Kalsiyum ilaçları yararsız mı?

ads ads ads ads
01/10/2015

ads
Kalsiyum ilaçları yararsız mı?

Özellikle ilerleyen yaşlarda kemik erimesi ve kırıklarını önlemek için kullanılan kalsiyum takviyesi ilaçlar ne kadar etkili? Yeni Zelanda kaynaklı araştırmaya göre, bu tür ilaçların kemik sağlığına faydası yok.

Araştırma, kemik erimesini önlemek için kullanılan kalsiyum ilaçlarına ilişkin tartışmayı bir kez daha gündeme taşıdı. Zira Yeni Zelandalı araştırmacıların bu çalışmasından, kalsiyum takviyesinin kemikleri güçlendirmediği sonucu çıktı.

50 yaş üzeri kadın ve erkekler üzerinde yapılan araştırmada, bu tür ilaçların, kemikleri güçlendirdiği ya da kırık ve çatlakları önlediğine ilişkin kanıt bulunamadı. Buna göre, ne beslenme ne de ilaç takviyesiyle kalsiyum alımını artırmak kemiklere fayda sağlamıyor.

Günlük alınması gereken miktarın üzerine çıkıldığında kalsiyum, kemikleri ancak yüzde bir ila iki oranında güçlendiriyor. Bu da kemik erimesini önlemek için yeterli bir oran değil.

"KALSİYUMU İLAÇLARDAN DEĞİL, GIDALARDAN ALIN"

Uzmanlar, yetişkinlerin günde 700 mg kalsiyum almasının yeterli olduğunu söylüyor. Araştırmaya göre bu da, beslenme yoluyla olmalı.

Güçlü kemikler için kalsiyum açısından zengin olan, süt ürünleri, brokoli ve lahana gibi yeşil lifli sebzeler, soya fasülyesi, ekmek ve tahıl tüketilmesi öneriliyor.

Kalsiyum ilaçlarının sindirim sorunlarından, kalp rahatsızlıklarına kadar pek çok yan etkisi olabileceği de belirtiliyor. 

01/10/2015 11:26
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Kalsiyum, "Kalsiyum
MANŞETLER

HK SAĞLIK

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.