İnsanların yüzlerini genler belirliyor

ads ads ads ads
27/08/2016

ads
İnsanların yüzlerini genler belirliyor

Pittsburgh Üniversitesi'nden John Shaffer ve ekip arkadaşlarına göre, burun büyüklüğü, yüz genişliği gibi bir kişinin yüzünü oluşturan özelliklerinin çoğu özel genetik varyasyonlara göre oluşuyor.

Birçok kanıt insanın yüz şeklinin genler tarafından kontrol edildiğini göstermektedir. Fakat hangi genetik varyasyonların insan yüzünün sağlıklı bir şekilde büyüklüğe ve şekle sahip kılacağı bilim insanlarınca henüz bilinmiyordu.

Eurekalert’te yer alan habere göre, bu türevlerin ne olduğunu anlamak adına, bilim insanları genom boyu bağlantısına dair bir dizi araştırma gerçekleştirdi. Ekip, 3118 Avrupa kökenli sağlıklı bireyin 3 boyutlu görsellerini inceleyerek 20 yüz karakteristiği arasındaki ilişkiyi bulmak için genom üzerinde bulunan ve SNP adı verilen yaklaşık 1 milyon tekil çift barındıran varyasyonu incelemeye aldılar.

Yüz genişliği, gözler arasındaki mesafe, burun büyüklüğü, dudaklar ile gözler arasındaki mesafe göz önüne alındığında istatistiki olarak kesinlik içeren SNP'ler arasında anlamlı bir ilişki bulundu. Ekibin analizinin, daha önce genom-boyu ilişkisi üzerine yapılmış iki ilintili çalışmayla beraber değerlendirildiğinde ise önceki çalışmaları da doğrulayan sonuçlara sahip olduğu belirtiliyor.

Çalışmanın, dudak, damak gibi bazı alanlarda gözüken anomalilere yol açacak belirli kraniofasyal doğum kusurlarına ilişkin genetik risk faktörlerini belirlemek yolunda önemli bir adım olduğu belirtiliyor.

Araştırma, PLOS Genetics dergisinin 25 Ağustos sayısında yayımlandı. 

Çeviri Reha BAŞOĞUL
27/08/2016 14:25
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: genetik, yüz şekli, gen, haber, kıbrıs
MANŞETLER

HK SAĞLIK

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.