Ülkede 'Sakinleştirici' Kullanımı Artıyor

ads ads ads ads
04/07/2015

ads
Ülkede 'Sakinleştirici' Kullanımı Artıyor

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde “Psikoaktif Madde Kullanımının Yaygınlığı 2015” Ev Araştırması Raporu, ülkede yatıştırıcı ve sakinleştirici nitelikli ilaç kullanımında belirgin artışı; yasa dışı madde kullanımının ise yüzde 8 olduğunu ortaya koydu.

Yapılan araştırmaya göre, psikoaktif madde kullanımı giderek artıyor, yasa dışı madde kullanımı ise yüzde 8…

Başbakanlık Uyuşturucuyla Mücadele Komisyonu tarafından Lefkoşa Psikiyatri Merkezi’ne yaptırılan “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Psikoaktif Madde Kullanımının Yaygınlığı Raporu 2015”, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nun da katıldığı Golden Tulip Otel’de düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı.

Toplantının açılışında sırasıyla, Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu Başkanı Hasan Karaokçu ve Başbakan Özkan Yorgancıoğlu konuştu. Konuşmaların ardından raporu aynı zamanda TDP Lefkoşa Milletvekili olan araştırma sorumlusu Prof. Dr. Mehmet Çakıcı okudu.

KARAOKÇU: “30 YILIN İHMALİNİN ARDINDAN…”

Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu Başkanı Hasan Karaokçu, uyuşturucu sorununa karşı mücadelede yol almanın diğer toplumsal sorunlarda olduğu gibi hızlı gerçekleşmediğini belirterek, 30 yıllık bir ihmalin ardından kurulan komisyonda ilk önce kendi içlerinde tartıştıklarını ve kısa orta ve uzun vadede yapılabilecekler konusunda öneriler ürettiklerini söyledi.

Karaokçu, 7 aylık dönemde, 1. Uyuşturucuyla Mücadele Çalıştayı düzenlediklerini, “Kuzey Kıbrıs’ta Uyuşturucu Madde Çalışmaları Raporu”nu toplumla paylaştıklarını ve Psikoaktif Madde Kullanımının Yaygınlığı araştırmasını yaptıklarını kaydetti.

7 ayda bu 3 çalışmanın yanında uçucularla ilgili yasa önerisi, alkollü içeceklerle ilgili yasa değişiklik önerisi hazırlayarak Meclis’ten ivedilik aldıklarını anlatan Karaokçu, 5 medya örgütü, LTB ve Barolar Birliği’yle de işbirliği protokolü imzaladıklarını belirtti.

Karaokçu, belirledikleri kısa vadeli hedeflerin çoğuna ulaştıklarına işaret ederek, tabi ki bunların yeterli olmadığını ve emin adımlarla yollarına devam edeceklerini vurguladı.

YORGANCIOĞLU: “MÜCADELE ÇOK YÖNLÜ OLMALI”

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu ise, madde bağımlılığını ve bununla mücadeleyi çok önemsediklerini belirterek, bu mücadelenin çok yönlü olması gerektiğini söyledi.

2 yıllık dönemde konuyla ilgili farklı yaklaşımlar ortaya koyduklarını ifade eden Yorgancıoğlu, gençlerin ilgilenebilecekleri sosyal aktiviteler yaratmak adına spor tesislerini çoğaltmaya çalıştıklarını belirtti.

Yorgancıoğlu, üniversiteden mezun olan 260 gencin kendi kurdukları işlerde ihtiyat sandığı ve sigorta primlerini devlet tarafından karşıladıklarını ve özelde çalışan 5 bin 600 kişiye de aynı imkanı sunduklarını anlattı.

Yorgancıoğlu, sosyal aktiviteleri arttırabilmek adına ilerleyen günlerde Lefkoşa’da gençlere 200 dönümlük bir park yaratmayı düşündüklerini de kaydetti.

Uyuşturucuyla mücadele edebilmek için bilimsel verilere ihtiyaç olduğunu ve kurdukları komisyon sayesinde sağlıklı bir zemin oluşturduklarını vurgulayan Başbakan Yorgancıoğlu, korumaya çalıştıklarının ülkenin gençleri yani gelecek olduğunu söyledi.

Konuşmaların ardından Prof. Dr. Mehmet Çakıcı 493 kadın ve 501 erkeğin katıldığı araştırma sonuçlarını paylaştı.

RAPOR… ARAŞTIRMA 994 KİŞİYLE YAPILDI

Konuşmaların ardından Prof. Dr. Mehmet Çakıcı, Kuzey Kıbrıs’ta yaşayan 18-65 yaş arası 493’ü kadın, 501’i erkek toplam 994 kişinin katıldığı araştırma sonuçlarını paylaştı.

Prof. Dr. Mehmet Çakıcı ve Doç. Dr. Ebru Çakıcı’nın araştırma sorumluları, Uz. Psk. Meryem Karaaziz, Uz. Psk. Bingül Subaşı, Psk. Rüveyda Bayramoğlu, Uz. Psk. Gönül Taşçıoğlu’nun da araştırma asistanları olarak görev aldığı araştırması, psikoaktif madde kullanımının KKTC’de giderek artmakta olduğunu ve son yıllarda madde tercihlerinin değiştiğini gösterdi.



Sigara ve alkol kullanımında geçmiş yıllara göre belirgin değişiklik görülmezken, yasal maddeler arasında ise uçucu kullanımında belirgin bir değişiklik olmamakla beraber yatıştırıcı ve sakinleştirici ilaç kullanımında geçmiş yıllara göre belirgin artış saptandı.

ESRAR DÜŞTÜ, BONZAİ YÜKSELDİ

Yasadışı maddeler arasında esrar ve ecztasy kullanımı geçmiş yıllara göre düşme görülürken bonzai kullanımı yükseldi.

Hayat boyu en az bir kez herhangi bir sigara ve alkol dışındaki psikoaktif madde kullanımı yaygınlığının yüzde 13,2 olarak saptandığı ve geçmiş yıllardaki araştırma sonuçlarıyla kıyaslandığını artış olduğu vurgulanan rapora göre, yasadışı madde kullanımı ise yüzde 8.

SİGARA VE ALKOL DÜNYA ORTALAMASININ ÜSTÜNDE

KKTC’de sigara ve alkol kullanımının dünya ortalamasının üstünde olduğunu ortaya koyan araştırmaya göre, sigara yüzde 62.7, alkol yüzde 72.1 oranında yaygın… 

04/07/2015 09:33
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: haber, kıbrıs, maddde, madde kullanımı, araştırma
MANŞETLER

HK SAĞLIK

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.