Hong Kong'da halk demokrasi için sokağa döküldü

ads ads ads ads
29/09/2014

ads
Hong Kong'da halk demokrasi için sokağa döküldü

Çin yönetiminin Hong Kong'daki seçim sistemine müdahalesi sonucu başta öğrenciler olmak üzere binlerce Hong Kong'lu sokağa döküldü. Tepkiler çığ gibi büyürken, protestolar nedeniyle şehirde hayat durma noktasına geldi.

Çin'de Pekin yönetiminin 2017 yılında, Hong Kong için seçilecek bölge yöneticisi adaylarının, öncelikle aday komitesi tarafından onaylanacağını duyurması üzerine olaylar çıktı. Çin'in demokratik reformlara izin vermediği özel yönetim bölgesi Hong Kong'da demokrasi yanlısı grup sivil itaatsizlik hareketi başlattı.

Kendilerine "Occupy Central" hareketi adını veren grup, Hong Kong'un merkezinde hükümet binalarının dışında kamp kurdu.

EYLEMCİLERE GAZLI MÜDAHALE

Polis, gece yarısı hükümet binası çevresinde dağılmayan kalabalıklara cop, göz yaşartıcı ve biber gazıyla müdahale etti. Şehir merkezinde kamp kuran kalabalık polisin müdahalesine rağmen meydanlardan çekilmedi.

POLİS MEYDANDAN ÇEKİLDİ

Göstericiler, eylemlerine sabah da devam ederken, hükümet güvenlik güçlerini "eylemcilerin sakinleştiği" gerekçesiyle sokaklardan çekti ancak binlerce eylemcinin bugün de protestolara devam edeceği tahmin ediliyor.

TAM DEMOKRASİ HAREKETİ

Pekin yönetimi, Hong Kong'da 2017'de yapılacak özel temsilci seçiminde adayların geniş temsilli bir komite tarafından seçilmesine karar vermişti. Ancak bölgedeki "tam demokrasi" yanlıları, bu komitenin Çin hükümetine sadık üyelerden oluşacağını savunuyor ve evrensel standartlarda seçim talep ediyor.

HONG KONG 99 YIL İNGİLTERE'YE KİRAYA VERİLMİŞTİ

Çin Halk Cumhuriyeti'ne bağlı özel yönetim bölgesi olan Hong Kong, Çin'in "afyon savaşı"nı İngiltere'ye karşı kaybetmesinden sonra 1842'de bu ülkeye devredilmişti.

Çin, daha sonra 1 Temmuz 1898'de Hong Kong dahil bölgedeki 235 adayı İngiltere'ye 99 yıllığına kiraladı. Hong Kong, 1898'de imzalanan "kira sözleşmesiyle" uzun yıllar İngiltere hakimiyetinde kaldıktan sonra 1997 Çin'e devredildi.

"TEK ÜLKE İKİ SİSTEM"

İmzalanan ortak deklarasyon çerçevesinde, bölgeye 2047 yılına kadar Çin'e sadece dış politika ve savunma gibi alanlarda bağlı kalarak "tek ülke iki sistem" politikasıyla kendi idari bağımsızlığını ve yapısını koruma hakkı tanındı.

Hong Kong'un "kira dönemi" sonrası, ilk özel yöneticisi Çin tarafından seçilen Tung Chee-hwa, 1997-2005 tarihleri arasında görev yaptı. Görev süresi 2002'de dolmasına rağmen tekrar seçilen Tung, uygulamak istediği tartışmalı güvenlik yasaları ve ekonomik kriz nedeniyle 500 binden fazla kişinin sokaklara dökülmesine sebep oldu.

SON YÖNETİCİYİ KOMİTE SEÇMİŞTİ

Tung döneminin ardından yine Pekin yönetiminin belirlediği tek isim olan Donald Tsang Yam-kuen göreve gelerek 2005-2012 tarihleri arasında bölgenin ikinci özel yöneticisi oldu.

Bölgenin şu andaki özel yöneticisi CY Leung ise 1 Temmuz 2012'de bin 200 kişilik bir komite tarafından Hong Kong özel yöneticiliğine seçilmişti. Bu arada, Çin Halk Cumhuriyeti'nin ilan edildiği 1 Ekim, Hong Kong'da ulusal gün olarak kutlanıyor. 

29/09/2014 16:13
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Hong Kong, çin, pekin
MANŞETLER

HK DÜNYA

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.