İpler Gerildi

Rum Yönetimi ile Yunanistan’ın Türkiye aleyhtarı çabaları Avrupa Birliği Liderler Zirvesi’nde sonuç verdi. Sonuç Bildirgesi’nde Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerine son vermesi gerektiği vurgusu yapıldı, Türkiye kınandı

ads ads ads ads
24/03/2018

ads
İpler Gerildi

TÜRKİYE KINANDI: AB Liderler Zirvesi sonuç bildirgesinde, “AB Konseyi, Türkiye’nin Doğu Akdeniz ve Ege Denizi’nde devam eden yasa dışı faaliyetlerini güçlü şekilde kınıyor ve Rum Yönetimi ve Yunanistan’la olan tam dayanışmasının altını çiziyor” ifadesi kullanıldı

TÜRKİYE’DEN SERT TEPKİ: TC Dışişleri Bakanlığı: AB Kıbrıs konusundaki tarafsızlığını tamamen yitirdi. Bu tutum devam ettiği sürece AB’nin, Kıbrıs meselesinde üçüncü bir taraf olarak kabul edilmesi mümkün değildir

Avrupa Birliği (AB) liderleri, Brüksel’deki zirvenin ardından yayımladıkları sonuç bildirgesinde Salisbury saldırısı, Türkiye ve Batı Balkanlar’a yer verdi.
AB liderleri sonuç bildirgesinde, “AB Konseyi, Türkiye’nin Doğu Akdeniz ve Ege Denizi’nde devam eden yasa dışı faaliyetlerini güçlü şekilde kınıyor ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ile Yunanistan’la olan tam dayanışmasının altını çiziyor” ifadesini kullandı.
Belgede ayrıca Türkiye’ye “bu faaliyetlerine son verme” ve “GKRY’nin AB ve uluslararası hukuk uyarınca egemenliğinden kaynaklanan doğal kaynaklarından faydalanma hakkına saygı duyma” çağrısı yapıldı.
Liderler, “aralarında iki Yunan askerinin de bulunduğu AB vatandaşlarının Türkiye’de devam eden tutuklulukları konusunda derin kaygıları olduğunu” belirterek, bu konuların AB ile diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğine değinildi.

TC Dışişleri: AB, Kıbrıs’ta tarafsızlığını tamamen yitirdi

TC Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Avrupa Birliği’nin (AB) Kıbrıs konusundaki tarafsızlığını tamamen yitirdiğini belirterek, “Bu tutum devam ettiği sürece AB’nin, Kıbrıs meselesinde üçüncü bir taraf olarak kabul edilmesi mümkün değildir.” dedi.

Aksoy, diplomasi muhabirlerini bilgilendirme toplantısında, sözlerine önceki gün vefat eden büyükelçi Deniz Bölükbaşı’na rahmet dileyerek başladı.

Kıbrıs ile ilgili gelişmelere değinerek Aksoy, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay’ın 20 Mart’ta Türkiye’ye resmi ziyarette bulunduğunu hatırlattı. Aksoy, görüşmelerde Kıbrıs konusundaki son gelişmelerin ele alındığını ve Rum yönetiminin Doğu Akdeniz’deki tek taraflı hidrokarbon faaliyetleri karşısında Türkiye ile KKTC’nin birlikte atabileceği adımlar üzerinde durulduğunu belirtti.

Kıbrıs Rum tarafında seçimlerin ardından “sıfır asker sıfır garanti” söylemlerinin yeniden dillendirildiğine dikkati çeken Aksoy, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun konuya ilişkin olarak kullandığı “hayalden öte olmadığı” sözlerini anımsattı.

Aksoy, “Rum tarafına bir kez daha bu rüyadan uyanmalarını ve adadaki gerçekleri daha iyi görmelerini tavsiye ediyoruz.” dedi.

Sorular

Aksoy, AB liderlerinin önceki gün yayımlanan sonuç bildirgesinde, “AB Konseyi, Türkiye’nin Doğu Akdeniz ve Ege Denizi’nde devam eden yasa dışı faaliyetlerini güçlü şekilde kınıyor ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ile Yunanistan’la olan tam dayanışmasının altını çiziyor.” ifadelerinin hatırlatılması üzerine, şunları söyledi:

“AB Zirvesi’nde yine Rum – Yunan tezlerine hizmet eden ülkemiz aleyhine kabul edilemez ifadeler içeren bir yazımla karşı karşıya kaldık. AB bu iki ülkeye yalnızca üye oldukları için, haklı olup olmadıklarına bakmaksızın destek veriyor. Burada biz şunu anlıyoruz; AB, Kıbrıs konusundaki tarafsızlığını tamamen yitirmiştir. 2004’te de biz bunu gördük. Aynı filmi tekrar yaşıyoruz. Bu tutum devam ettiği sürece AB’nin Kıbrıs meselesinde üçüncü bir taraf olarak kabul edilmesi mümkün değildir. AB ülkeleri, uluslararası hukuka aykırı hareket eden GKRY’yi koşulsuz olarak, hiç sorgulamadan arkasında duruyor. İbret verici bir durumdur bu. Biz AB ile olumlu bir gündem yaratmaya çalışırken, AB’nin bu tarz kararlar alması elbette yapıcı sonuçlar doğurmayacak.

Bu yazımda iki Yunan askeriyle ilgili bir madde var. Bu askerler yasak bölgeye girdiği için tutuklandı. Buna ilişkin hukuki süreç de devam ediyor. Tüm konsüler haklarından yararlanıyorlar. AB Konseyinin, yargıya müdahale edecek açıklamalardan da kaçınmasını bekliyoruz.”

Bulgaristan’ın Varna şehrinde 26 Mart’ta yapılacak Türkiye-AB Zirvesi’nin önemine de değinen Aksoy, zirveyle ilişkilerde bir hareketlenme sağlanmasını beklediklerini vurguladı. Güven tesisi için AB’nin daha yapıcı bir tutum sergilemesi gerektiğini ifade eden Aksoy, birliğin ayrıca yükümlülüklerini yerine getirmesini beklediklerinin altını çizdi.

24/03/2018 10:41
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Rum Yönetimi, Avrupa Birliği, Yunanistan, türkiye, doğu akdeniz, aber, kıbrıs
MANŞETLER

HK TÜRKİYE

16 yaşındaki çocuk dehşet saçtı!

HK TÜRKİYE

Ankara'da 16 yaşındaki Arda A., 3 saat 15 dakika içinde pompalı tüfekle saldırdığı taksi durağında 4 kişiyi yaraladı. Zanlı, aralarında ağabeyinin de olduğu 4 kişiyi de bıçakladı. Gözaltına alınan çocuk, arkadaşlarıyla bindikleri taksinin şoförünün kendisini dövdüğünü, bu yüzden durağa saldırdığını, diğer olayları ise yaraladığı kişilerle aralarında husumet bulunduğu için gerçekleştirdiğini iddia etti.

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.