İşçioğlu: Rotası belli olmayan gemi gibi...

ads ads ads ads
12/01/2018

ads
İşçioğlu: Rotası belli olmayan gemi gibi...

Doğu Akdeniz Üniversitesi Ekonomi Fakültesi Yardımcı Dekanı Doç.Dr.Deniz İşçioğlu seçimleri yorumladı.

İşte o yazı

Sancılı seçim dönemimizi ne yazık ki henüz tamamlayamadık. Rotası belli olmayan gemi gibi, bize de hiçbir rüzgâr yardımcı olamamaktadır. Tüm basın seferber olmuş koalisyon olasılıkları üzerinde siyasal partilerden küçücük de olsa bir umut ışığı arıyor. O parti bunu dedi, o partiden diğeri de bunu dedi… Diyenler demeyenlerin adına da dedi. Diğer parti de olmaz dedi. Başkan başka dedi, genel sekreter destekledi. Genel sekreter dedi ama kendi görüşünü söyledi. Böyle geçiyor günlerimiz. Tüm bu karmaşanın içerisinde ben iki temel gerçek görüyorum. Bunlardan biri UBP seçimden en yüksek oyu alarak çıkmıştır. Diğeri ise, hükümetin altın anahtarı yine DP’nin elinde kalmıştır. Ben siyasette tesadüflere inanmam. Kaderci bir siyasal anlayışım da bulunmamaktadır. Seçim sonuçları realist bir bakış açısı ile okunmalıdır. Yirmi dördü bulan gelsin gibi esprilerini de uygun bulmam. Partilerde alınan kararın nedeni ve sonuçları seçmenleriyle kendileri arasında bir sorun olarak görülse de, son tahlilde sorun, tüm topluma yansıyacak gibi duruyor.

İktidara gelmek, gelebilmek büyük bir sorumluluk ister. Seçim bitince, geçim derdi ile ilgilenmek zorundasın. İktidara gelirken verdiğin sözleri tutamam diye korkuya kapılmak, halkın sana güvenip oy veren kesimini büyük bir hayal kırıklığına uğratır. Açılacak olan soruşturmalar bence tüm partilerin işine gelecektir. Çünkü tüm partiler özellikle de uzun süre hükümette bulunanlar üzerinde kamuoyu önünde büyük bir suçlama yapılmaktadır. Eminim ki açılacak soruşturmalarda hem adalet önünde hem de halk nezdinde tüm partiler aklanmak ister. Ama bu durum tüm partiler için geçerlidir. Bunca yılın sistemik sorunlarını bir partiyi cezalandırarak sorunu çözemeyeceğimizi hepimiz biliyoruz. Varsa bir temiz toplum kampanyası buna herkes dâhil olacaktır. Siyasal sitemde içerisinde bulunan herkes sitemin bir parçasıdır. Kimse uzaydan gelip KKTC siyasal sitemine girmedi. Şu an meclise girmeye hak kazanan tüm parti liderleri istisnasız hepsi “statüko” denilen sitemin bir parçasıdır. Kimse kendini dışarıda görmesin. Siteme yeni giriş yoktur. Yalnızca yer değişimi ve taraf belirleme vardır. Siyasette kişisel çıkarlar, parti içi ve/veya partiler arası hesaplaşmalar bir tarafa bırakılıp halkın sorunları ile ilgilenilmesi gerekmektedir. Halkın geçim derdi ile uğraşmaya mecali olanlar gelsin. Devlet menfaatlerini kişisel sorunlarını üstünde tutabilen gelsin. Türkiye Cumhuriyeti ile yapılan protokollerin sorumluluğunu alabilen ayni zamanda da boykotçulara da kulak tıkamayacak olan gelsin. Kıbrıs sorunu için net bir siyaseti olan gelsin, umut dağıtan değil, özelleştirmeler konusundaki politikalarda halka hesap verebilecek olan gelsin. İktidarı iki gün sonra bırakıp kaçan değil. Diktatörce parti yönetenler değil, görüşlere ve halkı için elini taşın altına koymaya hazır olanlar gelsin. Gerisi ilk seçimde zaten sitem içerisinde kaybolup gidecektir.

Bana sorarsanız, seçim bitti de geçim derdi ile ilgilenecek siyasal parti aranıyor. Siyasal partilerimiz henüz bir karar aşamasına gelmemiş olsalar da, 15 gün sonra maaşları ödeyebilecek olan halkın sorununu sorun olarak görebilen gelsin. DP’nin elindeki altın anahtarın hangi kapıyı açacağı henüz bilinmese de,  açılan kapının seçim derdi ile değil devlet derdi ile uğraşması en büyük temennimizdir.

Assoc.Prof.Dr.Deniz İşçioğlu

Eastern Mediterranean University

Faculty Member, Department of Business Administration

Faculty of Business and Economics

Vice Dean

12/01/2018 15:52
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: deniz işçioğku, kıbrıs, seçim, haber
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.