Kayıp Şahıslar Komitesi Açıkladı...

ads ads ads ads
06/10/2015

ads
Kayıp Şahıslar Komitesi Açıkladı...

Kayıp Şahıslar Komitesi (KŞK), 14 Ağustos 1974’te öldürülen ve toplu olarak gömülen toplam 126 kişinin bulunduğu Muratağa-Sandallar ve Atlılar köylerindeki iki ayrı şehitlikte kimlik tespiti için kazılara önümüzdeki günlerde başlıyor.

Komite’nin Kıbrıslı Türk Üyesi Gülden Plümer Küçük, bu kazılarla,“günümüzde bilimin olanaklarından faydalanarak DNA ile kimliklendirme olanağına kavuşacak ailelerin kayıplarına ayrı ve insan haklarına uygun birer kabir verileceğini” belirtti.

Küçük, Komite’nin 1981 ile 1995 yılları arasında yürüttüğü müzakerelerden sonra oy birliğiyle kabul edip yayımladığı resmi kayıplar listesinde de yer alan 126 kaybın kazısına, hazırladıkları kazı programı çerçevesinde başlanmasına karar verildiğini açıkladı.

Bu planlama yapılırken Muratağa, Atlılar ve Sandallar’daki kayıp ailelerini temsil eden dernekler ve ailelerle temasa geçildiğini, süreç anlatılarak işbirliğine gidildiğini kaydeden Gülden Plümer Küçük, üç hafta önce, bu kazı planlandığında, ilk gömü yerlerinde KŞK iki toplumlu kazı ekiplerinin kazı yaptığını ve 4 kişiye ait kalıntılara ulaşıldığını; bunun da bir kere daha bilimsel ve profesyonel çalışmanın önemini gösterdiğini ifade etti.

Küçük, yaptığı yazılı açıklamada ve TAK muhabirinin soruları üzerine, kazı yapılacak yerlerle ilgili uzun bir prosedür bulunduğunu; resmi kayıp listesinde yer alan ve komitenin kazı programına giren Muratağa-Sandallar ve Atlılar için diğer yerlerde olduğu gibi gerekli izin prosedürünün tamamlandığını söyledi.

Bu köylerdeki şehitliklerin Anıtlar Yüksek Kurulu’na bağlı olmasından dolayı bu makamdan izin alındığını kaydeden Gülden Plümer Küçük, “Buralar kazı programımızdadır ve önümüzdeki günlerde başlanacak” dedi.

MURATAĞA, ATLILAR, SANDALLAR’DAKİ 126 ŞEHİT

Küçük, 14 Ağustos 1974 tarihinde Muratağa, Atlılar ve Sandallar köylerinden aralarında 0-1 yaş arası 3 bebeğin de olduğu, 54 çocuk, 55 kadın ve 17 erkek olmak üzere toplam 126 kişinin öldürülerek iki ayrı bölgeye gömüldüğünü, fark edildikten sonra Muratağa ve Sandallar köyünden kayıp edilen kişilerin 16 gün sonra BM gözetiminde açılarak çıkarıldıklarını anlattı.

“İMKANSIZLIKLAR NEDENİYLE KİMLİKLENDİRİLEMEYEREK HATTA SAYI BİLE NETLEŞMEDEN İKİ AYRI YERE TOPLU OLARAK GÖMÜLDÜLER”

Atlılar çukurunun ise, 3 ay sonra BM gözetimi olmaksızın açıldığına işaret eden Küçük, her iki yerdeki kalıntıların karışık ve tanınmaz olduklarını, o dönemdeki bilimsel imkansızlıklar nedeniyle kimliklendirilemeyerek, hatta sayı bile net olarak belirlenemeden, kişiler ayrıştırılamayarak iki ayrı gömü yerine toplu olarak gömüldüklerini kaydetti.

KİMLİKLENDİRME VE AYRI KABİR

Başlatılacak kazı süreciyle, günümüzde bilimin olanaklarından faydalanarak DNA ile kimliklendirilme olanağına kavuşacak ailelerin kayıplarına ayrı ve insan haklarına uygun birer kabir vereceklerini ifade eden Plümer Küçük, toplu halde gömüldükleri bilinse de, bu kişilerin bilimsel yollarla kimliklendirilerek kayıp olmaktan çıkarılmasının ve her birinin kabri olmasının, hem kayıpların, hem de ailelerinin hakkı olduğunu vurguladı.

Küçük, ailelerin talebinin de bu olduğunu ifade etti.

“GERÇEK OLMAYAN VEYA BİLİNMEYEN HABERLER KULLANILMAMALI”

Gülden Plümer Küçük, Kayıp Şahıslar Komitesi’nin insan haklarına saygılı ve tüm kayıpların bulunması için çalışan bir komite olduğuna dikkat çekerek, bu bağlamda bu köyleri kapsayan konularda açıklama yapılırken ailelerin yıpranmaması ve duygularının incitilmemesi için gerçek olmayan veya bilinmeyen haberlerin kullanılmamasının önemine vurgu yaptı.

MURATAĞA, ATLILAR VE SANDALLAR’DA, İLK GÖMÜ YERLERİNDE 4 KİŞİYE AİT KALINTILARA ULAŞILDI

Küçük, 1981-1995 yılları arasında Kayıp Şahıslar Komitesi üyeleri ve otoritelerin onayı ile 14 yıl boyunca sürdürülen müzakerelerden sonra oy birliği ile kabul edilen ve yayımlanan resmi kayıplar listesinde yer alan 126 kayıp kazısına, Kayıp Şahıslar Komitesi’nde yapılan kazı programlanması çerçevesinde başlanmasına karar verildiğini belirtti.

Bu planlama yapılırken Muratağa, Atlılar ve Sandallar kayıp ailelerini temsil eden dernekler ve aileler ile temasa geçilerek, sürecin anlatıldığını ve işbirliğine gidildiğini ifade eden Küçük, bu kazı planlandığında, ilk gömü yerlerinde Kayıp Şahıslar Komitesi’nin iki toplumlu kazı ekiplerinin kazı yaptığını ve 4 kişiye ait kalıntılara ulaştığını kaydetti.

Küçük, “Bu bir kere daha bize bilimsel ve profesyonel çalışmanın önemini göstermiştir” dedi.

MERKEZİ CEZAEVİ ARKASINDA YENİ KALINTILAR

Kayıp Şahıslar Komitesi Kıbrıslı Türk Üyesi Gülden Plümer Küçük, dün itibarıyla Lefkoşa Merkezi Cezaevi arkasındaki askeri bölgede devam eden kazılarda insan kalıntılarına ulaşıldığını da belirterek, buradan 20 civarında kayba ait kalıntı beklendiğini yineledi.

Küçük yazılı açıklamasında, iki toplumlu kazı ekiplerinin her gün, Güney’de ve Kuzey’de 9 bölgede kazılar yaptığını belirterek, hem Kuzey hem de Güney’de kayıpların gömü yerleri ile bilgisi olan herkesi bilgilerini paylaşmaya çağırdı. Küçük, göz şahitlerinin bilgilerinin gizlilik ilkesine sadık kalınarak alınacağını vurguladı. 

06/10/2015 15:36
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Kayıp Şahıslar Komitesi
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.