İttifak neden bitti?

ads ads ads ads
19/04/2014

ads

Cem Kar Cem Kar


Aslında güzel laflarımız var “Olmayacak duaya amin denmez”, “Balık baştan kokar” vs…

DPUG-UBP ittifakı için bu sözler sanırım özetleyici...

Demek istediğim ittifak olmaz değil!

İttifakın böyle olamayacağıdır.

Yani kısmi ittifakın olmasının mümkün olamaması bir tarafa olması halinde başarılı olması beklenemezdi. Zira, bu köşeden 22 Mart tarihinde bu konuyla ilgili yazı yazmış ittifakın neden olamayacağını olması halinde başarısız olacağını anlatmıştım.

Bakın o gün ne demiştim:

“İttifakın önünde ciddi engeller var. Öncelikle, seçmen nezdinde algı yönetiminin çok iyi sağlanması ve seçmenin mevcut durumu iyi ayırt etmesinin sağlanması gerekiyor. Örneğin Girne merkez için ortak adayı UBP ve DPUG destekleyecek ancak birkaç kilometre ötede aynı partiler birbiriyle yarışacak. Bu noktada seçmene bu durumu anlatmak ve tercihlerini yönlendirmek söz konusu partiler için çok zor olacak.

Seçimler ‘ikna sürecini’ ifade eder. Seçimlerde partilerin bir bölgede ortak adaylarının başarılı olacağını söylemesi, hemen yanında bulunan başka bir bölgede ise aksini söyleyecek olması seçmenin aklını karıştıracaktır. Oysa siyasi partilerin varlığının en büyük kanıtı iddiaları ve ideolojileridir. Bu durumda ittifakın olmayacağı bir bölgede UBP veya DPUG seçmene “bizim adayımız diğerinden daha iyi yöneticidir” derken, ittifakın olacağı bölgede “ikimizin adayı bu işi en iyi yapacak kişidir” demek durumunda kalacaktır. İddia zemin kaybedecek ve taban seçmen belki de “nedir bu maskaralık” deme noktasına gelecektir.

… ileri gidilerek, bağımsız adaylarla ittifak delinecek ve bölgelerde farklı tabloların çıkması mümkün olacaktır. Girne’de böyle bir durumun söz konusu olduğu bilinmektedir.”

Yukarıda da yazdığı gibi kısmi ittifak olması işi buralara kadar getirdi. Aslında en baştan ittifak kurulacaksa tam ittifak olmalıydı. Kısmi ittifakın kendi içinde çelişkileri ve çıkmazları vardı ve bu nedenle bu ittifak bitti. Yani aslında “eşeği sağlam kazığa bağlamadan” ittifak yapılınca böyle oldu…

İşin bir tarafı ise kazanımlardır.

Bence her iki partide bu işin erkenden bitmesine sevinmeli, aksi halde seçim sürecinde bu olay yaşansaydı (ki yaşanacaktı) her iki parti içinde çok daha kötü olabilirdi.

Peki, şimdi ne olacak?

Her iki taraf (UBP ve DPUG) birbirini suçlamaya devam edecek.

Aynı süreç içerisinde adaylar açıklanmaya devam edecek ve sonuç olarak seçim yarışı kısa bir süre sonra başlayacak.

Bu arada her iki partinin de geç kaldığını düşünmüyorum, zira bizde seçimler son hafta ve hatta çoğu zaman (maalesef) son gece belli olur.

Her ne olursa olsun memleket için hayırlı olsun demekte fayda var…

Önümüzdeki hafta tekrar görüşmek ümidiyle!

Lütfen trafikte saygılı olun ve kurallara uyun…

Selamlarımla…

 

19/04/2014 13:53
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: cem kar
MANŞETLER

HK Cem Kar

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.