İşte Germanwings uçağını felakete götüren o anlar

ads ads ads ads
01/04/2015

ads
İşte Germanwings uçağını felakete götüren o anlar

Fransız Paris Match dergisi, Alman pilot Andreas Lubitz'in Fransız Alpleri'ne kasten düşürdüğü Germanwings uçağının uçuş bilgilerini yayınladı. Öte yandan, uçağın içinde çekilen ve düşmeden önceki son anları gösteren bir videonun ortaya çıktığı iddia edildi.
Uçuş bilgilerinin tam dökümünü soruşturmada yer alan bir yetkiliden aldıklarını iddia eden Paris Match'e göre adım adım gelen felaket şöyle gelişti:
10:00
4U9225 sefer sayılı uçak bir gecikmenin ardından Barcelona'dan Düsseldorf'a hareket etti.
10:10
Kaptan Patrick Sondenheimer, ikinci pilot Andreas Lubitz'e şunları söylüyor: "Kalkıştan önce tuvalete gidecek zaman bulamadım."
10:27
Uçak 38 bin feet'lik seyir yüksekliğine ulaştı.
10:28
Koltuğun arkasından gelen bir ses duyuluyor. Kaptan Sondheimer emniyet kemerini çözüyor. Kokpit kapısı açık. Kaptan Lubitz'e "Kontrol sende" diyor. Lubitz, yumuşak bir ses tonuyla, "Umarım öyledir" diye yanıt veriyor.
10:30
Lubitz kokpitte yalnız. Zırhlı kapıyı 'Kilit' butonuna basarak kilitliyor ve kapı dışarıdan açılamaz duruma geliyor.



Uçağın alçalmasını hızlandırmak için otomatik pilot yeniden ayarlanıyor.
10:33
Alçalma başlıyor. Uçak dakikada 3 bin feet alçalıyor. Hava trafiği kontrolörleri sorunu belirliyor. Birçok kez telsizle uçakla iletişime geçmeye çalışıyor. Lubitz cevap vermiyor.



Kaptan pilotun kapıyı açmaya çalışırken sesi duyuluyor, bağırıyor: "Benim'
Kaptan kokpite bağlı kameraya bakıyor. Lubitz ekrandan onu görebilir ama tepki vermiyor.
Kaptan kapıyı kırmak için oksijen tüpü ve yangın söndürücüyü alıyor. Lubitz'den cevap yok.
Kaptan bağırıyor: "Tanrı aşkına, aç kapıyı."
10:34 (yaklaşık)
Alarm çalıyor; hem ses hem görsel olarak. Lubitz'den tepki yok.



Kokpit kapısından koridorda koşan yolculardan gelen ilk sesler duyuluyor.
10:35
Kaptan, uçağın arkasında duran levyeyi istiyor. Kapıdan gelen çarpma sesleri, ardından metalden gelen sesler duyulabilir. Kaptan levyeyle kapıyı oynatmaya çalışıyor.
10:37 ve birkaç saniye
İkinci alarm devreye giriyor. "Yer, kaldır" uyarısı yapıyor. Lubitz'den hâlâ tepki yok. 



Kaptan bağırıyor: "Aç şu lanet olası kapıyı!"
10.38
Lubitz'in taktığı oksijen maskesinin içinden nefes alıp verişi duyuluyor. Normal bir şekilde nefes alıyor. Uçak 13 bin feet'te.
10:40
Dışarıdan yüksek bir ses duyuluyor. Aynı zamanda içeride çığlık sesleri. Airbus'ın sağ kanadı dağlara çarpıyor. Alarm ve yolcu sesleri dışında başka bir ses yok.
10:41
Uçak dağ yamacına çarptığında yaklaşık 5 bin feet'te ve 500 mil hızla seyrediyordu.



"GÖRÜNTÜLERİN ORİJİNALLİĞİ SU GÖTÜRMEZ"
Öte yandan, Paris Match dergisi ve Alman Bild gazetesi, ikinci pilot Andreas Lubitz’in düşürdüğü Germanwings uçağında çekilen ve kazadan önceki son anları gösterdiği iddia edilen bir videonun varlığını sayfalarına taşıdı. 



AFP’de yer alan habere göre; Paris Match ve Bild, cep telefonuyla çekilen videonun orijinalliğinin “su götürmez” olduğunu ve kaydın uçağın enkazından çıkarıldığını yazdı. 



İddiaya göre; kayıt sadece birkaç saniye sürüyor. Paris Match’in haberinde; “Ortalık öyle kaotik ki insanları tespit etmek çok zor. Fakat yolcuların çığlıkları, başlarına gelenlerden haberdar oldukların açık bir şekilde ortaya koyuyor” ifadeleri yer aldı.  



İnsanların olay anında farklı dillerde “Tanrım” diye ağladığı bilgisi de haberde yer alırken, “videoda muhtemelen pilotun sert cisimlerle kokpit kapısını açma girişimlerinden kaynaklı metalden gelen vurma sesleri duyuluyor” ifadesi de kullanıldı. 



"UÇAK YAN YATTI"



Söz konusu videoyu izlediğini öne süren Bild gazetesinde ise "şiddetli bir sarsıntı yaşandığı ve uçağın hızla yan yattıktan sonra videonun çığlıklarla son bulduğu" iddiası yer aldı. 



Fakat arama-kurtarma ekiplerinin kaza bölgesinde cep telefonu bulduğu yönündeki iddialar, Fransız Yarbay Jean-Marc Menichini tarafından CNN televizyonuna yalanlandı. Meninchini iddiaların mesnetsiz olduğunu söyledi.  

Marsilya Savcısı Brice Robin ise olay yerinde bulunan telefonların hiçbirinin analiz için gönderilmediğini söyledi. Reuters'a konuşan savcı, "Fakat bölgedeki insanlar cep telefonlarını aldıysa ondan haberdar değilim" derken, bulunduğu öne sürülen görüntülerin derhal yetkililere teslim edilmesi gerektiğini belirtti. Robin ayrıca görüntülerin henüz resmi olarak soruşturmaya dahil edilmediğini de sözlerine ekledi. 

01/04/2015 15:15
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Germanwings, uçak, pilot, haber, uçak kazası
MANŞETLER

HK DÜNYA

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.