Joe Biden'dan Gülen Açıklaması

ads ads ads ads
25/08/2016

ads
Joe Biden'dan Gülen Açıklaması

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkan Yardımcısı Biden'den Gülen’in gözaltına alınmasını istedi. Biden, FETÖ elebaşısının iadesine ilişkin olarak, belgelerin Amerikan yetkililerine teslim edilmesi gerektiğini belirtti ve ekledi:

Amerika Birleşik Devletleri Başkan Yardımcısı Joe Biden, dün bazı temaslarda bulunmak üzere Türkiye’ye gitti. Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni ziyaret eden Biden, daha sonra Başbakan Binali Yıldırım tarafından kabul edildi. Başbakan Binali Yıldırım ve ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Çankaya Köşkü'nde yaptıkları ikili görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Türkiye'de 15 Temmuz'da meydana gelen darbe girişimi nedeniyle yaşadığı üzüntüyü dile getiren Biden, 'Türk halkının cesaretine hayran kaldık. Onlar tankların üzerine çıktılar ve böylelikle demokrasiye siper oldular. Bu nedenle tüm Türk halkına tekrar başsağlığı diliyorum.' diye konuştu.

'GÜLEN HAKKINDA İŞBİRLİĞİ YAPIYORUZ'

ABD hükümetinin darbe teşebbüsünden sorumlu olanları Türk hükümetine getirmek için elinden geleni yapacağını ifade eden Biden, şöyle devam etti: 'Başbakana da söylediğim gibi Gülen hakkında biz iş birliği yapıyoruz. Bizim hukuk uzmanlarımız şu anda Türk meslektaşlarıyla çalışıyor, delilleri ve belgeleri inceliyorlar. Bu belgelerin Amerikan yetkililerine takdim edilmesi ve bizim yasalarımız ve suçluların iadesi anlaşmasına göre hazırlanması lazım. Bu şekilde Gülen'i teslim edebiliriz.'

ERDOĞAN-BİDEN GÖRÜŞMESİ

ABD Başkan Yardımcısı Biden’in son durağı, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi oldu. Biden ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan basına kapalı olarak yaklaşık 2 saat 25 dakika görüştü. Görüşme sonrası liderler ortak basın toplantısı düzenledi.

“GÜLEN GÖZALTINA ALINMALI”

Cumhurbaşkanı Erdoğan basın toplantısında, ABD Başkan yardımcısı Joe Biden'ı ülkede ikinci kez ağırlamaktan mutluluk duyduklarını söyledi. Biden’in, 15 Temmuz’daki darbe girişiminin boyutlarını gözleri ile gördüğünü dile getiren Erdoğan, “15 Temmuz akşamı girişilen bu darbe girişimi sebebiyle askeri üniformaları girmiş, FETÖ mensuplarının gerçekleştirme gayreti içinde olduğu bu olayı milletimiz gerçekten çok çok farklı bir şekilde püskürtmüştür. Milletimle iftihar ediyorum. Milletime tekrar şükranlarımı sunuyor. Şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum, gazilerimize acil şifalar diliyorum” dedi.

Erdoğan şunları söyledi:

“SAYIN BIDEN VAHİM TABLOYU BİZZAT GÖRDÜ”

“Sayın Biden ülkemize gerçekleştirdiği bu ziyaretle darbe girişiminin vahim boyutlarını bizzat ördü. Ben de kendisine birazdan

elimizdeki bazı bilgi ve belgeleri vereceğim.

“GÜLEN GÖZALTINA ALINMALI”

Bizim önceliğimiz FETÖ örgütbaşının ülkemize acilen iade edilmesi. Burada mahkeme süreçlerinden bahsediliyor. Biz elimizde ki 85 kutu delili gönderdik. Ama bizim ABD ile aramızdaki suçlu iadesi anlaşması gereği bu tarz suçlular en azından gözaltına alınır. Bu zat şuan bulunduğu yerden hala örgütü yönetmeye devam ediyor. Bu zatın kontrolü anca gözaltı ile olur ki bu bizim sözleşmemizde de var. Bunu da buradan tekrar hatırlatmak istiyorum.

BİDEN

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden de yaptığı konuşmada, 15 Temmuzda yaşanan hasara bugün bizzat şahit olduğunu söyledi.

Biden, “Ülkenizdeki insanlar yeterli derecede dayanışma ve empati gösterilmediğini düşünüyor. Başkanı temsil eden biri olarak ne kadar üzgün olduğumuzu aktarmak istiyorum. ABD müttefik Türkiye'nin yanındadır. Türkiye halkına desteğimiz tam” dedi.

ABD Başkan Yardımcısı Biden şunları söyledi:

“GÜLEN'İ KORUMAK İÇİN SEBEBİMİZ YOK”

“Sayın Cumhurbaşkanı çok uzun yıllar görev yaptım ama hiç bir sürecin bu kadar uzun olduğunu, bu kadar inceleme yapıldığını hatırlamıyorum. Bizim gibi güçlü bir ülkede Başkan da dahil hiç kimsenin iade yetkisi yoktur. Bu sadece mahkemelerin verebileceği bir karardır. Türk halkı da bilmeli. Gülen'i korumak için bir sebebimiz yok. Aslına bakarsanız Gülen ABD'den sığınma istediğinde Bush reddetmiş olay mahkemeye taşınmıştı.

TÜRKİYE'NİN ABD'DEN BÜYÜK DOSTU YOK

Deliller incelenecek, hiç şüpheniz olmasın bu süreç boyunca Türkiye ile çalışmaya devam edeceğiz. Türkiye'nin ABD'den daha büyük bir dostu yoktur. Başkan Obama girişim sonrası arayan ilk liderlerdendi. Keşke ben de daha önce gelebilseydim.” 

25/08/2016 09:30
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: joe biden, erdoğan, gülen
MANŞETLER

HK TÜRKİYE

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.