İçinden yolcu uçağı geçen yeraltı mağarası!

ads ads ads ads
02/10/2014

ads
İçinden yolcu uçağı geçen yeraltı mağarası!

Çin'de 1989 yılında keşfedilen Miao Room adlı devasa mağaranın büyüklüğü bilimi şaşırttı. İçinden jumbo jetin geçebileceği mağaranın toplam hacminin 10.78 milyon metreküp olduğu ortaya çıktı.

YEDİ milyarlık nüfusla dünyanın en kalabalık, 9.7 milyon kilometrelik yüzölçümüyle en büyük üçüncü ülkesi olan Çin'in dünyanın en büyük yeraltı mağarasına sahip olduğu ortaya çıktı. Ülkenin Guiyang eyaletindeki ulusal park içinde yer alan Miao Room Mağarası'nın 10.78 milyon metreküp hacme sahip olduğu belirlendi. Ülkede 1989 yılında tesadüfen keşfedilen devasa mağaranın gerçek ölçülerini belirlemek için Lancaster Üniversitesi bölgede bir yıldır araştırma yapıyordu. Bilim adamları yerin yaklaşık 100 metre derinliğindeki devasa mağaranın dünyanın en büyüğü olduğunu duyurdu. Yüksekliği 45 metreyi bulan sarkıtların yer aldığı mağara içinden rahatlıkla bir jumbo jetin geçebileceği kadar geniş.

Yaklaşık 600 milyon yıl önce şekillendiği tehmin edilen mağarının 875 metrelik iki geçitle bağlandığını açıklayan bilim adamları 3 boyutlu kameralarla inceledikleri alanın haritasını çıkardı.

Mağaranın genişliği karşısında şaşkınlık yaşadıklarını anlatan araştırma ekibinden Richard Walters, "Yeraltı mağarası Everest'ten daha geniş bir alanı kapsıyor" dedi. Miao Room'dan önce Malezya'daki Sarawak Chamber dünyanın en geniş mağarası olarak biliniyordu. Yeni bulgulara göre Miao Room Malezya'dakinden yüzde 10 daha geniş hacme sahip.  

02/10/2014 16:25
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: çin, mağra
MANŞETLER

HK DÜNYA

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.