Her “yol” krize çıkıyor

ads ads ads ads
20/10/2017

ads
Her “yol” krize çıkıyor

Karayolları Dairesi’nin önderliğinde devam eden ve ülke trafiğine ciddi rahatlamalar getirmesi planlanan bir çok yol projesi durdu. İstimlak sorunu çözülemiyor, mahkeme kararları ile süreç duruyor

4 YILDIR TAMAMLANAMADI: Lefkoşa’nın trafik çilesine dur demek adına 2013 yılında başlayan Lefkoşa Çevre Yolu bölgedeki istimlak ve ara emirleri nedeniyle durma noktasına geldi. 16 kilometrelik Lefkoşa Çevre Yolu projesinin tamamlanması ile trafik ciddi şekilde rahatlayacaktı

 

EN GEREKSİZ YOL: Girne Çevre Yolu’nun Yeni Erenköy’e kadar uzanan bacağının yeni tamamlanmasına rağmen, hükümet Balalan ile Yeni Erenköy arasında hemen hemen aynı uzaklıkta başka bir yol yapımı gerçekleştiriyor. Mevcut yolu sadece bir buçuk kilometre kısaltacak proje, doğada da ciddi tahribat yaratıyor

 

KAYNAKLAR HAZIR, İŞ YOK: İşte 4 Ekim 2017 tarihine kadar TC Kalkınma ve Ekonomik İşbirliği Ofisi’nin yol yapım projelerine ayırdığı ancak halen kalemlerden harcama yapılmayan projeler:

Proje adı                                                                                           Kaynak                                                 Harcanan           

Kantara-Mersinlik Kuzey Çevre Yolu Baglantı Projesi      750 bin  TL                                          0 TL

Etüt-Proje İşleri                                                                                              500 bin TL                                           0 TL

Yol Yapım ve Onarım Projesi                                                     5 milyon 929 bin 269 TL                 1 milyon 577 bin 418 TL

Çamlıbel-Özhan ve Akdeniz-Tepebaşı Yol Yapım Projesi               1 milyon 300 bin TL                         0 TL

Yedidalga-Gemikonağı Asfalt Kaplama Projesi                   1 milyon 750 bin TL                         0 TL

Paşaköy-Vadili Yol Yapım Projesi                                             1 milyon 500 bin TL                         0 TL

Alevkayası Yayladağ Yol Yapım Projesi                                  650 bin TL                                           0 TL

Hamitköy-Gönyeli Çemberleri Arası Tamir Projesi           800 bin TL                                           0 TL

Boğaziçi Kuzucuk Projesi                                                             1 milyon TL                                        0 TL

 

Bertuğ TOPAL

Ülkede çok ciddi bir problem halini alan ve her geçen gün motorlu araç sayısının artması ile ciddi bir keşmekeşe dönüşen trafik sorununa çare için yapımına başlanan bazı yollar tamamlanamıyor.

Özellikle son dönemde ülkeye öğrenim amacıyla gelen öğrencilerin de toplu taşımanın yeterli olmaması nedeniyle motorlu araç sahibi olma yolunu tercih etmesi ülkede ciddi bir trafik ve yetersiz yol sorununu gündeme taşıdı.

Ülke trafiğini bazı bölgelerde ciddi şekilde rahatlatacak bazı yolların halen daha tamamlanamamış olması nedeniyle trafikte sıkıntı yaşanıyor.

Özellikle Karayolları Dairesi ile Kalkınma ve Ekonomik İşbirliği Ofisi tarafından yürütülen ve kaynaklarının hazır olmasına rağmen bir türlü tamamlanamayan yollar ülke trafiğinin rahatlamasının önünde engel olarak duruyor.

İstimlak en büyük sorun

Kaynağı hazır olmasına rağmen arazide yaşanan bir çok sorun yeni yolların tamamlanamamasına neden oluyor.

Duran yol ihalelerinin en büyük nedeni istimlak. Dünyanın bir çok ülkesinde, istimlak işlemleri “kamu yararı” gözetilerek hızla çözülürken, KKTC’de devam bir çok yol ihalesi “ara emri” kararları ile durduruluyor.

Özellikle Lefkoşa Çevre Yolu tamamen istimlak sorunları nedeniyle durdu.

4 yıldır bekliyor

Lefkoşa Çevre Yolu Projesi’ne çıkılalı 4 yıl olmasına rağmen ve ciddi bir ilerleme sağlanmasına karşın yolun bazı bölümlerinde vatandaşlarla yaşanan istimlak sorunu ve ardından yaşanan yargının ara emri kararları ile yol tamamlanamıyor.

Müteahhitler “iflasla”yüz yüze

KKTC makamlarının istimlak sorununu çözememesi, mahkeme kararları ile süreçlerin uzaması, müteahhitlerin de ciddi sıkıntı yaşamasına neden oluyor.

Özellikle Türtkiye’den gelen ve işçi getirip, araç kiralayan müteahhitler, süreçlerin uzaması nedeniyle ciddi paralar kaybediyor. Bazıları iflas ederek, proje çalışmalarını tamamıyla durduruyor.

16 kilometrelik yol bitemiyor

Lefkoşa’nın trafik çilesine nefes aldırması beklenen 16 kilometrelik Lefkoşa Çevre Yolu projesi, 4 yıldır çeşitli nedenlerden dolayı hayata geçirilemedi.

Uzun süre istimlâk sorunu yaşanan Lefkoşa Çevre Yolu projesinde, Gönyeli çemberindeki trafik sıkışıklığının yanı sıra, Gazimağusa istikametinden Girne, Gönyeli ve Güzelyurt’a gitmek isteyenlerin sıkıntılarını büyük ölçüde azaltması hedefleniyor.

Yolun kamulaştırma maliyetlerinin Maliye Bakanlığı tarafından ödenmediği ve savcılığın aldığı ara emri duruşmalarının tamamlanmadığı, projenin de bu nedenle sonlandırılamadığı ifade ediliyor.

 

Ülkenin en gereksiz yolu yapılıyor

Girne Çevre Yolu’nun Karpaz’a kadar olan bağlantısı için yapılan ve Balalan’dan Yeni Erenköy’e kadar devam eden geçtiğimiz yıllarda açılan yol dururken hükümet bir başka yolun yapımını sürdürüyor.

Balalan’dan Yeni Erenköy’e kadar gidecek toplam 8.25 kilometrelik yolun hiçbir ek getirisi bulunmuyor.

Sahil şeridinden devam edecek olan yeni yol ile, mevcut Balalan-Yeni Erenköy yolu arasında ise sadece bir buçuk kilometre kısalma yaşanacak.

 

Milyonlar bir buçuk kilometre için

Yeni yapılan ve kıyı şeridini takip ederek Yeni Erenköy’ün girişine kadar gidecek yola ciddi bir maliyet ödenmiş durumda.

Mevcut yoldan sadece bir buçuk kilometre kısa olan bu yolun yapımı da tamamlanmış değil. Havadis ekibi bölgede yaptığı incelemede herhangi bir iş devamı ile alakalı işleyiş göremedi.

20/10/2017 11:37
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS:
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.