Kanser ve kalp-damar hastalıkları ile savaşmak gerekir

ads ads ads ads
05/11/2014

ads

Bülent Dizdarlı Bülent Dizdarlı


Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde, kalp ve damar hastalıkları ile kanser türleri insan hayatına musallat olma yarışında, at başı en önde gitmektedirler. Bu hastalıklara yakalanan insanlarımızın tedavileri için harcanan zaman ve para ise sosyal hayatımız kadar ekonomimize de ciddi bir külfettir.

Bu tespit herkes tarafından kabul edilip görülen net bir fotoğraf gibidir. O zaman bu hastalıklarla mücadele etmek için ciddi programlar yapmak gerektiği de ortadadır. Taktir edersiniz ki böyle bir programın yapılabilmesi için işin temeline inip, hastalıkların oluşma nedenlerini bulup, onlarla mücadele etmek, en gerçekçi yaklaşım olacaktır. Artık ilkokula giden bir çocuk bile bilmektedir ki her iki gurup hastalığın oluşumunun temelinde ki en önemli etken tütün ve tütün ürünlerinin bireyler tarafından kullanılmasıdır. Bu sebeptendir ki, söz konusu hastalıkların önlenmesi ya da azaltılması için sigara ve onun kardeşleri ile savaşmak temel prensip olmalıdır.

Ayrıca ülkemizde, tütün ve tütün ürünlerine ulaşma ve kullanmaya başlama yaşı tek haneli rakamlara inmiştir. Yine maalesef ki bu kadar küçük yaşta tütün kullanma alışkanlığı olanlarda, ileriki yaşlarda uyuşturucuya heves etme eğilimi gelişmektedir. Hâl böyleyken daha fazla beklenmesi abestir.

Tütün ve tütün ürünlerine öncelikle ulaşım kesinlikle zorlaştırılmalıdır. Bunun en basit yöntemi ise alımı pahalılaştırmaktır. Bu pahalılaştırma tüccarın değil, devletin gelir hanesine yansıyacak şekilde olmalıdır.

Sigara, puro ve diğer tütün nevilerinin vergileri artırılmalıdır. Vergi artışı ile sigara tüketiminin azalacağı yapılan çalışmalarla ispatlanmıştır. Moskova’da yapılan Dünya Sağlık Örgütü’nün “Sigara ile Mücadele” toplantısında sırf vergi artışı ile Türkiye’deki sigara tüketiminin % 35’ten %28’e düşürülmesinden övgüyle bahsedilmiştir. Aynı çalışmada tüketimdeki azalmanın vergi kaybına neden olmadığını aksine kayıt altına alınması ile ekonomiye ciddi katma değer katıldığından da bahsedilmektedir.

Dünyanın gördüğü bu gerçeği biz de görüp uygulamalı, tütün ve tütün ürünlerine konan vergiler artırılmalıdır. Bu şekilde, ülkemizde de sigara içen insanlar, potansiyel hastalıklara yakalandıklarında devletin kendilerine yapacağı masrafın en azından bir kısmını, vergisini peşin olarak yatırarak ödemelidir.

Kapalı alanlarda tütün ve tütün içmemeyi düzenleyen yasa kuralları ciddi olarak uygulanmalı, cezalar gündeme getirilmelidir.

Belli bir yaşın altındaki çocukların sigara ve benzerlerine ulaşmaması konusunda yaptırımlar artırılmalıdır. Çocuklara satış yapanların dükkanları önce süreli, tekrarı halinde ise süresiz kapatılmalıdır. Bu kişilerin hiçbir mazereti dikkate alınmamalıdır.

Yeni yeni başlayan nargile dükkanları konusunda da hassas olunmalıdır. Kanaatimce bunların açılışına da kolay izin verilmemeli, ruhsatlandırılmasında yüksek ücretler talep edilmeli, sık sık denetim yapılmalıdır...

Bu basit önlemler dahi söz konusu hastalıklarla mücadelede önemli yol kat edilmesine neden olacaktır. Gazete sayfalarında “Ah! Vah” çekerek hayatımızın kalitesini düşüren, bizden sevdiklerimizi çalan hastalıklarla savaşmamız mümkün değildir. Tamam, bu önlemlerin sonucunu beş altı yıldan önce almamız mümkün değildir ama gidişat iyi değildir. Bir yerden başlamanın zamanı gelmiş ve geçmiştir.



VE ŞİİR…

Bu hafta Bener Hakkı Hakeri üstadın bir şiiri ile karşınızdayız. Bilindiği gibi geçtiğimiz hafta onun şiirleri “ŞİİRİSTAN” isimli bir kitapta toplanıp Khora Yayını olarak yayımlandı. Bugünkü şiirimiz de işte bu kitaptan alınmıştır.

SEVDA ŞİİRİ

K, S’ye sevdalı

S’ninse başkasında aklı

A’dır sevdiği S’nin delice

A’da F’yi seviyor nedense

F’nin sevdalandığı K’dır yıllardan beri

Onunsa yoktur bundan haberi

Of be! Bu nasıl sevda şiiri;

Bunlar birbirini sevmiyor ki!

ANLAYAMADIKLARIM

Yeterli araç park alanı yaratılmayan bir şehirde, görevlilerin ellerinde ceza makbuzları, gestapo subayları gibi dolaşıp ceza yazmalarının arkasındaki mantığı anlamam mümkün mü? Yahu önce insanlara doğru dürüst park edeceği alanlar sağlayın, bunlara park edilmezse o zaman ceza yazın. Değil mi ama?

 

05/11/2014 12:56
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: bülent dizdarlı
MANŞETLER

HK Bülent Dizdarlı

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.