Haber Kaynağı: Twitter

ads ads ads ads
21/04/2014
HK

ads
Haber Kaynağı: Twitter

Ülkemizde sosyal ağların gücünün ve faydasının farkında olan gazeteciler, bu platformları sıkça kullanıyor

Gelişen teknolojiyle birlikte bireylerin teknoloji kullanımının arttığını görüyoruz. Toplumun teknoloji kullanımına olan bu eğilimi elbette sadece moda veya çağımızın gereği olarak açılanamaz. Bununla birlikte bireyler çevresinde olup bitenlerle alakalı olarak bilgi alma ve verme ihtiyacı hissediyor.

Toplumun bir parçası olan gazeteciler de teknolojik olanaklardan yararlanıyor ve eskiye oranla bizlere daha hızlı haberler ulaştırabiliyorlar. Gelişen sosyal iletişim ağları sayesinde -ki birçoğumuzun “sosyal medya” olarak da bildiği bu ortamda-gazeteciler ulaşamadıkları noktalardan bilgileri daha hızlı ve kolay elde edebiliyor.

Her ne kadar da bazı politik odaklar tarafından çeşitli nedenlerden dolayı “baş belası” olarak görülse de Twitter gazetecilerin haber yaparken en sık kullandığı sosyal iletişim ağı olarak gösterilebilir. Gerek kaynaklara ulaşmadaki kolaylığı, gerek ise hızlı geri bildirim alma imkânı sayesinde Twitter birçok gazeteci tarafından kullanılıyor.

“Haber kaynağı”

Bu yazıda Twitter’ın gazetecilik sektörüne sağladığı olanakları tartışmak istiyorum. Ülkemizde sosyal ağların gücünün ve faydasının farkında olan gazeteciler, bu platformları sıkça kullanıyor. Teknolojik alt yapı olarak her ne kadar da gelişmiş ülkelerin seviyesinde olmasak da yeniliklere adapte olma noktasında eğitimli nüfusumuz ve yaratıcı düşünen gençler sayesinde başarılı olduğumuz söylenebilir. Twitter’ı birçok gazetecinin özellikle “haber kaynağı” olarak kullandığını görüyoruz.

Haber kaynağı dediğimiz şeyden; bir konuyla ilgili haber yaparken konuya derinlik ve zenginlik katacak ayrıca konuyla ilgili bilgi verecek olan insanları, dokümanları, fotoğrafları, görüntüleri, belgeleri vb. anlıyoruz. Dolayısıyla gazeteci gündemle ilgili bilgilere sosyal ağlardan da ulaşabileceği gibi, yapacağı haberlerle ilgili kaynaklara da erişebiliyor.



Twitter röportajları

Twitter’ı bu amaçlara ek olarak farklı özellikleriyle kullanan gazeteciler de yok değil. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) Twitter üzerinden kaynaklara ulaşarak röportaj yapmak WhatsApp Gazetesi ve Girne Haber Ajansı Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Davran’ın aklına geldi. İbrahim Davran, Twitter’ı kullanarak kendi oluşturduğu isim listesine tweetler atıyor ve röportajlar gerçekleştiriyor. Birçok kişinin uzun röportajları okumakta isteksiz olması ve uzun röportaj metinlerinin sıkıcı bulunduğu gerçeğinden hareket edersek, Davran’ın 140 karakter sınırı ile röportajlar yapması mantıklı geliyor. Davran kendisine geri dönen mesajları inceliyor ve bunları Detay gazetesinde yayımlıyor. Böylece önceden belirlenen konuyla ilgili düşünceler, eleştiriler ve çözümler kısa ve öz şekilde okuyucularla buluşturuluyor.



Twitter kullanıcıları her yerde

Konuyla ilgili İbrahim Davran ile röportaj yaptım. “Gazetecilik mesleği bitti” diyenlere inatla, bu alanda teknolojiyi de kullanarak daha yapılacak çok fazla işimizin olduğunu göstermesi açısından Davran’ın aktardıkları dikkat çekici. İbrahim Davran, Twitter’ın gazeteciler için faydalarını şu sözlerle özetliyor:

“Gazeteciler Twitter’da doğru kişi ve kanalları takip ederler ise habere daha kolay ve çabuk yoldan ulaşma imkânı buluyor. Her yerde gazeteci olmayabilir ama günümüzde her yerde Twitter kullanıcıları mevcut ve anlık yaşanan her gelişmeyi Twitter’dan takipçileriyle paylaşıyorlar. Gazeteciye de bu bilgiyi doğru bir şekilde derleyip haber metnine dönüştürmek kalıyor.”



Kıbrıs’ta ünlü tanımlaması

Twitter üzerinden röportaj yapma fikri nereden aklınıza geldi? Sorusuna ise şu yanıtı veriyor Davran: “Gündeme dair haberlerin sosyal medyada geri dönüşüne uzun zamandır bakılıyor. Örneğin “Deprem oldu, Twitter yıkıldı, sanatçılar olay sonrası şunu dediler” gibi haberlere rastlıyordum ve zaman zaman kendim de böyle haberler yapmaya çalışıyordum. Bir gün çok sevdiğim bir gazeteci abimle kafamda resmen şimşekleri çakacak bir konuşma geçti. Kıbrıs’ta ünlü tanımlamasının tam olmadığını söyleyince, ilk olarak Twitter üzerinden Kıbrıs’ın ünlü isimlerini çıkardım. Ardından da ünlü isimlere gündeme dair veya halkın gündeminden eksik olmayan konuları sordum. Geri dönüşler oldukça iyi olunca yaklaşık iki buçuk aydır da bunu kesintisiz devam ettiriyorum. Dünyada bu tarz röportaj yapan ilk kişi olduğumu bilmekte ayrıca beni gururlandırıyor. Bunun ilerleyen zamanlarda birçok yerde kullanılan bir röportaj türü olacağına inanıyorum.”

Karakter sınırlaması

Twitter’ın 140 karakter ile sınırlanan mesajlara olanak vermesi birçok kişi tarafından eleştiriliyor. Elbette bu sınırlama gazeteciler için de geçerli. Hele de sınırlamaya rağmen Twitter üzerinden röportaj yapılıyorsa, bu noktada ciddi bir çaba sarf etmek gerekiyor. İbrahim Davran bu sınırlamanın iyi ve kötü yanlarını şöyle açıklıyor: “Aslında çok daha iyi oluyor. Nedeni ise araştırmalara göre insanlar artık 100 karakterden sonraki yazılara sadece göz gezdiriyorlar. İnsanların dikkatini çekecek az ve öz kelimelerle olayın anlatılmasını sağlıyor. Gazetede bana ayrılan alan kısıtlı olduğu için, birçok kişin röportajını da 140 karakter sınırı sayesinde yayınlayabiliyorum.”



En çok gazeteciler kullanıyor

Davran günlük röportaj listesinde 100 kişinin olduğunu ve bu listende Twitter’ı aktif kullanan siyasetçiler, sanatçılar, gazeteciler, iş insanları ve aktivistlerin yer aldığını ifade ederek, liste haricinde “Twitter Röportaj” sorularına mesaj atanların olduğunu da vurguladı. Röportaj konuları ise şöyle belirleniyor: “Genellikle sorularımı sormadan iki saat önce Kıbrıs’taki bütün haber sitelerini ve gazetelerin manşetlerini detaylı inceliyorum. Gündeme dair anlamlı bir soru bulabilirsem, soruyorum. Eğer bulamazsam genel anket tarzı sorulara yönelmeye çalışıyorum.”

Günde 5 ile 10 arasında tweet attığını ifade eden Davran, KKTC’de gazetecilerin Twitter kullanımını da şu sözlerle değerlendiriyor: “Siyasetçiler, iş insanları, aktivistler, sanatçılar ve gazeteciler diye ayırdığımda, bu kategoriler arasında en aktif kullanan grup olarak gazetecileri görüyorum. Gazeteciler içerisinde baktığımda ise son bir yıl içerisinde yayın hayatına başlayan gazetelerin çalışanlarının daha aktif olduğunu, birkaç gazete haricinde diğer gazetelerin çalışanlarının da maalesef Twitter’ı aktif kullanmadığını görüyorum.” İbrahim Davran röportajın sonunda bazı mesajlar iletiyor.

“Öncelikle bana desteklerini esirgemeyen Serhat Akpınar ile Emre Diner’e, bana bu meslekte çok yeni olmama rağmen kucak açan Detay gazetesinin değerli çalışanlarına ve bu röportaj vesilesiyle size, Poli dergisine saygılarımı ve hürmetlerimi sunarım. Poli dergisine de yayın hayatındaki başarılarının devamını dilerim.” Poli - Yrd. Doç. Dr. Metin Ersoy -Doğu Akdeniz Üniversitesi

21/04/2014 12:44
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: ibrahim davran
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.