Kaçınılmaz süreç: (Müzakerelere devam)

ads ads ads ads
06/04/2017

ads

Eşref Çetinel Eşref Çetinel


Bazı yorumlarımız ani değişimlerin gerisinde kalır. Dünkü yazımız da bunlardandı. Neyse ki müzakerelerin Nisan’da yeniden başlayacağını henüz bilmediğimiz halde, sık sık tekrarladığımız gibi “yan yana yaşayan iki halkın kaderidir çözüm bulana dek kesintili de olsa müzakere masası hep hazır olacaktır” diyoruz.. Nitekim dünkü yazımızın başlığı da “Eriyen Buzlar, Müzakereler Yeniden Başlar”dı.

Sadece şunu da söylüyoruz: “Kafalar değişmedikçe çözüm bulmak imkânsızdır.”

Rum tarafı Kuzey’deki Türk halkının varlığını, haklarını, kurucu devlet olarak çözümde yerini alacağını kafasına çakarak masaya oturmalıdır..

MESELA: geçen gün Sn. Akıncı ile Anastasiadis’in yemeğinin hemen ertesinde iki “sözcünün” birbirleriyle söz düellosuna tanık olduktu. Medyayı karşısına alan Hristodulidis Türk tarafını” masadan kaçmakla suçluyordu. Bu davranışın Enosis plebisitiyle ilgisi olmadığını söylüyordu…

Anında bu kez yazılı bir açıklamayla, “sözcü” Barış Burcu devreye giriyor ve iki tarafın da “açıklamalarda bulunmayacaklarına yönelik anlaşmaya karşın Hristodulidis’in Sn. Cumhurbaşkanını asılsız açıklamalarla suçlamaya çalıştığını belirterek” olayı kınıyordu.

SÖZCÜLER: Bir parantez açalım. “Sözcüler Cumhurbaşkanlarının hilafına keyiflerinden ve kişisel olarak açıklamalarda bulunamayacaklarına göre tutun ki bu tartışmada Hristodulidis Anastasiadis’in, Barış Burcu da Sn. Akıncı’nın görüşlerini yansıttılardı..”

Pekala sonra? 11 nisan’da iki tarafın yeniden müzakerelere başlayacaklarının haberi geldi!

SUÇLAMALAR ANLAMSIZDIR: Geçen gün “kafalar değişmelidir” dediğimizin ispatı yaşandı! Önce TC Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu telefonla Sn. Akıncı sonra da Eide ile görüştü. Ardından Brüksel’de Sn. Akıncı BM’ler genel Sekreteri Guterres ile bir araya geldi. Ve bu gelişmelerin ardından Eide “11 Nisan Salı günü müzakerelerin yeniden başlayacağını” açıkladı. Anastasiadis de memnuniyetini bildirdi!

Eee, ayni gün iki sözcü arasındaki söz düellosu neyin nesi olarak ve hangi politik değer yargılarında kaldı, muzırlıkla sinirleri germekten başka!

“Rum tarafı kafayı değiştirmelidir” derken bunu söylüyoruz. Bir kere Rum meclisinin aldığı “Enosis plebisiti” kararı halâ lök gibi ortada durmaktadır! Oysa Türk tarafı bu saçma sapan karardan dolayı özür beklemektedir. Ne var ki karar geçersiz sayılmadıkça özrün de bir anlamı olmayacak zaten bugüne kadar Rum tarafından kararla ilgili kınamalar oldu ama “özür dilemek” konusunda tıs çıkmadı! Türk tarafı buna rağmen “müzakerelere devam” diyor. AB ve BM’ler bu iyi niyetin değerini bilmeli hakkını vermelidirler! ***

AMERİKA VE HİDROKARBON YATAKLARI: Sonuçta artık biliyoruz ki müzakereler yeniden başlayacaktır ve bunu isteyen de Ankara’dır. Neden acaba? Çünkü Rum’un Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon yataklarına artık Amerika’da burnunu soktu. Ki nerede petrol gaz Amerika orada! Ya dev petrol şirketleriyle, yahut topu tankı jetleriyle! Kısaca Rum tarafı 3. Tur ihaleyi kazanan ABD’nin Qatar Petreleum’la 10. Parselde araştırma hakkı için anlaşma imzaladı. İmza törenine ABD Dışişleri Bakanlığı Uluslar arası enerji konularından sorumlu Robin Dunnigan da katıldı. Ve Rum’un münhasır egemenlik bölgesi bu kez ABD tarafından resmen tanınmış oldu, Rum tarafının keyfine değmeyin gitsin!

Pekala Türkiye? Hem AB’ye hem Doğu Akdeniz’e Kıbrıs sorunu çözümü üzerinden açılabilir mi dersiniz? Yoksa müzakereler yeniden bu nedenle mi başlıyor? İzlemeye devam!

TÜRKİYE’NİN PARASAL YARDIMI ÜZERİNE…

Sevindirici haber sıkıntılarımızın, açmazlarımızın, çözemediğimiz sorunlarımızın arasından çıktı.. “Türkiye 2017 yılı içinde KKTC’ye 1 milyar 858 milyon TL. yardım yapacak bu konudaki protokol imzalandı.”

Bu yardımın 511 milyon 800 bin TL’lik kısmı altyapı yatırımlarına ayrıldı. Karayollarının bakım onarım ve yenilenmesi için ayrılan para da 86 milyon 600 bin TL.

ŞİMDİ GÖRELİM: Türkiye’den su gelir, çok pahalı diye olmadık engeller çıkartır, boykot edersiniz! Türkiye’den işgücü gelir, canınız sıkılır protesto edersiniz! Türkiye’den elektrik akımı gelecek denir daha gelmeden “istemeyiz kalsın” dersiniz üstelik bilmiş bilmiş su konusunda olduğu gibi “pahalıya mal olur” diyerek, bilgiçlik taslarsınız!

Şimdi Türkiye’den “külliyetli” miktarda para gelecek her halde “bunu da sorgulamayacaksınız!” Ola ki bizi kendine “esir etmeye çalışıyor” falan dersiniz!

Ancak: Bir kısmı altyapıya ayrılan bu parayı böyle bir yardım gelmeseydi bir süre sonra artık bırakın üzerinde taşıtların seyrüseferini, yayaların bile yürüyemeyeceği berbat hale gelen yollarımızın yenilenmesi ve onarılmaları için devletin, belediyelerin fizibilite raporları hazır mı? Ne yapacaklarını niçin yapacaklarını biliyorlar mı?

ÖRNEĞİN: Mağusa’da olduğu gibi kaldırımları, lokanta ve dükkan işgallerinden kurtaracaklar mı? Yollar kaldırımlar yeniden onarılırken ileride çok daha yoğunlaşacak trafik sorununu dikkate alarak düzenlemeler yapılacak mı?

Yolların ışıklandırmaları yeniden ve kalıcılığıyla devreye sokulacak mı?

“E tabi ki bu kadarını biz de biliriz elbet gerçekleştirilecek” dediğinizi işitir gibiyim de o halde “neden TC’den gelen su hâlâ denize akar siz de bakarsınız!” Ki yıllarca “geliyorum, geliyorum” diye bas bas bağırıyordu!

Hadi bakalım. Kırk yılın kıtlığında bari bu “parasal yardımı” değerlendirin de “yardımın hakkını verdik” diyebilesiniz!

KISACA TAKILDIĞIM: “ENFLASYON+PAHALILIK!

Devlet Planma Örgütü 2017 enflasyonunu yüzde 4.61 olarak açıkladı. Hayat Pahalılığı geçen yılın ayni ayına göre yüzde 15.05 arttı… Zaten bu pahalılığı cebimize giren para ile çıkan para oranlarında görüyoruz, hayat güngünden daha çok zorlaşıyor!

Fakat asıl “vurgun” dövizden sonra Türkiye’nin artık çift haneli enflasyona yenik düştüydü!. Nitekim yüzde 11’i aştı, gelecek ay yüzde 12 olacak deniyor. Ve daha şimdiden arabalardan konutlara, yiyecekten bilumum emtiaya kadar her bir şey paha üstüne paha koymakta.

Dikkat: TC’deki pahalılık dalgası her zaman olduğu gibi ve beterince bizi de vuracak! Çünkü iğneden ipliğe ithalatımız TC’den! Yazmış olalım dedik! 

06/04/2017 13:28
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: eşref çetinel
MANŞETLER

HK Eşref Çetinel

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.