Kıbrıs Özel Danışmanlığı’na İlk Kez Bir Avrupalı

ads ads ads ads
19/08/2014
TAK

ads
Kıbrıs Özel Danışmanlığı’na İlk Kez Bir Avrupalı

BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un, Aleksander Downer’dan boşalan Kıbrıs Özel Danışmanlığı görevine, Norveçli Espen Barth Eide’yi atamaya karar verdiği, Eide’nin atamasını önümüzdeki günlerde açıklayacağı haber verildi.

Fileleftheros habere “Genel Sekreter’in Danışmanı Norveç Dışişleri Eski Bakanı... Yeni Danışmanlığa Atanan İlk Avrupalı, 50’li Yaşlarda ve İşçi Partili... Birleşmiş Milletler Espen Barth Eide’nin Atanmasına Eroğlu’ndan ve Anastasiadis’ten Yeşil Işık Aldı” başlık ve spotlarıyla birinci sayfasında yer verdi.

Edindiği bilgilere dayanarak Ban Ki Moon’un, çalışma arkadaşları aracılığıyla Kıbrıs sorununa müdahil taraflara bu atamayla ilgili bilgi vererek rızalarını aldığını belirten gazete, Norveç İşçi Partli Eide’nin Kasım 2011’den Eylül 2012’ye kadar Savunma ve Eylül 2012’den Ekim 2013’e kadar da Dışişleri bakanlıklarında bulunduğunu yazdı.

Uluslararası meselelerde ‘objektif’ kabul edilen Kıbrıs Türk ve Rum taraflarının olurunu aldığı belirtilen Eide’nin, atamasının önümüzdeki günlerde açıklanmasının beklendiğine işaret eden gazeteye göre, Eide 1974’ten beri Kıbrıs sorununa atanacak olan ilk Avrupalı olma özelliğine sahip.

Habere göre BM’den kaynaklar, Ban’ın aslında Kıbrıs sorununu iyi bilen bir kişiyi atamak istediğini, ancak Rum Yönetimi’nin eski BM Genel Sekreter Yardımcısı Lynn Pascoe’yu reddettiği için başka seçenek kalmadığından Eide’yi atadığını, Norveçli yetkilinin atanmasının Kıbrıs sorununda yeni bir dinamik yaratmasını umduklarını söylediler.

Gazete 1964’te Oslo’da doğan Eide’nin genel olarak ‘uluslararası konularda objektifliğiyle’ tanındığını, bakanlık dönemlerinde her zaman ABD’yle yakınlaşmayı savunduğunu ve Savunma bakanlığı döneminde, “işkencenin bilgi toplama araçlarından biri olabileceğini” savunan NATO Genel Sekreteri Anders Fonk Rasmounsen’e karşı çıktığını hatırlattı. TAK

19/08/2014 11:48
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: downer, kıbrıs, danışman
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.