

Omiru, Euro Bölgesi’nin birliğini, Yunanistan’ın kamu borcunun yaşayabilirliğini, toplumsal bağlılığı sağlayacak ve Yunan ekonomisinin verimliliğini serbest bırakacak, karşılıklı fayda çerçevesindeki bir çözümün en kısa zamanda bulunması gerektiğini vurguladı.

KS EDEK ise, Yunanistan’a destek belirttiği bir bildiriyi, onaylanmak üzere Rum Meclisi’ne sundu. KS EDEK, Meclis olarak, oy birliğiyle gerek Yunan halkına, gerekse AB’ye Yunanistan’ın desteklendiğine dair güçlü bir mesaj verilmesini istedi.

Haberde, Ekologlar ve Çevreciler Hareketi’nin de Anastasiadis’ten siyasi parti liderlerini toplantıya çağırmasını ve Yunanistan’daki olaylardan Güney Kıbrıs’ın mali ve siyasi açıdan nasıl etkileneceği üzerinde çalışma yapılmasını istedi.

YUNAN HÜKÜMETİ RUM HÜKÜMETİ’NDEN YARDIM İSTEDİ

Gazete, bir diğer haberinde ise, Yunanistan Hükümeti’nin Rum Hükümeti’nden dün, Yunanistan’ın Euro Grubu’ndan talep ettiği kurtarma programının süresinin uzatılması talebiyle ilgili yardım istediğini bildirdi.

Habere göre Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, Yunanistan Hükümeti’nin, Euro Grubu’nun dünkü toplantısına ilişkin Rum Hükümeti’nden yardım talebinde bulunduğunu açıkladı.

Hristodulidis, Yunanistan’ın destek talebine olumlu karşılık verdiklerini ve konuyla ilgili çabalarını sürdüreceklerini belirtti.

RUM MERKEZ BANKASI YUNANİSTAN’DAKİ GELİŞMELERİN SIKI TAKİBİNDE

Bu arada, Politis gazetesi de, Rum Merkez Bankası’nın ve müteşebbis çevrelerin, Yunanistan’daki gelişmeleri yakından takip ettiğini yazdı.

Gazete, Rum piyasalarında gelişmelere dair heyecanın hakim olduğunu, ancak soğukkanlılıkla beklemeye devam edildiğini belirtti.

Haberde, Güney Kıbrıs’taki 4 Yunan bankasının sisteminin bütününde, endişelenmeyi gerektirecek bir durumun söz konusu olmadığı kaydedildi.

ANASTASİADİS LARNAKA “MAĞUSA BÖLGESİ” ZİYARETİNİ YUNANİSTAN İÇİN ERTELEDİ

Gazete, bir diğer haberinde ise, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Larnaka ve “Mağusa Bölgesi”ne düzenlemeyi planladığı ziyaretini, Yunanistan’daki durum nedeniyle ileri bir tarihe ertelediğini yazdı.

Haberde, ziyaret tarihinin henüz netleşmediği belirtildi.

VATANDAŞLAR PLATFORMU, AKEL VE ÇİFTÇİLERDEN YUNANİSTAN İÇİN DESTEK ETKİNLİĞİ

Öte yandan Fileleftheros gazetesi de, Güney Kıbrıs’taki “Vatandaşlar Platformu”nun, Yunanistan’a destek için bugün, saat 19.30’da etkinlik düzenleyeceğini yazdı. Etkinlikte, Rum Maliye Bakanı Haris Yeorgiadis’e muhtıra verileceği belirtildi.

Haravgi gazetesi de, AKEL’in cumartesi günü saat 10.30’da, Lefkoşa Rum kesimindeki “AB Evi” önünde Yunanistan’a destek etkinliği düzenleyeceğini yazdı.

Gazete, bir diğer haberinde de, Rum tarım örgütlerinden PEK, EKA, PANAGROTIKOS, NEA AGROTİKİ KİNİSİ (Yeni Tarım Hareketi) ve EVROAGROTİKOS’un, 3 Temmuz’da, Yunanistan’daki tarım örgütlerine destek vermek amacıyla traktörlü eylem düzenleyeceğini belirtti.

01/07/2015 10:53
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Güney Kıbrıs, Yunanistan, haber, kıbrıs
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.