Harvard’a Bir Kıbrıslı Türk

ads ads ads ads
02/09/2014

ads
Harvard’a Bir Kıbrıslı Türk

Sağlık sistemleri üzerine önemli çalışmaları bulunan Kıbrıslı Türk Profesör Rifat Atun, dünyaca ünlü Harvard Üniversitesi’nde bölüm başkanı oldu

Dünyanın pek çok ülkesinde sağlık sistemi üzerinde çalışmaları olan ve önemli başarılara imza atan Kıbrıslı Türk Profesör Rifat Atun, Amerika’daki dünyaca ünlü Harvard Üniversitesi’nde Küresel Sağlık Sistemleri Bölümü Başkanlığı’na getirildi.

Aslen Mağusalı olan Atun, şu anda Brezilya ve Katar’da çalışmalar yürütüyor. Yoğun iş temposu arasında Kıbrıs’taki evinde görüşme fırsatını bulduğumuz Atun, küçüklüğünden beri hayalini kurduğu şeyin gerçekleşmesinin hem mutluluğunu hem de onurunu yaşıyor.

Harvard Üniversitesi gibi bir üniversitede bulunmayı büyük bir fırsat olarak gören Atun, “Burada Kıbrıslı Türk bir profesör olarak bulunmam, sadece benim için değil, ailem için, toplumumuz için büyük bir onur” dedi.

Latin Amerika’dan Orta Asya’ya kadar sağlık sistemi üzerinde çalışıyor

İngiltere’de tıp üzerine eğitim alan Atun, ihtisasının ardından 1990’lı yıllarda, birçok ülkede sağlık çalışmalarına başladığını anlattı.

İngiltere dışında, Şili, Brezilya, Bolivya, Rusya, Baltık ülkeleri, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan gibi birçok Orta Asya ülkesi ve Türkiye’de çalışma fırsatı olduğundan söz eden Atun, en ilginç çalışmaları Brezilya ve Estonya’da yaptığını aktardı.

Sağlık reformlarında güçlü bir liderin önemine değinen Atun, “Bizim bulgularımıza göre, güçlü bir lider, takımının yani başbakandan tutun da sağlık bakanı, sağlık bakanın altında olan takım ve tüm kabinenin sağlık reformlarının hem arkasında hem de yanında olması gerekiyor. Kabinede olan tüm bakanlıkların, sağlığı büyük bir sektör olarak, sistem olarak görmeleri önemli. Sağlıkta sistem değişikliği yaparken, sadece sistemin bir parçasını değiştiremezsiniz. Tüm sistemin parçalarını, aynı zamanda değiştirmek lazım. Ayrıca uzun süreli stratejik bir vizyon olmalı. Bununla birlikte, taktik değişimler yapılmalı” dedi.

Kuzey Kıbrıs’la ilgili raporun ardından bir şey yapılmadı

Kuzey Kıbrıs’ta 2007-2008 arasında sağlık sistemi ile ilgili detaylı bir rapor yazıldığını ifade eden Atun, ancak bununla ilgili herhangi bir şey yapılmadığını söyledi.

Atun, kendisinin Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) resmi bir müşaviri olarak, takımıyla birlikte adaya geldiğini anlatarak, “İlk defa WHO, buraya resmi birini göndermişti. Maalesef, arkasından hiçbir şey olmadı. Küçük bir ülke olarak, özellikle tanınmayan bir ülke olarak, dünyadan bilirkişiler gelip de sizin için bazı çalışmalar yapıyorsa bunları değerlendirmek lazım. Değerlendirilmiyorsa bu kişiler kesinlikle bir daha gelmez” dedi.

Raporda, yönetim konusunda neler yapılması gerektiğinden, kapasitenin geliştirilmesine kadar pek çok önemli ayrıntının yer aldığını belirten Atun, “Sağlık sisteminin finansı üzerinden bir reform gerekli. Bu sadece yatırım değil. En bariz sorunlardan biri, birçok kişinin yurtdışında tedavi edilmesiydi. Bunu önlemek için buraya iyi bir yatırım yapılması gerektiğini söylemiştik. Sağlık sigortası veya vergiyle desteklenen bir finansman sistemi önemli değil, ancak kişilerin hakları nelerdir, kaliteli bir servis almasını sağlayan oluşum nasıl yapılabilir, bunlar önemli. Bunların iyice çalışılması lazımdı. Bunlar yok. Servis veren birinci basamak diye bir şey yok. Hastaneler, birinci basamak servisi veriyor. Kaliteli aile hekimliği pek yok. Hastanelerin durumu çok acı. Bilgi toplayan bir sistem yok. Yani veriyle çalışmıyoruz. Bilimsel bir çalışma olmalı. Kendilerine bol şans diliyorum” diye konuştu.

Türkiye’deki sağlık reformlarını başarılı buluyor

Atun, Türkiye’de 2005-2006 yılları arasında sağlıkta dönüşüm programının ilk başında hem Dünya Bankası’nın hem de Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) müşaviri olarak çalıştığını dile getirerek, Türkiye’nin çok başarılı sağlık reformları yaptığından söz etti.

Atun, birçok sağlık göstergesinin de iyi bir istikamette gittiğine işaret ederek, “Doğu’da ve Güneydoğu’da çocuk ölüm oranları, anne ölüm oranları çok azaldı. Bunlar, kısa sürede yapılan değişimler. Türkiye’nin yaptığı çalışmalardan biri de dört değişik sağlık sigorta sistemini, bir sigorta sistemi alına alması. Bunu, birçok ülke yapmaya çalıştı; ama yapamadı. Türkiye, bunu çok kısa bir sürede yapabilme başarısını gösterdi. Ayrıca, hastanelerin kalitesini ve verimli çalışmasını artırmak için birçok çalışmalar oldu. Aile hekimliğini getirdiler. Aile hekimliğin gelişmesi için hem eğitim hem de bazı idari enstrümanlar kullanıldı. Örneğin sözleşme bazında çalışmalar oldu. Kısacası eski, katı olan bir sistemde değişim oldu” yorumunda bulundu.

Röportaj: Emine Davut Yitmen - Kıbrıs

Röportajın Tamamı Kıbrıs Gazetesi'nde
 

02/09/2014 09:35
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Rifat Atun, Harvard Üniversitesi
MANŞETLER

HK EKONOMİ

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.