İçişleri ve Çalışma Bakanlığı Bütçesi Onaylandı

ads ads ads ads
25/11/2015

ads
İçişleri ve Çalışma Bakanlığı Bütçesi Onaylandı

Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, 340 milyon 433 bin 100 TL tutarındaki İçişleri ve Çalışma Bakanlığı bütçesini oyçokluğuyla onayladı.

Cumhuriyet Meclisi Mavi Salonda Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı CTP Milletvekili Ferdi Sabit Soyer başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya, İçişleri ve Çalışma Bakanı Asım Akansoy, müsteşar, daire müdürleri ve bürokratlar katıldı.

Komite yarın saat 11.00’de Mahkemeler, Kamu Hizmeti Komisyonu Başkanlığı, Maliye Bakanlığı bütçelerini görüşecek ve bütçe maratonu tamamlayacak.

AKANSOY

Bütçe görülürken ilk sözü alan Bakan Akansoy, bakanlığın ülkenin her alanında hizmet veren bir bakanlık olduğunu, kadroların geliştirilmesi ve kaynakların artırılmasının zaruri olduğunu kaydetti.

Akansoy, var olan kaynakla ellerinden geleni yapacaklarını da söyledi.

Akansoy, vatandaş merkezli bir hizmet anlayışı benimsediklerini, kaliteli bir hizmet anlayışına sahip olduklarını belirtti.

OĞUZ

UBP milletvekili Dursun Oğuz, kırsal kesim arsalarıyla ilgili sorunlara değindi. Kırsal kesim arsaları arasında altyapı sorunu yaşayanlar bulunduğunu söyleyen Oğuz, bu sorunlara yaşayan gençler olduğunu ifade etti.

Kırsal kesimde dağıtılan bazı arsalara ev yapımına başlanmadığını söyleyen Oğuz, ekonomik sorunlar nedeniyle başlanamadığını, devletin bu gençlere katkı sağlayabileceğini belirtti.

Merkezi Cezaevi konusunun arapsaçına döndüğünü söyleyen Oğuz, uyuşturucu suçlarının fazla olduğunu kaydetti.

BEROVA

DP-UG Milletvekili Özdemir Berova, engellilerin istihdamı konusuna değinerek, kamuda 2007’den beri engelli istihdamı olmadığını belirtti.

Berova, özel sektörde engelli istihdamı için teşvik düzenlemesinin yapılması üzerinden yaklaşık iki yıl geçtiğini, teşvikten yararlanma oranını sordu.

Yurttaşlık Yasası’nın Meclis komitesi safhasında olduğunu, kayıtlı vatandaş sayısının 220 bin olduğunu söyleyen Berova, vatandaş sayısı korunacaksa bu yasadan nasıl yararlanılacağını sordu.

Belediyelerin çoğunun finansal sıkıntı yaşadığını belirten Berova, belediyelerin şu anki durumunun sürdürülebilir olmadığını, belediyelerin sayısının azaltılmasının gündemde olup olmadığı sorusunu yöneltti.

İş güvenliğinin sağlanmasının önemine işaret eden Berova, önlemler alınmasının çok önemli olduğunu belirtti.

Berova, kurumların Sosyal Sigortalara olan borç miktarını da sordu.

İşsizlik konusunda başarılı çalışmalar yürütülemediğini savunan Berova, bu konuya çözüm getirilmesi gerektiğini ifade etti.

SERDAROĞLU

UBP Milletvekili Ergün Serdaroğlu, Merkezi Cezaevi’nde yaşanan sorunlara değindi ve yeni bir bina inşasına en kısa sürede başlanması gerektiğini belirtti.

Serdaroğlu, Çalışma Dairesi’nde çalışma ortamının iyi olmadığını söyleyerek, eksikliklerin giderilmesini talep etti.

Özel sektör çalışanlarının sendikalaşması gerektiğini belirten Serdaroğlu, özel sektörde sendikalaşmanın özendirilmesini istedi.

Serdaroğlu, Lapta Huzurevi’nin özelleştirilmesine karşı olduklarını da ifade etti.

HAMZAOĞLULARI

CTP Milletvekili Biray Hamzaoğluları ise, özelde işten çıkarmalara değinerek, özellikle turizm sektöründe faaliyet gösteren otellerde uzun saatler çalışan ve yatırımları yapılmayan çalışanlar bulunduğunu söyledi.

Hamzaoğluları, otellere yönelik bu anlamda gereken duyarlılığın gösterilmesini istedi.

Karpaz bölgesinde yaşanan su sorununa da değinen Hamzaoğluları, su sorununun çözümlenemediğini belirtti.

Bölgedeki köy içi yolların durumunu anlatan Hamzaoğluları, bu yollarla ilgili tedbir alınmasını talep etti.

Balıkçıların sorunlarının giderilmesini isteyen Hamzaoğluları, çalışma başlatılması gerektiğini belirtti.

BAKIRCI

DP-UG milletvekili Hamit Bakırcı da, Yenierenköy Belediyesi’nde yaşanan mağduriyetlere işaret ederek, ne yapılacağını sordu.

TAÇOY

DP-UG Milletvekili Hasan Taçoy, bütçeye ret oyu vereceklerini belirtti.

Bahai ve Hristiyan Mezarlığı oluşturulmasına yönelik talepler olduğunu söyleyen Taçoy, bu taleplerin değerlendirilmesini istedi.

Taşınmaz Mal Komisyonu ve ödenen tazminatlar konusuna değinen Taçoy, bu konuda gelecekte yaşanabilecek sorunlara dikkat çekti.

Atık Su ve atıklara ayrılan meblağlara değinen Taçoy, “Kendi ürettiğimiz suyun nasıl değerlendirileceği konusu hiç tartışılmıyor. Göletlerde tutulan suyun bir kısmını tarımda değerlendiriyoruz ama bunlar projelendirilmeden yapılıyor” dedi.

Su politikasının bölük pörçük olduğunu belirten Taçoy, bunun yanlış bir politika olduğunu, tümünün bir çatı altında toplanması gerektiğini ifade etti.

Hali arazilerin kullanımı konusunda bazı sorunlar yaşandığının tespit edildiğini söyleyen Taçoy, bu arazilere yönelik bir araştırma ve tespit yapılması, nasıl kullanıldıklarının denetiminin gerçekleştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Ülkede çevre sorunlarının çok ciddi boyutlarda yaşandığına işaret eden Taçoy, özellikle belediyelerin çevre temizliğine özen göstermesi, ana arterleri temizlemesi gerektiğini belirtti.

Rauf Raif Denktaş’ın anıt mezarının henüz yapılmadığını da söyleyen Taçoy, anıt mezarın bir an önce yapılmasının şart olduğunu kaydetti.

Şehir Planlama Dairesi’ne yönelik şikayetler olduğunu, işlerin yavaş işlediğinin söylendiğini belirten Taçoy, şehirlerde planlama konusuna önem verilmesini istedi.

TATAR

UBP milletvekili Ersin Tatar, vatandaşlık konusunda atılan bazı adımları eleştirdi.

Belediyelere ayrılan payın artırıldığını ancak bunun denetlenmesi gerektiğini söyleyen Tatar, belediyelerin vatandaşa hizmet vermesi ve borçlarını ödemesinin şart olduğunu kaydetti.

Tatar, kayıt altında olanların sayısının arttığını, bunun memnuniyet verici olduğunu ifade etti.

Merkezi Cezaevi konusunda da acil adım atılması gerektiğini dile getiren Tatar, yeni binanın en kısa sürede inşa edilmesi gerektiğini belirtti.

AKANSOY

Eleştirileri ve soruları yanıtlayan Bakan Asım Akansoy, vatandaşlık konusunda sıkıntı yaşanmadığını, vatandaşlık işlemlerinin durdurulmadığını söyledi.

Beyaz kimliğe hız verildiğini belirten Akansoy, Aralık’ın ilk haftasında beyaz kimlik verilmesinin hedeflendiğini, 10 bin civarında hak sahibi olduğunu ifade etti. Akansoy, çalışma izniyle ülkede çalışan 40 bin kişi olduğunu belirtti.

Akansoy, Merkezi Cezaevi için arazi tespitinin yapıldığını, Haspolat bölgesinde bir arazide karar kılındığını anlattı.

Tarımsal araziler konusunda kritersiz ve dağınık bir durum olduğunu söyleyen Akansoy, bu yıldan sonra net kriterler oluşturulacağını vurguladı.

Akansoy, kırsal kesim arazilerine ilişkin de çalışma yapılacağını ifade etti.

Yenierenköy Belediyesi’nde yaşanan sorunlara da değinen Akansoy, burada ciddi bir sorun yaşandığını, çalışan sayısının fazla olduğunu belirtti. Akansoy, belediye başkanı ve çalışanlarla görüştüklerini, ilgili tarafların elini taşın altına koyması gerektiğini ifade etti.

Akansoy, çalışanların maaşlarından, maaşa göre belirli bir süre kesinti yapılmasına yönelik bir öneri yaptıklarını kaydetti. Bunun çalışanların bir kısmında hoşnutsuzluk yarattığını söyleyen Akansoy, “Biz tüm önerilere açığız. Sadece devlet ödesin veya çalışanlardan bazıları devlete aktarılsın önerisine sıcak bakmıyoruz” dedi.

Akansoy, engellilerle ilgili Yaşam Evi Projesi’nin ihalesinin yarın sonuçlanacağını da söyledi. 

25/11/2015 10:02
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: haber
MANŞETLER

HK EKONOMİ

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.