İsrail'in şimdiki amacı...

ads ads ads ads
18/06/2016

ads
İsrail'in şimdiki amacı...

Akdeniz Ülkeleri Enerji Şirketleri Birliği Hidrokarbon Kaynakları Müdürü Dr. Sohbet Karbuz, İsrail ile Rusya'nın doğal gaz sektöründe işbirliği yapma olasılığı bulunduğunu belirterek, 'Düzenleyici anlamdaki sorunların ortadan kalkmasının ardından İsrail'in şimdiki amacı İsrail sularındaki doğal gaz arama ve üretim çalışmaları için yabancı yatırımcı çekmek olacak. İsrail açıklarındaki Tanin ve Karish sahaları Ruslara satılabilir' dedi.

Karbuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gelecek dönemde Rusya - İsrail enerji ilişkilerinin derin deniz arama ve üretim faaliyetinde yoğunlaşabileceğini söyledi.

İsrail ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin bölgedeki doğal gaz çalışmalarında destek bulabilmek için Rusya'yı bölgeye taşımaya çalıştığına dikkati çeken Karbuz, 'Ruslar İsrail gaz sektörüne yıllardır girmek istiyordu ama somut bir aşama kaydedememişlerdi. Şimdi ise İsrail, Rusya'ya birkaç arama parseli verebilir, belki de Tanin ve Karish sahaları (İsrail açıklarındaki) Ruslara satılır. Hatta daha önce de dile getirildiği gibi Leviathan sahasına ortak edebilirler. İsrail'de enerji düzenlemesi konusundaki problemler nihayet çözüldüğünden, İsrail'in şimdiki amacı İsrail sularında doğal gaz arama ve üretim çalışmaları için yabancı yatırımcı çekmek olacak' değerlendirmesinde bulundu.

Karbuz, Rusya'nın doğu Akdeniz'deki enerji temelli politikaları konusunda, şunları söyledi:

'Ruslar Güney Kıbrıs Rum yönetiminin tek taraflı açtığı son uluslararası arama ihalesine ve gelecekte Mısır ve Lübnan'da açılması planlanan ihalelere de katılmaya çalışacak. Rosneft şirketi Mısır’a geçen aydan itibaren LNG satmaya başladı. Rus milyarder Mikhail Fridman'ın şirketi ise Mısır'ın en büyük doğalgaz projesinde yüzde 35'lik paya sahip. Bu süreçlerde Rusya'nın başarılı olduğu bir senaryo bu ülkeyi doğu Akdeniz'den gerçekleşecek doğalgaz ihracatının yönünü, zamanlamasını ve miktarını belirleyebilecek bir pozisyona getirebilir.'

Geçen 9 ay içinde Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun 4 kez görüşmesinin çok dikkat çekici olduğunu kaydeden Karbuz, 'Netanyahu'nun asıl amacı ABD'nin bölgede oluşturduğu boşluğu bir süreliğine Rusya ile doldurarak çıkarlarını geliştirmek' ifadesini kullandı.  

18/06/2016 16:38
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: israil, doğalgaz, türkiye, kıbrıs, abd, rusya
MANŞETLER

HK EKONOMİ

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.