İş kazalarıyla ilgili yasaya onay!

ads ads ads ads
29/06/2015

ads
İş kazalarıyla ilgili yasaya onay!

Yaz tatili öncesinde bugün son toplantısını yapan Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Kıbrıs Türk Sosyal Sigortalar (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nı da onayladı.

Tasarıyla ilgili raporu okuyan Ekonomi Maliye Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı Birikim Özgür’ün ardından söz alan UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar, iş kazalarının önlenmesini amaçlayan tasarının bu konuda yeterli olmadığını ifade etti.

Tatar, işçi ölümleri ve iş kazaları ile ilgili önlem almada hükümetin yavaş kaldığını, denetimlerin yeterli düzeyde yapılmadığını, kazaların arttığını belirterek, yaptırımların artırılmasını istedi.

Sigorta yatırımları ve denetimler için e-devletin önemine işaret eden Tatar, iş kazalarını engellemek için daha sert önlemlerin alınması ve çalışma izinlerinin denetimi konusunda gerekli adımların atılması gerektiği üzerinde durdu.

ANGOLEMLİ

TDP Gazimağusa Milletvekili Hüseyin Angolemli de, hükümetin denetimde yetersiz kaldığını, işverenlerin yatırımları hep asgari ücret üzerinden yaptığını kaydetti. Anfolemli, yasaların çıkarıldığını ancak cezaların verilmediğini savunarak, bakanlıktan son 5 yılda meydana gelen iş kazaları ile ilgili işveren hataları ve verilen cezalarla ilgili raporları istedi.

Angolemli, bu tasarının da iş kazalarını engelleyecek nitelikte olmadığını ifade ederek, hükümet ve bakanlıktan sendikalaşma ve denetimlere önem vermesini istedi.

Sendikalaşma olmazsa denetimin de zor olduğunu, çalışanın hakkını arayamadığını, yasaların özel sektörde çalışanları korumadığını savunan Angolemli, çiftçi ve hayvancıların çoğunun da sigortalı olmadığına işaret ederek, hükümetin bu insanlara yatırımlar konusunda destek vermesi gerektiğini kaydetti.

ARABACIOĞLU

DP-UG Lefkoşa Milletvekili Mustafa Arabacıoğlu da, yasa tasarısının sadece iş kazalarını önlemeye yönelik değil primlerle ilgili de bir tasarı olduğunu ve riske göre primlerde belli bir artış öngördüğünü ifade ederek, bu konuda teknik detayları anlattı.

Arabacıoğlu, meydana gelebilecek bir kazada ölüm ve sürekli iş görmezlik durumunda bunun saklanamayacağını, işverenin bu durum karşısında yasa ile gereğini yerine getireceğini, bu yüzden bu yasanın sadece iş kazalarının önlenmesine yönelik olarak algılanmamasını istedi.

GÜRPINAR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar da, konuşmacıların iş kazaları üzerinde durduğunu ancak yasada gecikme faizlerinin de düşürüldüğünü, iş güvenliği ve iş kazalarının önlenmesine yönelik gelişmeler içerdiğini, ayrıca işletmelerin sigorta sistemine dahil edilerek prim artırımı içerdiğini ve işverenleri caydırma veya yönlendirme yöntemi içerdiğini anlattı.

Gürpınar, yasanın kayıt dışılığın önlenmesine yönelik de çalışmalar içerdiğini ifade ederek, şu anda dairenin para cezası konusunda sınırlı olduğunu ve bunun sadece yabancı çalışma izinsizleri kapsadığını, ancak şimdi yerli vatandaşları da kapsayacağını kaydetti.

Gürpınar, yasa tasarısına katkı koyan herkese teşekkür etti.

Konuşmaların ardından yasa tasarısı onaylandı. 

29/06/2015 14:49
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: iş kazası, yasa, haber, kıbrıs
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.