Isınan havalarla birlikte sıvı alımını artırın

ads ads ads ads
26/05/2015

ads
Isınan havalarla birlikte sıvı alımını artırın

Susamayı beklemeden düzenli su içilmesi gerektiğini belirten Dilara Koçak, ısınan havalarla birlikte sıvı alımının artırmak gerektiğini belirtti.

Sağlıklı bir yaşam için, sağlıklı beslenmenin önemini artık hepimiz daha iyi biliyoruz. Sağlıklı beslenme için sadece yediklerimiz değil, aldığımız sıvılar da büyük önem kazanmaktadır.

Ortalama olarak yetişkinlerin vücut ağırlığının % 55- 75’i sudur. Bu yüzdeler kişiye, vücut bileşimine, yaşa, cinsiyete ve diğer faktörlere bağlı olarak değişebilmektedir. Bu konuda da daha bilgili ve bilinçli olursak, bedenimizi daha mutlu ederiz. Her zaman önemlidir ama, özellikle havalar ısındığı zaman sıvı alımı daha da büyük önem kazanmaktadır.

Susamayı beklemeden düzenli su içilmeli

Bazı insanlar sıcak havada terlemez ve su içmeye gerek görmez. Ancak biz suyu deri yoluyla terleme dışında, akciğerlerden (nefes alıp-verirken), böbreklerden (idrar yoluyla) ve barsaklardan da kaybederiz. Bu nedenle de susamayı beklemeden ve düzenli su içmek yararlı olacaktır. İnsan vücudunun normal koşullarda ortalama günlük, deri yoluyla 500, akciğerlerle 300, böbreklerden idrarla 1500 ve bağırsaklardan 200 ml su kaybeder. Bu miktarlar iklim ve çalışma koşulları, hastalıklar diyetin içeriği ve hormon dengesine göre değişir.

Ne zaman içtiğiniz önemli değil

Genel olarak 8-12 bardak kadar tüketimin yeterli olduğu söylenebilir. Suyun ne zaman içildiği ise önemli değildir, yemekten önce, yemek sırasında ya da yemek sonrasında fark etmez. Aralarda da istediğiniz zaman içebilirsiniz. Yeter ki, su için.

Kalori diyince aklımıza hep yediklerimiz gelir. Ancak sıvı kaloriler de hiç farkında olmadan aldığımız çok yüksek kalorilerdir. Ayrıca sıvı kaloriler çok hızlı sindirildiği ve kana karışıp bize yağ olarak geri geldiği için, yiyecek kalorilerinden daha tehlikelidir. O nedenle, yaz aylarında çok şekerli ve kalorili içecekler yerine taze meyve veya sebze içeren elektrolit dengesi uygun seçimler daha doğru olur 

Maden suyu: Yaz ayları için en uygun içeceklerden biridir, su içmekte zorlananlar için farklı lezzetleri bir araya getirme imkânınız vardır. Örneğin, şeftali püresi ve maden suyu: Bol buz ve biraz limon suyu da yakışacaktır.

Light limonata: Şeker yerine tatlandırıcı kullanarak, limon suyu, limon kabuğu rendesi ve bol buzlu su ile kalorisiz bir limonata hazırlayabilirsiniz.

Yeşil ayran: Dereotu veya naneyi blenderdan geçirip, üzerine çırparak ayran ilave edin. Yeşil ayranınızı bol buzlu içmek, hem serinletici hem de doyurucu olacaktır.

Light milkshake: 1 şeftali veya yarım muzu yarım bardak light süt ile blenderdan geçirin. Sonra üzerine 1 top light dondurma ekleyerek, çırpmaya devam edin. Afiyetle için.

Soya sütlü shake: Kolesterol probleminiz var ise veya vejetaryenseniz, yukarıdaki tarifi soya sütü ve meyveli dondurma ile yapabilirsiniz. Böylece hiç hayvansal protein, kolesterol ve yağ almamış olursunuz.

26/05/2015 09:04
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: yaz mevisim, sıvı alımı, vücudun su ihtiyacı, sağlık, su içmek, haber, kıbrıs
MANŞETLER

HK SAĞLIK

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.