iOS 9’da Jailbreak yapmak imkansız hale geliyor

ads ads ads ads
26/05/2015

ads
iOS 9’da Jailbreak yapmak imkansız hale geliyor

İlk iPhone’dan bu yana Apple’ın başı Jailbreak ile dertte. İlk başlarda bu konuda yasal yollara başvuran ancak buradan da istediği karşılığı alamayınca eli kolu bağlı kalan Apple, iOS 9 ile birlikte asıl kozunu oynuyor. Güvenliği üst seviyeye çıkarak olan Cupertinolu şirketin bu adımından sonra Jailbreak tarihe karışabilir.

Jailbreak işlemi normalde iPhone’da son kullanıcının işlem yapmasına izin verilmeyen bölümlere girerek cihazın her kısmına ulaşmayı sağlıyor. Ancak App Store dışında yerlerden indirilen ve yasal olmayan uygulamalar büyük güvenlik sorunlarını da beraberinde getiriyor. Kullanıcıların güvenliğini tehdit etmesinin yanı sıra işletim sisteminin stabil çalışmasına da mani olan işlem, bazı durumlarda telefonun kullanılamaz hale gelmesine bile neden olabiliyor.

Söylenenlere göre olası saldırılara veya zararlı yazılımlara karşı korunması amacıyla iOS 9’da “Rootless” isimli yeni bir güvenlik sistemi yer alacak. Kernel (çekirdek) seviyesindeki güvenlik ile sistem dosyalarına dokunulmasının tamamen önüne geçilecek. Böylece hassas dosyalar devamlı olarak koruma altında tutulacak. Güvenlik o kadar sıkı olacak ki, cihazda yönetici yetkisi alınsa bile bazı kritik dosyalara erişmek mümkün olmayacak. iOS’te geçilemeyecek olan koruma sisteminin OS X platformunda pasif duruma getirilebileceği de söylenenler arasında.

Son güncellemelerle birlikte Jailbreak’in çıkışını zorlaştıran Apple’ın yeni işletim sisteminde söz konusu Root yöntemini engellemesi halinde güvenlik anlamında yeni bir döneme girilmesi bekleniyor. Öte yandan bu yöntemi devamlı olarak uygulayan kullanıcılar durumdan pek de memnun olmayacak gibi görünüyor. 

26/05/2015 11:52
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: iOS 9, jailbreak
MANŞETLER

HK TEKNOLOJİ

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.