Hamitköylüler Dertli!

ads ads ads ads
24/04/2014

ads
Hamitköylüler Dertli!

“Başıboş köpeklerden ve tilkilerden bıktık” diyen Hamitköy Muhtarı Feyzullah Bostancı, belediye hizmetlerinin de yetersiz olduğundan dert yandı



Kuzey Kıbrıs’ın son yıllarda, yapılan yeni inşaatlar nedeniyle en fazla göç alan bölgelerinden olan Hamitköy’de nüfusla birlikte sorunlar da artmaya başladı. Hamitköy’deki vatandaşlar, köylerinde artık huzurun kalmadığını söyledi. Hamitköy Muhtarı Feyzullah Bostancı, köydeki en büyük sorunun dere yatağından gelen pis kokunun, sineklerin, başıboş köpek ve tilkiler olduğunu vurguladı. Henüz daha yaz mevsiminin gelmemesine rağmen, sivrisinekler ve dereden gelen koku yüzünden kapı pencerelerini açamadıklarını da ifade eden Bostancı, bu sıkıntının her zaman olduğunu fakat belediyenin bu konuda hiç bir girişimde bulunmadığını ileri sürdü. Diyalog’a konuşan Hamitköy sakinleri de muhtara benzer açıklamalar yaparak köydeki sıkıntılardan dert yandı. Lefkoşa Türk Belediyesi tarafından hizmet götürülen Hamitköy’ün ihmal edildiğini savunan vatandaşlarr, haziran ayındaki yerel seçimlerden önce LTB Başkanı Kadri Fellahoğlu’nu köylerinde görmek ve sorunlarını aktarmak istediklerini belirtti.



Feyzullah Bostancı (Hamitköy Muhtarı)

“Hamitköy 2008 yılında Lefkoşa Belediyesi’ne bağlandı. Köyümüzün bir takım ihtiyaçları vardır. Bunlardan birisi de kanalizasyondur. Bir kısmı bağlandı, bir kısmı ise bağlanmadı. Yollarımız bakım istiyor, bazı tümseklerin yarısı yok, asfalt çalışması yapılması lazım çünkü bazı yollar çukurlaştı, çöktü. Aydınlatmada biraz sıkıntı yaşıyoruz. Yeni arsalar açıldıkça sahipleri elektrik su gibi ihtiyaçlarını bağlatıyor. Genel olarak köydeki suyumuz şu anda tamamdır. Suda bir sıkıntı yok. Mağusa yoluna kadar olan bölgeler, tatlı su alıyor, Dumlupınar bölgesi ise Güzelyurt’tan gelen suyu kullanıyor. Hamitköy-Dumlupınar bölgesindeki su boruları amiyant olduğu için değişmesi lazım. Bazı bölgelerde direnaj eksikliği nedeniyle yağmur sonrası bazı bölgeler su altında kalıyor. Bu konu birkaç kez ihaleye girdi fakat neticelenmedi. Lağım suları zaman zaman yollara dökülüyor. Temizlik gerektiği kadar yapılmıyor. Köyün bir diğer sorunu ise başı boş köpekler ve tilkilerdir. Bunlar çöpleri karıştırıp, tavuk kümeslerine ve ağıllar bölgesine giriyor. Belediye bu konuda ilgisiz, tamam dediler, hiçbir şey yapmadılar. Kanalizasyon, yol, asfalt, temizlik bunlar hep köyün ihtiyacı olan konulardır. Belediyenin durumu belli, daha fazla bir şey bekleyemeyiz belediyeden. Hesapta belediye ihale yapacak da ancak öyle çözüm bulunsun köyün sorunlarına. Bütün köylü dere yatağındaki kamışların temizlenmesini istiyor. Geçen yaz sivrisinekler yok denecek kadar azdı, bu sene küpdüşenler bölge halkını rahatsız ediyor. Özellikle çimenli ve otluk olan yerlerde sinek ve böcek çok fazladır. Belediyenin ara yolları temizlemesini bekliyoruz. Yüksek yerdeki otları, koyunlar yiyerek temizliyor. Eskiden kamışlar büyümeden keçiler yerdi, şimdi davar da kalmadı. Yağmur da yok, ne olacak bu iş ? Eskiden otlara ilaç da atılırdı ama şimdi yasaklanmış.”

Umman Gancalı



“ Köy içerisinde sürekli belediye araçlarını görüyoruz ama ne yaptığını bilmiyoruz. Baharın da gelmesiyle otlar büyüdü ve küçük, toz gibi sinekler çıktı. Bunlar çok rahatsız ediyor. Hava esintili olduğunda biraz dağıtıyor sinekleri ama, esinti durdu mu sinekler bizi yer bitirir. Köyün içi tilki dolu, bunlar mandralara, kümeslere saldırıyor.”



İzzet Mülazim

“ Her sene yaz gelmeden önce, sivrisinekler çıkmaya ve bizi sokmaya başlar. Şimdiden ilaçlanması lazım ki yumurtadan yeni sinek çıkmasın. Köydeki bazı vatandaşlarda saygı yok. Her evde 3-4 tane köpek var. Sabah sabah köpekleri sokağa salıyorlar gelip bizim kapımızın önüne pisliyor köpekler. Ben yalnız yaşarım, tansiyonum var, fazla uğraşamam temizlemek için, ben mecbur muyum herkesin köpeğinin pisliğini temizleyim? Hergün sabah gelip, benim gancellimin önüne pisler, sahibi da bakar. Yaz dönemi yılanlar gelip mandradaki hayvanları sokup öldürüyor. Belediye desen zehir koydurtmaz, hayvanları koru diyor bize.”



Mehmet Balcı

“ Ben Aldora Derya Sitesi’nde oturuyorum, sitede elektrik yok ama hem belediyeden hem elektrik kurumundan fatura geliyor. Siteye başı boş köpekler giriyor, çimlerin üstüne pisliyor. Bizim orada oynayan çocuklarımız var. Hem de köpek pisliklerinin içinde. Belediye kazdığı çukurları doldurmuyor. Sokak lambaları yanmıyor. 

Melin DOBRAN-DİYALOG

24/04/2014 09:44
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: hamitköy, köpek, sivrisinek, dert, haber kıbrıs
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.