Kayıp kazıları sürüyor

ads ads ads ads
27/08/2015

ads
Kayıp kazıları sürüyor

 Kayıp Şahıslar Komitesi’nin 17 Ağustos’ta Lefkoşa’da Merkezi Cezaevi’nin arkasındaki bölgede başlattığı kazılarda henüz kalıntıya ulaşılmadığı ancak çalışmaların devam edeceği belirtildi.

Adada 1963, 1964 ve 1974’te meydana gelen olaylarda hayatını kaybeden ve kayıp olarak listelenen kişilerin gömü yerlerinden çıkarılması, kimliklerinin belirlenmesi ve iade edilmeleri için çalışmalarını sürdüren komitenin Kıbrıslı Türk üye yardımcısı Murat Soysal, daha hızlı netice almak için komite kararıyla kazı ekibi sayısının ikiye çıkarıldığını söyledi.

TAK muhabirinin sorularını yanıtlayan Soysal, “O bölgede muhakkak toplu mezar olduğunu biliyoruz. Geniş bir bölgedir ve birkaç hafta içinde netice alacağımızı tahmin ediyoruz” dedi.

1974’te hayatını kaybeden ve kamyonla Ledra Palace’a götürüldüğü halde Rum makamlar veya BM tarafından teslim alınmadığı için şimdiki Cezaevi’nin arkasındaki bölgeye topluca gömüldüğü bilgisi edindikleri 40-50 civarında Kıbrıslı Rum’un kalıntılarına ulaşmak için çalıştıklarını anlatan Murat Soysal, “Kazılar devam ediyor ve sonuca ulaşacağımıza inanıyoruz” diye konuştu.

Murat Sosyal, kazıların iki noktada yapılacağını, şu anda birinci noktada henüz sonuç almadıklarını ve değerlendirmelerin sürdüğünü, ikinci noktadaki kazılara ise başlamadıklarını anlattı.

Askeri makamların izniyle yapılan kazıların yer aldığı bölgenin 1974’te rastgele seçildiğini, buranın sonradan askeri bölge olmasının kayıp kalıntılarının korunması açısından olumlu bir durum yarattığını kaydeden Soysal, bölgenin coğrafi yapısının fazla değişmediğini ve bunun da sonuca ulaşma şanslarını yükselttiğini belirtti.

Kayıp Şahıslar Komitesi verilerine göre, 1508’i Kıbrıslı Rum, 493’ü de Kıbrıslı Türk olmak üzere toplam 2 bin 1 kayıp var. Şu ana dek 451 Kıbrıslı Rum, 144 de Kıbrıslı Türk kayıp, kimlikleri saptanarak ailelerine teslim edildi. Komite 999 kazı yerinde 969 kişiye ait kalıntıları buldu.

27/08/2015 11:36
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: kayıp, kıbrıs, kazı
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.