HP: TÜK'ü zarara uğratanlar hesap versin!

ads ads ads ads
24/08/2016

ads
HP: TÜK'ü zarara uğratanlar hesap versin!

Halkın Partisi (HP), Bakanlar Kurulu’nun ithal tarım ürünlerine yüzde 3 katkı payı konması kararına tepki göstererek, Toprak Ürünleri Kurumu’nda kötü yönetimin faturasını halka ödetmek yerine kurumu zarara uğratanlardan hesap sorulması çağrısı yaptı.

HP yazılı açıklamasında, Bakanlar Kurulu kararı ile “Toprak Ürünleri Kurumu’nun getirildiği zor durumdan kurtarılması ve piyasayı düzenleyici bir kurum haline getirilmesi” adı altında ithal meyve, sebze, tahıl ürünleri, hayvan yemi, baklagiller ve dahası olan 109 ürüne yüzde 3 katkı payı konmasına tepki gösterdi.

HP, kamudaki cari açıkların kapatılması maksadıyla yıllardır uygulanan “katkı payı” uygulamaları ile halkın cebine el uzatıldığına ve doğrudan pahalılığa yol açıldığına işaret ederek, bu kararların kabul edilebilir olmadığına dikkat çekti.

Toprak Ürünleri Kurumu’nun “partizanca uygulamalarla” iflas noktasına getirildiğini, şimdi de tarım ve hayvancılık ürünlerinde pahalılık yaratacak bir uygulamaya gidildiğini ifade eden HP, şunları kaydetti:

“Toprak Ürünleri Kurumu’nun kâr eder haldeyken nasıl zarara sokulduğu ortadadır. Gelmiş geçmiş tüm hükümetler bu konuda sorumlu iken, bu sorumluluğu üstlenmek yerine bunun faturasını vatandaşa kesmeye çalışıyorlar. Siyasi iradenin bu noktada elini halkın cebine uzatmak yerine Kurumu zarara uğratanlardan hesap sorması ve zarara yol açanlara bu zararı ödetmesi daha doğru bir yaklaşım olacaktır.”

HP, yüzde 3’lük “katkı payı” ile ithalat maliyetlerinde artış yaşanacağından dolayı bu durumun doğrudan veya dolaylı olarak vatandaşın alışveriş faturasına yansıyacağını ifade ederek, hükümetin halkını, üreticisini, ithalatçısını düşünmeden sadece kendi yarattığı açığı kapatmak ve kamu giderlerini karşılamak amacıyla bu uygulamayı yaptığını öne sürdü.

Bu kararın, “esnafın Güney Kıbrıs ile rekabet edilebilir koşullarda ticaret yapmasına bir engel daha” olduğu görüşünü de dile getiren HP, hükümete; “Mevcut ithalat hacmimiz ve açıklanan zarar tutarı ışığında, bu açığı kapatmak için kaç ay yüzde 3’lük katkı payı uygulaması planlanmaktadır?” diye sordu.

Bu fondan elde edilmesi hedeflenen gelirin amacına uygun bir şekilde kuruma aktarılacağına inanmadığı da ifade edilen HP açıklamasında, “Bu kurumun nasıl zarar eder hale getirildiği sorgulanmalı ve sorumlular hesap vermelidir” denildi. 

24/08/2016 15:06
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: HP, TÜK, halkın partisi
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.