Kıbrıs Sorunu Bir Kez Daha BM Binasında

ads ads ads ads
24/09/2016

ads
Kıbrıs Sorunu Bir Kez Daha BM Binasında

Kıbrıs sorunu bugün bir kez daha Birleşmiş Milletler’in (BM) New York’taki merkezinde ele alınıyor.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, bu akşam saat 18.55’te (New York saatiyle 11.55’te) BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ile görüşecek. 15 dakika olarak planlanan görüşme BM binasının 27. katındaki Sekreterya binasında yer alacak.

1950’lerden beri Kıbrıs sorunuyla ilgilenen, 1964’ten beri adada barış gücü bulunduran BM’nin, uzun yıllardır gündeminde yer alan Kıbrıs sorununa çözüm bulabilmek için gözetiminde devam eden toplumlararası müzakerelerde gelinen aşamayı liderlerin vereceği bilgi ışığında da değerlendirerek bundan sonra yapılacaklar konusunda yeni bir adım atması bekleniyor.

ÜÇLÜ GÖRÜŞME YARIN

BM Genel Sekreteri Ban, yarın saat 18.00’de (New York saatiyle 11.00’de) ise Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le üçlü görüşmede bir araya gelecek.

Kıbrıslı Türk ve Rum liderler, Genel Sekreter Ban Ki-moon’dan, Kıbrıs sorununda bu yıl sonuna kadar bir anlaşmaya varılabilmesi için kişisel çabalarını artırmasını talep edecek.

Ban, Rum lider Anastasiadis’le 18 Eylül’de görüşmüştü.

NEW YORK’TA KIBRIS GÜNDEMİ

71. BM Genel Kurulu toplantıları nedeniyle birçok ülkenin üst düzey yetkililerini konuk eden ABD’nin New York şehri, Kıbrıs sorunu konusunda da diplomatik girişimlere sahne oluyor.

New York’ta bulunan BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, hem taraflarla, hem de garantör ülkelerin yetkilileriyle görüşmeler yaptı.

CUMHURBAŞKANI AKINCI’NIN NEW YORK’TAKİ GÖRÜŞMELERİ

Geçtiğimiz salı gününden beri New York’ta bulunan Cumhurbaşkanı Akıncı, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile görüşmeler yaptı.

Cumhurbaşkanı Akıncı’yla birlikte, Müzakereci Özdil Nami, Sözcü Barış Burcu, Diplomasi ve AB Özel Danışmanı Erhan Erçin, Özel Kalem Müdürü Cenk Gürçağ ile Müzakere Heyeti üyesi 3. Sekreter Sertaç Güven de New York’ta bulunuyor.

Kıbrıs Türk tarafı görüşmelerde, Kıbrıs sorununun yıl sonuna kadar çözümlenmesi için sürece katkıda bulunulmasını ve dünyanın da ilgisinin artırılmasını, önümüzdeki aylarda garantör ülkelerin temsilcilerinin de katılımıyla 5’li bir zirvenin yapılmasını ve Kıbrıs Rum tarafının çözüm için cesaretlendirilmesini talep ediyor.

14 EYLÜL’DEKİ ORTAK AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı Akıncı ve Rum lider Nikos Anastasiadis’in 16 aydır sürdürdükleri yoğunlaştırılmış müzakerelerin ikinci turunun tamamlandığı 14 Eylül’de yaptıkları ortak açıklamada, 11 Şubat 2014’teki ortak açıklama metnine bağlılıklarını ve çözüme ulaşma kararlılıklarını teyit etmişlerdi.

Müzakerelerin 6 başlığı olan “Yönetim ve Güç Paylaşımı”, “Mülkiyet”, “AB konuları”, “Ekonomi”, “Garantiler ve Güvenlik” ve “Toprak” konularından 4’ü olan “Ekonomi, AB, Yönetim ve Güç Paylaşımı ve Mülkiyet” başlıklarında kayda değer ilerlemeler sağladıklarını duyuran liderler, buna karşın belli özlü konularda ayrılık noktalarının bulunduğunu kaydetmişlerdi.

14 Eylül’deki ortak açıklamada, “Güvenlik ve Garantiler ile Toprak” başlıklarında beyin fırtınası yapan liderlerin, yıl sonuna kadar bütünlüklü bir anlaşmaya ulaşılması kararlılıkları da belirtilmişti.

Haber: Özgül Gürkut Mutluyakalı - TAK

24/09/2016 16:00
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: kıbrıs, ban ki moon
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.