Kamu-Sen'den Türkiye'ye Hellim Çağrısı

ads ads ads ads
26/03/2015

ads
Kamu-Sen'den Türkiye'ye Hellim Çağrısı

Kamu-Sen Genel Başkanı Mehmet Özkardaş, Türkiye Hak-İş Konfederasyonu’ndan, Kıbrıs Türk halkı için hayati öneme haiz olan hellimin, Türkiye’de üretiminin durdurulması için Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti nezdinde girişimler yapmasını istedi.

Özkardaş, Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan’a bir mektup göndererek, Türkiye'deki 555 sayılı Coğrafi İşaretlerin Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname gereğince girişimde bulunmasını beklediklerini kaydetti.

Özkardaş’ın, dağıtımını Başbakanlık, Dışişleri Bakanlığı ve Kıbrıs Türk Sanayi Odası’na da yaptığı, basına da açıkladığı mektup şöyle:

“İzolasyonlar nedeni ile ürettiğini pazarlamakta sıkıntılar yaşayan üreticilerimiz, ülkemizin toplam ihracatının %24'ünü oluşturan ve halkımızın %16.5'i gibi önemli bir nüfusunun da gelirini sağlayan Hellim'in bölgesel işaretini AB komisyonunda tek taraflı olarak tescil ettirmek için yoğun bir çalışma ve lobi faaliyeti yürüten Rum tarafının baskısı altındadır.

Eğer Rum tarafı bu tek taraflı başvurusunda başarılı olursa, KKTC 'de Hellim üreticileri ve bu sektörden ekmek yiyen 60-70 Bin insanımız işini kaybedecektir.

Rum tarafındaki aleyhimize olacak bu girişimler artarak sürerken , Anavatanımız Türkiye'de de haksız bir şekilde hellim üretimi yapılmaktadır.

Hem de Türkiye'deki 555 sayılı coğrafi işaretlerin korunması hakkında Kanun Hükmünde Kararname'ye aykırı olarak ve hellim ismi haksız şekilde kullanılarak üretilmektedir.

İstanbul'da piyasada bulunan hellimlerin %47.22'si Kuzey Kıbrıs'ta üretiliyorken, %52.78'i Türkiye'de Hellim adı altında üretilmektedir.

Konfederasyonumuzdan, halkımız için hayati öneme haiz olan Hellimin üretiminin Türkiye'deki 555 sayılı Coğrafi işaretlerin Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname gereği de dikkate alınarak durdurulması için Türkiye Cumhuriyeti Hükümetleri nezdinde girişimler yapmasını bekleriz Ayrıca Rum tarafının tek taraflı ve haksız şekilde yaptığı girişimlerin önlenebilmesi içinde uluslararası emek örgütlerine konuyu taşımanızı bekleriz.” 

26/03/2015 12:29
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: kamu-sen, hellim
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.