Jet Lag’e çare bulundu!

ads ads ads ads
09/02/2016

ads
Jet Lag’e çare bulundu!

Bilim insanları Jet Lag’e bir çare bulmayı sonunda başardıklarını açıkladı.

ABD’deki Stanford Üniversitesi Tıp Merkezi’nden araştırmacılar, yaptıkları deneylerde uyuyan bir kişinin gözlerine belli zaman aralıkları ile parlak ışıklar tutmanın, vücut saatinin yeniden başlamasını sağladığını gördüklerini söyledi.

Araştırma kapsamında 19-36 yaş arası 39 deneğin iki hafta boyunca sabit bir saatte uykuya dalıp, yine sabit bir saatte uyanmaları sağlandı. İki haftalık bu sürecin ardından uyudukları sırada deneklerin gözlerine her on saniyede bir 2 milisaniye boyunca parlak bir ışık tutan bilim insanları, tüm deneklerin uykuya dalma ihtiyacı duydukları saatin bu işlem ertesinde iki saat ileri alınabildiğini gözlemledi.

FLAŞ TERAPİSİ

Uzmanlar “flaş terapisi” olarak tanımladıkları bu tedavi sayesinde farklı zaman dilimindeki bir ülkeye seyahat eden kişilerin en kısa zamanda içinde bulundukları yeni zaman dilimine uyum sağlayarak jet Lag’in etkilerinden kurtulabileceğini belirtti.

"Kısa zamanda uzun mesafeler kat eden insanlarda farklı zaman dilimlerine ulaşılmasına bağlı olarak biyolojik ritmin bozulması" diye bilinen Jet Lag sendromu, konsantrasyon bozuklukları, genel kırgınlık ve yorgunluk hissi ve sindirim sisteminde düzensizlikler gibi rahatsız edici sonuçlar doğurabiliyor.  

JET LAG NEDİR?

Kısa zamanda uzun mesafeler kateden insanlarda farklı zaman dilimlerine ulaşılmasına bağlı olarak biyolojik ritmin bozulması. İnsan vücudunun yaklaşık 24 saatlik biyolojik etkinlik çevriminin ani değişmeler nedeniyle uğradığı geçici değişiklik ve düzensizliklerdir. Genellikle uyku ve yeme düzeninin bozulması, baş ağrısı, zihinsel performans düşüklüğü ve yorgunluk hissi ile kendini gösterir. Bazı vakalarda depresyona da rastlanır.[2]

Jet lag'in etkileri en çok doğuya doğru gerçekleşen yolculuklarda görülür.[2] Bunun nedeni doğuya uçarken, zaman dilimlerinin artması nedeniyle, varış noktasında geçirilen ilk günün 24 saatten kısa olmasıdır. Biyolojik ritmi 24 saatin altına düşürmek çok güç olduğu için, vücut aradaki zaman farkını kapatmakta zorlanır.[2]

09/02/2016 16:14
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: JET LAG, uçak, uyku, uyku bozuklukları
MANŞETLER

HK DÜNYA

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.