Huzursuz bağırsak sendromu kadınları daha çok "huzursuz" ediyor

Sindirim sorunları arasında en sık görülen hastalık huzursuz bağırsak sendromu. Tek bir nedenle izahı zor olan huzursuz bağırsak sendromu, kadınları daha çok etkiliyor ve zaman zaman hayatı kabusa çevirebiliyor.

ads ads ads ads
23/11/2017

ads
Huzursuz bağırsak sendromu kadınları daha çok "huzursuz" ediyor

Huzursuz bağırsak sendromu genelde bağırsaklardaki motilite bozukluğu, aşırı duyarlılık ve gıda intoleransı olarak tanımlanıyor ancak Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Uygun, bu sendrom için kullanılan, kolon hastalığı ve kolit terimlerinin doğru olmadığını söylüyor. 

"Çünkü hastalıkla ilgili belirtiler, sadece kolonla sınırlı değildir ve inflamasyon bu tabloda yoktur" ifadesini kullanan Uzman, organik nedenin araştırılması gerektiğine işaret ederek şunları söylüyor:

"Hastalardaki karın ağrısı çok önemli ancak hiçbir zaman gece uykudan uyandırmaz. Eğer bu varsa genelde sabaha yakındır ya da başka bir nedenle uyanmışsa ağrı olduğunu ifade edebilir. Ağrı yemekle ve stresle ortaya çıkar. Ağrı kilo kaybına neden olmaz. Eğer ağrı gece oluyorsa, dışkılama kanlı ve kilo kaybına neden oluyorsa organik bir neden mutlaka araştırılmalıdır. Dışkıda bol miktarda mukus da bulunabilir, eşlik eden hemoroid gibi bir patoloji yoksa dışkıda kan kesinlikle bulunmaz." 

SORUN GENELLİKLE 40 YAŞINDAN ÖNCE BAŞLIYOR

Semptomların sadece kolonla ilgili olmadığını, hastaların yarısında midede yanma, erken doyma, bulantı ve kusma gibi şikayetlerin de olduğunu aktaran Uygun şöyle devam ediyor:

KADINLARDA 2-3 KAT FAZLA GÖRÜLÜYOR

"Beraberinde sıklıkla genitoüriner şikayetlerde vardır. Ağrılı adet, mesanenin tam boşalmaması gibi şikayetler vardır. Ayrıca bu hastalarda bazen fibromijalji, bel, baş ağrısı, halsizlik ve uykusuzluk vardır. Bu hastaların doktor tarafından yapılan muayeneleri genellikle normaldir. Bazen depresif görünümde olabilirler. Hastalar biraz gergin ve endişeli olmakla birlikte genellikle sağlıklı görünümdedirler. Bazen de muayenede karın alt bölgelerinde hassasiyet olabilir. Huzursuz bağırsak sendromu bütün sindirim bozuklukları arasında en sık görülen hastalık olup, hemen hemen herkesi yaşamının bir kesiminde, bir veya daha fazla kez etkiler. Gastroenteroloji uzmanlarına sevk edilen sindirim sistemi hastalarının yaklaşık yüzde 50'sini oluşturur. Kadınlarda 2-3 kat daha sıktır. Genelde 40 yaşından önce başlar. Hastaların genel özellikleri şikayetleriyle ilgili olarak birçok doktora başvurmuş olmaları ve birden fazla gastroenterolojik değerlendirmeden geçmiş olmaları sık rastlanan bir durumdur."

KANSER KORKUSUNA KARŞI PSİKOLOJİK DESTEK ŞART

Sendromun tedavisinde psikolojik desteğin önemine vurgu yapan Dr. Uygun, "Özellikle kanser fobisi olan hastalara, kendilerinde kanser bulunmadığı iyice anlatılırsa çok rahatlarlar. Ancak bazı hastaların çoğu sadece ikna yoluyla rahatlamamaktadır. Bu hastaların üçte ikisinde psikolojik tedavi gerekir. Karın ağrısı ve kabızlığı olanlarda, diyetteki lifin artırılması önerilir ve dışkı yumuşatıcılar verilebilir. Hastalar semptomlara yol açtığını bildikleri gıdalardan uzak durmalıdırlar. Eğer laktoz içeren besinler kramp tarzında karın ağrısı ve diyareye neden oluyorsa bu besinlerin diyetten çıkarılması gerekir. Ancak bazen, lifli gıdalar bakteriyel liflerden dolayı artmış gaz ve şişkinliğe neden olabilirler" değerlendirmesinde bulundu.

23/11/2017 20:14
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Huzursuz bağırsak sendromu, kadın
MANŞETLER

HK SAĞLIK

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.