Juno'nun Jüpiter'den çektiği ilk görüntü dünyaya ulaştı

ads ads ads ads
13/07/2016

ads
Juno'nun Jüpiter'den çektiği ilk görüntü dünyaya ulaştı

 Jüpiter'in sırlarını çözmek için 5 yıl önce fırlatılan NASA'ya ait uzay aracı Juno'dan beklenen haber geldi.

Juno'nun Jüpiter'den çektiği ilk görüntü dünyaya ulaştı.

Jüpiter’in iç yapısını inceleyecek Juno’nun, görevi sırasında gezegenin çekim kuvveti, manyetik alanları, ve atmosferik dinamiklerine dayanan veriler üzerinden Jüpiter’in oluşum ve evrimine ilişkin sırları çözmesi bekleniyor.

Bilim insanları, çapı ve yüksekliği 3 buçuk metre olan ve 9 metreye 2,6 metre uzunluğunda üç adet güneş paneli taşıyan uzay aracının, Jüpiter’in çevresini kaplayan yoğun bulutları aşarak bilim tarihinde bugüne dek söz konusu gezegenin en yakın ve yüksek çözünürlüğe sahip fotoğraflarını çekeceğini belirtiyor.

Dünya’ya mesafesi en uzak ilk güneş enerjili uzay aracı Juno, şimdiye kadar bir gezenin yörüngesine giren en hızlı uzay aracı olma özelliği de taşıyor.

Misyon ayrıca,Juno’nun hassas malzemelerini Jüpiter’in yoğun radyasyon kemerlerinden korumak üzere uzay aracının içine yerleştirilentitanyum radyasyon kasasıyla da bir ilk niteliğinde.

Maliyeti 1,1 milyar dolar olan basketbol sahası büyüklüğündeki Juno’nun,27 Temmuz'da gerçekleşecek sonraki aşamasında, "Apijove 0"a yani Jüpiter’in yörüngesinde gezegene en uzak mesafede olacağı noktaya gelmesi planlanıyor.

Bilim insanları uzay aracının ilk kez ulaşacağı bu noktanın aynı zamanda Yörünge 1’e (Orbit 1) girişi temsil ettiğini kaydediyor.

Yörünge 4’ten(Orbit 4)Yörünge 36’ya (Orbit 36)kadar geçen sürede veri toplama görevini tamamlaması beklenen uzay aracının, 37’nci Orbit ile yörüngeden ayrılacağı ve 20 Şubat 2018’de Jüpiter’in şiddetli atmosferine düşürülüp yanarak misyonunu tamamlayacağı ifade ediliyor.



Fırlatıldığından Jüpiter’in yörüngesine yerleşmesine dek beş yıllık sürede 2,8 milyar kilometre kateden Juno uzay aracının, misyonunu tamamladığında 3,4 milyar kilometre mesafe kat etmiş olması bekleniyor.

13/07/2016 15:39
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Juno, Jüpiter, haber, kıbrıs
MANŞETLER

HK TEKNOLOJİ

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.