İklim değişikliği bebeklerin kilosunu düşürüyor

ads ads ads ads
01/10/2015

ads
İklim değişikliği bebeklerin kilosunu düşürüyor



ABD'nin Utah Üniversitesi'nde yürütülen bir çalışma, iklim değişikliklerinin insanlar üzerindeki olumsuz etkilerine bir yenisini daha ekledi.

ABD'de yapılan bir araştırma, iklim değişikliklerinin yeni doğan bebeklerin kilosu üzerinde olumsuz etkisi olduğunu gösterdi.

Coğrafya profesörü Kathryn Grace, doktorlar ve araştırmacılar tarafından iki yıldır yürütülen çalışmada, 19 Afrika ülkesindeki iklim değişikliği ve doğum ağırlığı arasındaki ilişki incelendi.

Grace ve ekibi, gelişmekte olan ülkelerdeki detaylı iklim verileri ile iklim değişikliğine ve onun doğum ağırlığı üzerindeki etkilerine odaklanan kapsamlı sağlık verilerini değerlendirdi.

Araştırma sonucu, yağışların azalmasına ve yüksek sıcaklara maruz kalan hamile kadınların daha düşük ağırlıkta bebek dünyaya getirdiğini ortaya koydu.

Grace, "Bulgularımız, rahim içinin gelişmeye başladığı hamileliğin erken dönemlerinde, iklim değişikliğinin doğum üzerinde önemli ölçüde etkisi olduğunu gösteriyor" dedi.

Sonuçlar, hava sıcaklığının 37,8 derecenin üzerine çıktığı sıcak günlerin artışı ile doğum ağırlığının düşük olması arasında ilişki olduğunu gösterdi. Hamileliğin ikinci üç aylık döneminde sıcaklığın 37,8 dereceden yüksek olduğu her ekstra günün yeni doğan bebeklerin ağırlığında 0,9 gram azalmaya sebebiyet verdiği belirtildi.

DÜŞÜK AĞIRLIKLI BEBEKLER HASTALIKLARA YATKIN OLUYOR

Diğer taraftan, araştırma yağış oranlarındaki artışın, yeni doğan bebeklerin ağırlığında artışa neden olduğunu ortaya koydu. Hamileliğin herhangi bir üç aylık döneminde yağış oranlarındaki 10 mm artışın doğum ağırlığını yaklaşık 0,3 ila 0,5 gram artırdığı belirtildi.

Dünya Sağlık Örgütü, doğduklarında vücut ağırlıkları iki bin 500 gramın altında olan bebekler, düşük doğum ağırlıklı bebek olarak tanımlıyor.

Düşük ağırlıkta doğan bebekler hastalıklara daha duyarlı olurken, bu çocukların ölüm riskleri ve engelli gelişme ihtimalleri daha yüksek oluyor. 

01/10/2015 12:08
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: İklim değişikliği, bebek kilosu
MANŞETLER

HK SAĞLIK

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.