Kahve paketlerine 'kanser' uyarısı eklenebilir

ads ads ads ads
18/10/2017
HK

ads
Kahve paketlerine 'kanser' uyarısı eklenebilir

Kahvenin kavrulmasıyla çekirdeklerde açığa çıkan 'akrilamid' adlı kanserojen madde nedeniyle, Kaliforniya'daki kahve şirketlerine 'kanserojen madde içerir' uyarısı bulundurmaları için dava açıldı. Kahvenin sağlığa etkileriyle tartışmalar yeniden günyüzüne çıktı.

ABD’nin California Eyaleti’nde Zehirli Maddeler Konseyi (CERT), kahve üretimi ve dağıtımı yapan 90 şirkete karşı “Kanserojen madde içeriyor” ibaresi konulması için dava açtı. Çünkü CERT’e göre ısıl işlem gören kavrulmuş kahve çekirdeklerinde ‘akrilamid’ adlı kanserojen maddeden az miktarda da olsa bulunuyor.

‘AKRİLAMİD’SİZ ÜRETİLSİN’
Habertürk'ün habere göre; mahkeme CERT’in talebini kabul ederse, kahve sektörü astronomik tazminat davaları ile karşılaşabilir. Konseyin avukatlarından Raphael Metzger, temel amaçlarının kahve endüstrisinin bu kimyasal maddeyi ürünlerinden çıkarmasını sağlamak olduğunu vurgularken, “Ben de nüfusun üçte ikisi gibi kahve bağımlısıyım. Ancak kahve endüstrisinin akrilamidsiz üretim sağlaması gerekiyor” diye konuştu.

SADECE KAHVEDE BULUNMUYOR
Akrilamid, nişasta içeren ve yüksek sıcaklıklarda işlem gören tüm yiyeceklerde bulunabiliyor. Yüksek sıcaklığa maruz kalan; kahve, çikolata, kavrulmuş kuru yemişler, patates kızartması, cipsler, tahıllar, bisküviler, ekmekler, karamelize edilen meyvelerle sebzelerde akrilamid oranı yüksek.  

18/10/2017 09:38
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: kahve, paket, kanser, uyarı
MANŞETLER

HK SAĞLIK

Sağlıkta 5 yıllık yeni yol haritası

HK SAĞLIK

Sağlık Bakanlığı'nın 2024-2028 yıllarını kapsayan Stratejik Planı yayımlandı. Planda; sağlıklı yaşam hakkının korunmasından, tedavi hizmetlerinin güçlendirilmesine, obezite ve bağımlılıkla mücadeleden, özel gereksinimli bireyler ve yaşlılara yönelik hizmetlere uzanan birçok başlık yer alıyor. 2022 itibarıyla 27 bin 762 olan aile hekimliği birimlerinin sayısının da 36 bin 383'e çıkartılması hedefleniyor.

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.