Hava-Sen'den Başbakan'a Çağrı!

ads ads ads ads
16/04/2014
HK

ads
Hava-Sen'den Başbakan'a Çağrı!

Kapatılan Kıbrıs Türk Hava Yolları (KTHY) eski çalışanlarının bağlı bulunduğu sendika olan Hava-Sen Başkanı Buran Atakan, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nun muhalefette iken söylediği sözlerin arkasında durmasını istedi.

Yorgancıoğlu’nun muhalefet parti başkanı iken KTHY çalışanları hakkında yaptığı açıklamada, “Hakkı olana hakkını vermek hükümetin görevidir” açıklamasında bulunduğunu anlatan Atakan, ayrıca bu beyanın CTP- BG sitesinde de yer aldığını kaydetti.

Atakan, Yorgancıoğlu’nun 26 Haziran 2012 tarihinde genel seçimden bir yıl bir ay önce yaptığı açıklamada, KTHY çalışanlarının kıdem tazminatları ile ilgili çalışmanın bir an önce yapılması gerektiğini hatta KTHY çalışanlarının istihdamlarını öngören yasanın çalışanları kamu görevinden ayırdığını, bunun anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu söylediğini hatırlattı.

Muhalefette başka iktidarda başka olmaz

Muhalefette iken başka, iktidarda iken başka söylemler içerisinde olunmamasını isteyen Atakan, “Ata bindikten sonra değişmesinler. Söylediğinizi unutamayacaksınız ve göreve geldiğinizde sözlerinizin arkasında durarak bunu gerçekleştirmesini bileceksiniz” dedi.

KTHY çalışanlarının “Özelleştirme Yasası” adı altında işe alınmadan önce yaşam standartlarının yok olduğunu, intiharların yaşandığını hacizlerin yaşandığını kaydeden Atakan, çalışanların böyle durumlarla karşı karşıya kaldıklarını belirtti.

Yasa, Ekim 2013’den beri Başbakanlıkta bekliyor

Meclis’te şu anda hukuk denilince akla CTP-BG milletvekili Tufan Erhürman’ın geldiğini kaydeden Atakan, şöyle devam etti:

“Muhalefette iken Özelleştirme Yasası’ndaki bu ayrımcılığı gören ve anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olan yasanın değiştirilmesini isteyen Özkan Yorgancıoğlu, şimdi bu ülkenin Başbakanıdır. Meclis’teki hukuk işleri Komitesi Başkanı Tufan Erhürman, Özelleştirme Yasası’nın 56’ncı maddesinin anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğu ve değiştirilmesi gerektiğini kaydederek, bu konuda ise bir yasa taslağı hazırladı ve Ekim 2013’te bunu Başbakanlık ile Maliye Bakanlığı’na yolladı.”

Taslak bugün, Bakanlar Kurulu’na sunulacak mı?

Buran Atakan, geçtiğimiz hafta 8 Nisan 2014’te Başbakanlık Müstaşarı Alpay Avşaroğlu ile bir görüşme yaptıklarını ve yasa taslağını ona da verdiklerini anlatarak, Avşaroğlu’nun kendilerine konuyu bugünkü Bakanlar Kurulu toplantısına götüreceğini söylediğini belirtti.

İşçinin ve Emekçinin partisi olan CTP’nin bu haksızlığa artık bir son vermesini beklediklerini de anlatan Atakan, muhalefet partileri ile yaptıkları görüşmelerde bu yasaya destek vereceklerini ilettiklerini de söyledi.

Belediye seçimlerinden önce Tufan Erhürman’ın hazırladığı yasa tasarısının Cumhuriyet Meclisi’ne gelerek onaylanmasını istediklerini hatırlatan Atakan, UBP Başkanı Hüseyin Özgürgün kendisine “KTHY’nin haklı talepleri ile gelecek her türlü yasaya biz olumlu oy kullanacağız” dediğini aktardı.

Atakan ayrıca, CTP-BG Başkanı iken Ferdi Sabit Soyer’in Özelleştirme Yasası’nın mantık hataları içerdiğini ve olumsuz sonuçlar yaratacağını vurgulayarak, bu yasaya oy verenlerin ömür boyu vebalini çekeceğini söylediğini de hatırlattı.

Mukayyitlikteki para

Tazminatlarının bir kısmının 3.5 yıl sonra bu yıl başında ödendiğini, Şirketler Mukayyitliği’nde kalan paranın da yerel seçimler öncesinde ödenmesini arzu ettiklerini belirtti.

Bu konuda Başbakan Yardımcılığı, Ekonomi Turizm, Kültür ve Spor Bakanlığı Genel Koordinatörü İsmail Arter ile olumlu bir görüşme yaptıklarını söyleyen Atakan, Arter’in geçtiğimiz hafta hasta olması nedeniyle bu hafta görüşmeyi beklediklerini ifade etti.

Şirketler mukayyitliğinde biriken bir miktar paranın olduğunu ve seçim yasakları girmeden bunun ödenmesini de Arter’den talep ettiklerini ifade eden Atakan, bunun neticelendirilmesini arzu ettiklerini söyledi.

Atakan ayrıca, CAS çalışanları ile ilgili bazı sorunları olduğunu ve bunların bir an önce çözülmesi gerektiğini kaydetti.

Halk, İrsen Küçük’e yaptığı hataların cezasını kesti

Buran Atakan, muhalefette iken KTHY çalışanlarının haklılığını sürekli söyleyenlerin iktidara geldikleri zaman da bu sorunları çözmeleri gerektiğini söyleyerek, “Biz Küçük hükümetine söylemedik şey bırakmadık çünkü haklıydık. Halk da gerekli bu süreçte Küçük’ün yaptığı hatalardan dolayı ona cezasını vererek milletvekili sayılarını 26’dan 14’e düşürmüştür” dedi.

Meclis’teki vekillerin KTHY’nin neden ortadan kaldırıldığı konusunu bir neticeye ulaştırmak zorunda olduklarını ifade eden Atakan, 4 Mart 2011’de KTHY yaşarken muhalefet parti başkanları KTHY’nin mevcut durumunu öngören ve Hava Sen ile birlikte çalışılacak bir teknik komite kurulması ayrıca, Meclis çatısı altında müşterek girişimde bulunulmasına yönelik ortak bir deklarasyona imza attıklarını hatırlattı.

Ardından aynı gün sendikadan çıkan bir grubun Meclis Başkanlığı’na giderek KTHY’nin durumunun araştırılarak, şirketin düze çıkarılması ile ilgili önerilerin saptanması istenilen bir öneri sunduklarını kaydeden Atakan, topluma KTHY’nin neden bu hale geldiğinin açıklanması gerektiğini ifade etti.

Atakan, 3 Mayıs 2011 tarihinde Meclis’te KTHY komitesi oluşturularak bir rapor hazırlandığını hatırlatarak, komitenin oybirliği ile imzaladığı bu raporun neden Türkiye Sivil Havacılık idarelerine yollanmadığını ve neden Meclis’e sunulmadığını sordu.

Raporun, KTHY’nin uçuşlarının durdurulmasının 11 ay sonra gündeme getirildiğini söyleyen Atakan, şimdi kurulan yeni komitenin buradan sorgulamaya başlaması halinde, şirketin neden göz göre göre kapatıldığının ortaya çıkacağını savundu.

Atakan, KTHY’yi kapatanlardan hesap sorulması gerektiğini ifade ederek, bunun kamuoyu vicdanının rahatlatılması için halk ile paylaşılması gerektiğini de vurguladı.

KTHY çalışanlarının özelde toplumun da genelde çok büyük sıkıntılar çektiğini de anlatan Atakan, bunun yaşanmaya da devam ettiğini söyledi.

18 ay sokağa atıldık

Buran Atakan, KTHY kapatıldığı zaman dönemin Başbakan’ı İrsen Küçük’ün, “çalışanların parasız kalmayacaklarını ve 18 ay maaş almaya devam edeceklerini” toplumun önünde söylediğini ancak parasız pulsuz sokağa atıldıkları hatırlattı.

Atakan ayrıca, geçmişte muhalefette, şimdi ise hükümette yer alanların kendileri ile birlikte hem meydanlarda, hem de çadırda destek verdiklerini hatırlatarak bir kez daha teşekkür etti.

Kaynak: Kıbrıs Gazetesi

16/04/2014 15:28
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Kıbrıs Türk Hava Yolları, buran atakan
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.