Kasulidis'ten Kıbrıs Açıklaması

ads ads ads ads
01/09/2015

Kasulidis: Kıbrıs'ta müzakereler hiç bu kadar hızlı ilerlemedi

ads
Kasulidis'ten Kıbrıs Açıklaması

Güney Kıbrıs Dışişleri Bakanı Yannis Kasulidis, adada Rum ve Türk liderler Nikos Anastasiadis ile Mustafa Akıncı arasında yapılan yedi görüşmede de ilerleme sağlandığını söyledi. Kasulidis, "Ben hiç müzakerelerin bu kadar hızla ilerlediğini görmedim" dedi.



Yannis Kasulidis, Anastasiadis ve Akıncı arasında bugün Lefkoşa'da yapılacak görüşme öncesi İngiliz Independent gazetesine konuştu.

Kasulidis, Kıbrıslı Türklerin "başkalarına bağlı olmak yerine Kıbrıslılık ruhu içinde Kıbrıs'ın çıkarları için Kıbrıslı Rumlarla çalışma niyetinde olduklarını" söyledi.



Tarafların "tamamen bağımsız" bir devleti hedeflemeleri gerektiğini belirten Kasulidis, "Eğer bu adada Türk askerine ya da Yunan askerine ihtiyaç duyduğumuzu söylüyorsak, hangi çözümden bahsediyoruz?" diye sordu.



Kasulidis, sözlerini şöyle sürdürdü:



"Türkiye'nin en iyi müttefiklerinin bile Kıbrıs'ın dış politikasının Türkiye'ninkine benzer olmasını görmek istediklerini düşünmüyorum. İncirlik'in IŞİD'e karşı kullanılmasını sağlamak iki yıl sürdü."



'Türkiye henüz elini göstermedi'



Güney Kıbrıs Dışişleri Bakanı Kasulidis, Anastasiadis ve Akıncı arasındaki müzakerelerde şu ana kadar, Türkiye için kritik konular olan toprak paylaşımı ve güvenlik garantisi gibi konuların ise gündeme gelmediğini söyledi. Rum bakan "Türkiye henüz elini göstermedi" dedi.

Türkiye'nin şu ana dek Kıbrıslı Türklere herhangi bir pozisyonu dikte etmediğini belirten Rum bakan, "Türkler, çözümle ilgilendiklerini söylüyorlar. Söylenenlerin yapılanlarla uyumlu olmasının zamanı geldi" diye konuştu.



Kasulidis, Kıbrıs'ın yeniden birleşmesi halinde turizm sektörünün bundan buyük fayda sağlayacağını vurguladı.



Rum bakan kamuoyu için zor bazı konular olsa da koşulların, Annan Planı'nın reddedildiği 2004'e kıyasla çok daha iyi olduğunu söyledi. Kıbrıslı Rumların planın dışardan dikte ettirildiğini düşündüklerini, bu kez çözümün adanın içinden geleceğini belirtti.




Kasulidis, "Bu kez iki liderin üzerinde anlaşmadıkları hiçbir şey halkın onayına sunulmayacak" dedi.



Kasulidis sözlerini şöyle noktaladı:



"Kaybedecek vaktimiz yok. Zaten taraflar da birbirlerinin zaman kazanmaya çalıştığından şikayetçi değil...İnsanlar bana müzakerelerin aylar içinde sonuçlanabileceğini söylediğimde, neyi kastettiğimi soruyorlar. Ben bu sürenin 15 ay olabileceği görüşündeyim. Ancak burada yıllardan değil, aylardan söz ediyoruz."

01/09/2015 08:47
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: kıbrıs, müzakereler, haber, mustafa akıncı
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.