Hamileyken dişlerinize iyi bakın!

ads ads ads ads
11/08/2016

ads
Hamileyken dişlerinize iyi bakın!

Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu, hamilelik sürecinde diş sağlığı ile ilgili nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı.

Hamilelik döneminde vücuttaki östrojen ve progesteron hormonlarının artması ile birlikte dişlerde plak ve iltihap oluşumu gibi durumlarla karşılaşılabiliyor. Doğru diş bakımı uygulandığı sürece, hamilelikte de diş sağlığını korumak mümkün.



Hamilelikte diş kaybı

Hamilelik nedeniyle sık sık atıştıran anne adayları, diş bakımını ihmal ettikleri zaman, hamilelik gingivitisi daha hızlı ilerler, diş kayıplarına varan ciddi sorunlara neden olabilir. Ayrıca, hamilelikte karşılaşılan kusmalar da anne adayının ağzına mide asitinin gelmesiyle, dişlere zarar verir, diş kayıpları oluşumunu hızlandırır.



Diş kayıplarını önlemek için, ağız ve diş bakımına özen göstermek gerekir. Düzenli olarak, diş muayenesi yaptırmak, diş fırçalamayı ve diş ipi kullanmayı ihmal etmemek, diş kayıplarını önlemede büyük önem taşır.





HAMİLELİKTE BAŞ AĞRISI NEDEN OLUR? HAMİLELİKTE BAŞ AĞRISI NEDEN OLUR?



Hamilelikte oluşabilecek diş sorunlarının tedavisinde kullanılacak ilaçlar ve teşhis için gerekli görüntüleme yöntemleri anne adaylarını endişelendirebilir. Bu yüzden sınırlı uyuşturmalar için, üretici firmanın uyarılarının dikkate alınması gerekiyor. Ağrı kesici ilaçlarda, anestezi ilaçlarında olduğu gibi firmaların uyarıları dikkate alınmalıdır. Antibiyotik olarak Tetrasiklin grubunda olan antibiyotikler alınmamalıdır. Tetrasiklin, gebelik sırasında alındığında bebeğin dişlerinde Tetrasiklin renklenmeleri dediğimiz lekeler oluşmasına neden olur.



Röntgen çekimi acil değilse tercih edilmemelidir. Eğer uygulanması acil olan bir diş tedavi uygulaması söz konusu ise, anne adayına önlük giydirilmeli ve hızlı film kullanılması sağlanmalıdır. Ayrıca, tedavide düşük doz uygulaması yapılması gerekir.



Bebeğin organ gelişimlerinin hız kazandığı hamileliğin ilk 3 ayında dental tedavilerden kaçınılması gerekiyor.





HAMİLELİKTE DOĞRU BİLDİĞİMİZ 7 YANLIŞ! HAMİLELİKTE DOĞRU BİLDİĞİMİZ 7 YANLIŞ!



Diş ağrısının şiddetli olduğu durumlarda, bebek ve annenin sağlığı için diş hekimi ve kadın doğum uzmanının iş birliği gerekebilmektedir. Diş ağrısının şiddetli seyrettiği durumlarda ve dental tedaviye başvurulamadığında, olası problemleri engellemek için bu işbirliği faydalı olacaktır. Hamileliğin 4 ve 6 aylık dönemlerinde diş tedavilerinin uygulanması en doğru zamandır. Bu dönemde kanal tedavisi, diş çekimi dolgu gibi ertelenmesi mümkün olmayan işlemler rahatlıkla uygulanabilir. Hamileliğin son 3. ayında erken doğum riski yaşanabileceğinden, acil olmayan dental tedaviler dışında herhangi bir işlemin uygulamaması daha iyi olacaktır.



Hamilelikte doğru ağız ve diş bakımı nasıl olmalı?

Anne adaylarının hamilelik döneminde ağız ve diş sağlığına normal dönemden daha fazla özen göstermesi gerekiyor.



- Hamilelik sırasında oluşan hormon artışı, ağız mukozasını dış etkenlere karşı özellikle bakteri plaklarına karşı daha hassa yapar. Bunun için günlük ağız ve diş bakımı kesintiye uğratılmamalıdır.



SAĞLIKLI BİR HAMİLELİK İÇİN 10 İPUCU SAĞLIKLI BİR HAMİLELİK İÇİN 10 İPUCU



- Plak birikimi ve diş eti hastalıkları ile hamilelik sırasında oluşan hormonal değişiklikler arasında direkt bir ilişki vardır. Bu nedenle anne adayları, hamilelik öncesinde tam bir ağız muayenesinden geçerek optimal ağız hijyenine kavuşmalı ve bunu sürdürme alışkanlığını kazanmalıdır.



- Anne adayları hamilelikte günde en az iki kez diş fırçası ve diş ipi kullanarak etkili diş bakımı yapmalı, plak birikimine engel olmalıdır.



- Hamilelikte ağız gargaraları ya da ılık tuzlu su ile gargara yapılmalıdır. Özellikle ılık tuzlu su diş etlerini rahatlatır ve diş eti hassasiyetini azaltır. 

11/08/2016 14:38
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: hamile, diş, sağlık, haber, kıbrıs
MANŞETLER

HK SAĞLIK

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.