Halkın Partisi uyardı: İflaslar gelebilir

ads ads ads ads
26/05/2016

ads
Halkın Partisi uyardı: İflaslar gelebilir

HALKIN PARTİSİ: “ACİL ADIM ATILMAZSA İFLASLAR ARKA ARKAYA GELEBİLİR!”

Halkın Partisi’nden yapılan açıklamada, son günlerde gündemde olan ve piyasada ciddi huzursuzluklar yaratan sebze-meyve toptancısı şirketin iflas olayına değinilerek “hükümet bir yandan şirketler, diğer yandansa icra-iflas düzenlemeleri konularında acil adım atmazsa piyasada iflaslar arka arkaya gelebilir” uyarısında bulunuldu. Halkın Partisi açıklamasında ayrıca “daha kısa bir süre önce bir marketler zincirinin batması ve piyasaya büyük miktarlarda borç takması akıllardayken, şimdi bir diğer borç takma olayı ile karşı karşıyayız. Mevcut yasalar alacak-verecek konularında vatandaşların haklarını aramasında yetersiz kalıyor ve bu durum piyasada faaliyet gösteren pek çok şirketin çok ciddi risk altında var olma mücadelesi vermesine neden oluyor. Piyasaya güven verecek düzenlemelerin bir an önce yapılması gerekir” denildi.

“Mevcut sistemin aksaklıkları ile ilgili hiçbir tedbir alınmadıkça bu ne ilktir, ne de son olacaktır!” denilen açıklamada mevcut yasaların alacak-verecek konularında insanların haklarını aramasında yetersiz kaldığına, özellikle şirketler ile ilgili mevzuatta ciddi eksiklikler olduğuna dikkat çekilerek, şu hususlara vurgu yapıldı: “Bir ülkede şirket kurmak bu kadar kolay olmamalı. Aynı kişi bir şirketi batırıp hemen ertesinde hiç bir sıkıntıyla karşılaşmadan başka bir şirket kurabiliyor, alacaklılar ise şirketin limited oluşundan dolayı hiçbir alacaklarını tahsil edemiyorlar. Bu durum zincirleme etki ile piyasada birçok sektörü olumsuz yönde etkiliyor. Ülke ekonomisi şu anda çok sayıda ticari kurumun ekonomik anlamda iflasın eşiğinde olduğu hassas bir noktada durmaktadır. Piyasa yıllardır likidite sıkıntısı çekmekte, ticari alışverişler çek takası ile sürdürülmekte, bu da doğal olarak son beş yılda toplam 18 bin 31 kişinin çek yasağına girmesine sebep olmaktadır. Diğer bir ifadeyle, piyasa eski çağlardaki gibi bir “takas ekonomisi”ne dönmüş durumdadır.” Halkın Partisi açıklamasında şirketlerle ilgili mevzuatın bir an önce günümüz koşullarına uygun hale getirilmesi ve bir süreden bu yana yaşanan risklerin önlenmesine dönük tedbirler ışığında değiştirilmesi gerektiğine dikkat çekildi ve icra konusunda da tedbir almanın şart olduğu belirtildi.

“Piyasada Güven Sarsılırsa İş Yapmak İmkansız Hale Gelir”

Açıklamada, mevcut yasalar ile alacaklıların borçlarını tahsil etmesinin neredeyse imkansız bir hal aldığına da değinilerek “eğer bir hukuk devletinde yaşadığımızı söylüyorsak, bunun gereklerini de yerine getirmemiz gerekir. Yani yasama yetkisine sahip olan Meclis’in mevcut yasaları tadil edip böylesi durumların önüne geçilmesi yönünde tedbirler alması gerekir. Şirketler ve borç tahsili konusunda

yürürlükteki mevzuat günümüz koşullarına uygun olmayıp, ülkemizde piyasanın işleyişine ciddi anlamda köstek olmaktadır” ifadelerine yer verildi. Öte yandan finans şirketlerine de değinilen açıklamada, bu konuda yürürlükte hiçbir yasa olmayışının kabul edilemez olduğuna dikkat çekilerek şu hususların altı çizildi: “Son iflas olayında, piyasada pek çok kişiye borç takıp ülkeden ayrılan şahısların açıklamalarına bakıldığı zaman, battıkları için değil ölüm tehdidi aldıkları için ülke dışına kaçtıklarını söylüyor olmaları endişe vericidir. Bu tür söylemler maalesef ilk kez kamuoyuna yansımıyor. Ancak ne yazıktır ki hükümet edenler senelerdir bu konuya dair hiçbir önlem almamışlardır. Finans şirketlerinden borçlanma ve faizler ile ilgili bir an evvel yasal düzenleme yapılması şarttır. Tabii bu önemli konularda yasal düzenleme yapılırken, bankacılık sisteminin sağlıklı ve piyasa dinamiklerine uygun olarak çalışmasını engelleyici faktörler yaratılmamasına özen gösterilmelidir. Ayrıca, Anayasa Mahkemesi’nin kararına rağmen senelerdir finansal tüketicilerin kullandıkları kredinin maliyet ve şartlarını şeffaf bir şekilde anlamalarını sağlayacak, bankaların kredi açma/kapama maliyetlerini düşürecek, iş uyuşmazlıklarında hakemlik kurullarının oluşturulması, ve icra kurumunun hızlı ve etkin bir şekilde çalışmasını sağlayacak hiçbir yasal düzenleme yapılmamıştır. Bunun yerine her gelen hükümet döneminde yapılandırma yasaları çıkartılarak esas soruna çözüm getirmek yerine günü birlik, palyatif çözüm arayışlarına gidilmiştir. Bir başka ifadeyle, eski siyaset anlayışı gereği, çözüm üretmek yerine günü kurtarma politikalarına başvurulmuştur. Bu politikalar da birçok sektörün ve genel ekonominin işleyişini önemli derecede sekteye uğratmıştır.”

HALKIN PARTİSİ BASIN BÜROSU

BASIN İŞLERİ SORUMLUSU CEMRE GÜNSEL ESENGİN 

26/05/2016 11:45
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Halkın Partisi uyardı: İflaslar gelebilir, Halkın Partisi, Kudret Özersay, CEMRE GÜNSEL ESENGİN
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.