İlk kez “elde kalem” toprak masada…

ads ads ads ads
21/10/2016

ads

Hüseyin Ekmekci Hüseyin Ekmekci


 Müzakere sürecinde önemli bir dönemeci geride bırakan Kıbrıslı Türk Lider Mustafa Akıncı ve Rum Lider Nikos Anastasiades, “sadece toprak” gündemi ile, 7- 11 Kasım tarihleri arasında İsviçre’de bir araya gelecek.

İsviçre’de toprak konusunda aşama kaydetmesi beklenen liderler, BM’nin deyimi ile, “ilk kez elde kalem” harita üzerine görüşme yapacak.

İsviçre öncesi, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın Türkiye Dışişleri ile bir araya gelmesi bekleniyor. Akıncı, kısa süre önce, İstanbul’da Tükiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelerek, müzakere süreci ile ilgili destek almıştı.

Adaya hafta içerisinde gelen AK Parti hükümeti, Kıbrıs İşlerinden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş de, KKTC hükümetinin muhalefetine rağmen , “çözüm sürecinde gelinen aşamayı ve çözüm sürecini heyecanla desteklediklerini” söylemişti.

Tek gündem “toprak”

Akıncı ve Anastasiades, bu güne kadar, garantiler ve toprak konusu dışındaki tüm aşamalarda güçlü bir ilerleme kaydettiğini kamuoyu ile paylaşmıştı.

Liderler, Türkiye ve Yunanistan’ı da yakından ilgilendiren “toprak ve garanti” konusunu gündeme alırken, muhtemelen Cenevre’de olması beklenen zirveyi, tamamen toprak konusuna ayırma noktasında uzlaştı.

İlk kez toprak

Liderler ilk kez, BM’nin çalışmalarının dışında, toprakla ilgili öneri yapacak ve harita üzerinde tartışacak.

Havadis’e bilgi veren BM’ye yakın bir kaynak, “Liderler ilk kez elde kalem, harita üzerinde çalışacak” benzetmesine yer verdi.

Garantiler sonra…

7- 11 Kasım tarihleri arasında İsviçre’ye çıkarma yapacak liderler, sadece toprak konusunu ele alacak.

Kamuoyuna, “toprak ve diğer dört konu” dense de, liderlerin tek gündemi, en çetrefilli konuların başında gelen toprak olacak.

Liderler toprak için baş başa verecekleri İsviçre dönüşü ise, adada yoğun bir hafta geçirecek. Kasım sonu- Aralık başı ise, Türkiye ve Yunanistan’ın da katılacağı, “garantilerin” ele alınacağı, toprak konusunda ise son sözlerin söyleneceği “çoklu konferans” gündemde…

Dışlanmayacak…

Bu arada, toprak gibi önemli bir konuda, liderler baş başa görüşecek olması, kuzey ve güneyde de ciddi bir muhalefet doğuruyor.

Güney Kıbrıs kamuoyu, toprak konusunda Annan Planı’nın da ilerisinde bir beklenti içerisindeyken, Kıbrıs Türk tarafı da, üzerinde uzlaşı olmayan Annan Planı’ndan Kıbrıslı Türklerinin lehine oluşacak bir değişiklik bekliyor.

İsviçre öncesi, özellikle Türk tarafının toprak konusunda Türkiye’nin desteğini alarak yola çıkması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın geçtiğimiz hafta yaptığı İstanbul ziyaretinde, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile toprak konusundaki gelişmeleri de ele aldığı öğrenildi.

Hafta içerisinde adaya gelen Kıbrıs İşlerinden de Sorumlu Devlet Bakanı Tuğrul Türkeş de, “heyecanla süreci desteklediklerini” belirterek, Ak Parti hükümetinin müzakerelere güvenini yinelemişti.

Türkiye ve Yunanistan İsviçre’de olmasa da, toprak ve garanti konusunda “güçlü bir destekle devrede” olması için perde gerisinde yoğun bir diplomasi trafiği devam ediyor.

21/10/2016 12:17
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: hüseyin ekmekçi
MANŞETLER

HK Hüseyin Ekmekci

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.