Kayıt yaptırdılar ama okula gidemiyorlar çünkü...

ads ads ads ads
13/10/2017

ads
Kayıt yaptırdılar ama okula gidemiyorlar çünkü...

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Şener Elcil, bölge nüfusun 100 bini bulması ve buna bağlı olarak öğrenci sayısının mevcut okul kapasitesini aşmasından dolayı 80 civarında öğrencinin kayıt yaptırdığı halde eğitime devam edemediğini belirtti.

KTÖS, Girne bölgesinde okullara kayıt yaptırıp, okul ve sınıf azlığı nedeniyle okula devam edemeyen öğrencilerle ilgili Karaoğlanoğlu İlkokulu’nda basın toplantısı düzenledi.

PAZARTESİ 23 NİSAN İLKOKULU’NDA TOPLANTI

Şener Elcil, okula gidemeyen öğrenciler konusuyla ilgili okul yönetimleri ve öğretmenlerle yaptıkları toplantılarda bundan sonra izlenecek stratejiyi belirleme konusunda tespitler yaptıklarını belirtti.

Elcil, bununla ilgili olarak, pazartesi günü saat 17:00’de 23 Nisan İlkokulu’nda bölgedeki sivil toplum örgütleri, belediye başkanları, bakanlık yetkilileri ve muhtarların da davetli olduğu bir toplantı düzenleyeceklerini söyledi.

Şener Elcil, eylem stratejisinin pazartesi günü yapılacak toplantının ardından netlik kazanacağını kaydetti.

OKUL İNŞAATI İÇİN ARAZİ TESPİTİ ÇAĞRISI

Öğrencilere en az bu yıl için okul ve sınıf bulunmasının sendika açısından büyük önem taşıdığını dile getiren Elcil, konuyla ilgili Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova’nın; “paramız var ama Girne’de yer bulamıyoruz” şeklinde açıklaması bulunduğunu anımsattı.

Şener Elcil, toplantıda, mağdur öğrencilerin okula gidebilmeleri için neler yapılabileceği ve Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’nın uyarıları sonucu Girne’de okul yapılması için arazi tespitinin bir an önce açıklaması üzerinde durulacağını kaydetti.

“KARAOĞLANOĞLU’NDA 25, MAARİF ANAOKULUNDA 44 ÖĞRENCİ OKULA DEVAM EDEMİYOR”

Şener Elcil, turizm ve hizmet sektörünün yoğunluğunun yanısıra çarpık yapılaşmadan dolayı nüfusu 100 bini aşan Girne’deki okullarda öğrenci sayısının mevcut okul kapasitesini aştığını savundu.

Elcil, KTÖS’ün alt yapı sorununu yıllardır dile getirmesine rağmen devleti yönetenlerin ihmalinden dolayı şu anda 80 civarında öğrencinin okuluna devam edemediğini belirtti.

Şener Elcil, bölge okullarıyla ilgili şu tespitlerde bulundu:
“Karaoğlanoğlu İlkokulu’nda okul öncesi 4 yaş grubu 25 öğrenci sınıf yokluğundan dolayı kayıt yaptırmasına rağmen okula devam edemiyor. Girne Maarif Anaokulu’nda 44 öğrenci kayıt yaptırdı, okulda sınıf yok bu yüzden okula devam edemiyor. Karakum Anaokulu’nda kayıt yaptırmasına rağmen 15 öğrencimiz okula devam edemiyor. Okul öncesi eğitim dışında ara kayıt için başvurup yer yokluğu nedeniyle hala okula gidemeyen öğrenci sayısını ise bilemiyoruz”

Şener Elcil, sendikanın sorunların çözümü için Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’na verdiği 3 haftalık sürenin dolduğunu kaydetti.

“SINIFLARDAKİ KALABALIK ÖĞRENCİ SAYISI KABUL EDİLEMEZ”

Sınıflardaki kalabalık öğrenci sayısının kabul edilemeyeceğini belirten Elcil, ailelere çağrı yaparak, sorunun sadece KTÖS ve öğretmenler değil aynı zamanda ailelerin de sorunu olduğu ve destek olmaları gerektiğini kaydetti.

Girne 23 Nisan İlkokulu’nda öğrenci sayısının bin 100’ü, Şehit Hasan Cafer İlkoklu’nun 600’ü ve Karaoğlanoğlu İlkokulu’nun 400’ü aştığını kaydeden Elcil, ideal bir ilkokulda öğrenci sayısının 400’ü aşmaması gerektiğini söyledi.

“SINIFLAR BALIK İSTİFİ GİBİ”

Elcil, sıkıntıların her geçen gün büyüdüğü ve sorunların çözülmesi gerektiğini yenileyerek, eğitim anlayışı olarak bir sınıftaki ideal öğrenci sayısını ilkokullarda 26, ana okullarda 20 ve 4 yaş grubunda 6 olarak benimsediklerini söyledi.

Okullarda öğrencilerin ‘balık istifi’ gibi eğitim almaya zorlandığını kaydeden Elcil, verimli olmadığı kadar zaman kaybına da neden olan bu durumun, öğretmenlerin zamanını çaldığı gibi eğitim çağındaki çocukların eğitim hakkını da ellerinden aldığını savundu.

42 KİŞİLİK SINIFA DERS VEREN ÖĞRETMENE MADALYA

Öğretmenlerin kalabalık sınıflarda, özveriyle görev yaptıklarını ifade eden Elcil, Girne bölgesinde sınıflarda ortalama 33-38, Karaoğlanoğlu İlkokulu’nda ise 42 kişilik sınıf bulunduğuna vurgu yaptı.

Elcil, bu çerçevede kalabalık sınıflarda görev yapan tüm öğretmenler adına Karaoğlanoğlu İlkokulu’nda 42 öğrencisi bulunan 5. sınıf öğretmeni Gönül Kendir’e madalya takdim etti.

Madalyayı ‘yüz karası’ olarak niteleyen Kendir ise ödülü mesleki başarıdan ötürü almayı tercih ederken, olumsuz bir durum nedeniyle almaktan dolayı çok üzgün olduğunu ifade etti.

Kendir, yaptığı konuşmada kalabalık sınıflarda görev yapan öğretmen ve öğrencilerin durumuna değindi.

KTÖS’TEN ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

KTÖS’ün konuyla ilgili çözüm önerileri bulunduğunu ifade eden Elcil, Beylerbeyi İlkokulu’nun tamir edilerek, okul öncesi eğitime açılabileceğini ve Zeytinlik köyünde ‘bar’ olarak kullanılan ilkokulun anaokuluna dönüştürülebileceğini belirtti.
Bu sorunun acil olduğunun altını çizen Elcil, bu yıl okulsa gidemeyecek olan ana okul öğrencilerinin seneye 1. sınıf olacaklarına dikkat çekti.

OKULLARDAKİ SU SORUNU

Konuşmasında okullardaki su depolarında ‘koli basili’ bulunmasına konusuna değinerek, bu tür tahlillerin okullardan açılmadan önce yapılması gerektiğinin altını çizdi ve öğrenci sağlığını yakından ilgilendiren olayla ilgili olarak yetkilileri eleştirdi.

Elcil, ayrıca kanserde farkındalık yaratma amacıyla devam eden kampanya  kapsamında pembe renk ‘Pink October’ tişörtler giyen Karaoğlanoğlu İlkokulu öğretmenlerine gösterdikleri duyarlılıktan dolayı teşekkür etti.

ÖZGÜNAN: “DERSLİKLER HENÜZ TAMAMLANMADI”

Karaoğlanoğlu İlkokul Müdürü Sonay Özgünan ise bakanlıktan 4 adet sınıf inşaatı için yaptıkları talebin kabul gördüğünü ve sınıf yapımına temmuz ayında başlandığını belirtti.

Derslik inşaatının henüz tamamlanmadığını kaydeden Özgünan, bu dersliklerin hizmete girmesiyle sorunun bu yıl için çözümleneceğini ancak aynı sorunla gelecek yıl yine yüz yüze kalabileceklerine dikkat çekti.

13/10/2017 15:54
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: okul, kayıt, kıbrıs, haber
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.