Hayvancılara Müjde!

ads ads ads ads
20/04/2014
TAK

ads
Hayvancılara Müjde!

Küçük ve büyükbaş hayvanlara düzenli yeşil yem bulmakta yaşanan sıkıntılar nedeniyle, bir aile çiftliği, topraksız çayır yetiştirmeye başladı.

KKTC’de bir ilk olduğu belirtilen Yıldırım’daki tesiste günlük 500 TL maliyetle (işçi, elektrik, arpa dahil) günde 3,5 ton çayır elde ediliyor. Bir kilo arpa çayırı 14 kuruşa mal ediliyor.

Topraksız çayır yetiştirme yöntemi çok eskilere dayanıyor ancak kurak mevsimler ve yapılaşma nedeniyle ekilebilir arazilerin azalmasından dolayı bu yöntem küçük ve büyük baş hayvancılar tarafından dünya genelinde yeniden rağbet görmeye başladı.

Tamamen kapalı alanda yapılan topraksız çayır üretiminde hiçbir kimyasal madde kullanılmıyor. Sadece su, ışık ve tercih edilen bir tahıl ürünü kullanılıyor. Ancak tesisteki tüm malzeme, paslanmaz ve anti bakteriyel olmalı.

Topraksız çayır yetiştirme tesisi, ilk kez bir aile şirketi olan Orbay Hayvancılık çiftliğinde kuruldu. Tesis sayesinde hayvanlara düzenli olarak iki haftadan beridir taze çayır veriliyor.

Orbay ailesi üyesi ve tesisi kuran Senes Veterinerlik Şirketinin Direktörü Veteriner Hekim Enes Öcal, TAK muhabirine yaptığı açıklamada, sadece su ve ışık kullanarak 1 kilo arpa tohumu ile 7 günde 7 kilo arpa çayırı elde ettiklerini kaydetti.

Öcal, “Tesis sayesinde yılın her günü hayvanlara standart kalitede yeşil yem yedirebiliyoruz. Bunun yanında yeme yaptığımız harcama da azaldı” dedi.

Büyükbaş ve küçükbaş hayvanların süt veriminde de artış gözlemlediklerini ifade eden Öcal, “Taze arpa çayırı vermeden önce günlük süt verimi bir inekten ortalama 21 litreydi, çayırı 13 gün önce vermeye başlamamıza rağmen süt verimi inek başına 24-25 litreye çıktı” diye konuştu.

Topraksız yetiştirilen arpanın besin değerinin yüksek olduğuna da dikkat çeken Öcal, arpa çayırı sayesinde döl veriminde artış; hamurlaşma, mide sıkması, mide ekşimesi ve gaz gibi rahatsızlıklarda da azalma beklediklerini ifade etti.

Tesisin 375 metre kare olduğunu ve üretim kapasitesinin günde 3-3.5 ton olduğunu kaydeden Öcal, tesisin 400 bin Türk Lirasına mal olduğunu belirtti. Öcal daha küçük boyutlarda da tesis kurdurmanın mümkün olduğunu söyledi. Öcal, 375 metrekarelik tesisten alınan ürünün 600 dönüm sulu araziden alınabilecek ürüne eşit olduğunu dile getirdi.

KEÇİLERDE VERİM DAHA DA YÜKSEK

Keçilerde daha çarpıcı verim elde ettiklerini kaydeden Öcal, “Keçilerde 40 litre süt alıyorduk, iki hafta önce arpa çayırı vermeye başladık, şimdi 58 litre süt alıyoruz. 200 TL yem parası veriyorduk şimdi 80 TL’ye kapatıyoruz” dedi.

Çiftliğin kurucusu Orbay Akıntuğ, “100 inekten günde 350 litre daha fazla süt alıyoruz. Bunun yanında iki tekerlek bala, yani 168 TL de tasarruf ediyoruz” şeklinde konuştu.

Yeşil yem kullanılmayan çiftliklerde yaz aylarında süt veriminin 14-15 kiloya kadar düşebileceğini ifade eden Akıntuğ, “En önemlisi tesis sayesinde hayvanlar düzenli olarak yeşil yem yiyebilecek” dedi. 

20/04/2014 10:11
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: küçükbaş hayvan, yeşil yem, taze, üretici, haber kıbrıs
MANŞETLER

HK EKONOMİ

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.