Kahve Makinesi Uzayda!

ads ads ads ads
15/04/2015

ads
Kahve Makinesi Uzayda!

SpaceX, dün gerçekleştirdiği ateşlemede Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) Dragon kargo aracını gönderdi. Falcon 9 roketi ise bu yıl gerçekleştirdiği ikinci denemede de başarılı olamadı.

SpaceX dün gece gerçekleştirilen ateşlemede Dragon uzay kapsülünü Uluslararasu Uzay İstasyonu'na gönderdi. Bir gün rötarlı olarak ateşlenen kapsül, 1,995 kg malzeme ve gıdanın yanı sıra ISSpresso kahve makinesi taşıyor.

Ateşlemeyi gerçekleştiren Falcon 9 roketi, Dragon kapsülünden ayrıldıktan sonra okyanusta bekleyen platforma iniş yapmayı denedi. Roket, bu yıl içindeki ikinci denemesinde yine dikey olarak inmeyi başaramadı. SpaceX CEO'su Elon Musk, Twitter'dan yaptığı açıklamada 'Dragon'un uzay istasyonuna ilerlediğini ancak roketin fazla sert bir iniş yaptığını' belirtti.

Musk, Falcon 9'un başarı şansını yüzde 50 olarak belirtmişti. Yeniden kullanılabilir ilk roket olan Falcon 9'un, 2015 içinde başarılı bir iniş yapması bekleniyor. Roketin infilak etmeden dikey konumda yere inebilmesi halinde, yeni görevler için kullanılması mümkün olacak.

Fare deneyleri de yapılacak

Dragon kapsülü, astronotlar için bir ay yetecek yemek ve 40 deneylik malzeme taşıdı. Donanım ve yedek parçaların yanı sıra, yerçekimsiz ortam için geliştirilen kahve makinesi de uzaya yollandı. ABD'li Scott Kelly ile Rus Mikhail Kornienko, Mart ayı sonunda UUİ'de bir yıllık göreve başlamıştı.

Astronotların gerçekleştireceği deneyler arasında, yerçekimsiz ortamın farelerde neden olduğu kemik erimesi gözlemleri de yer alıyor.

Dragon, 21 Mayıs'a kadar UUİ'ye kenetli kalacak ve o tarihte astronotların yüklediği tamamlanmış deneylerle Dünya'ya dönüşüne başlayacak.

Kaynak: Al Jazeera 

15/04/2015 10:02
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: SpaceX, Falcon 9
MANŞETLER

HK TEKNOLOJİ

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.