Kıbrıs Sorunu İle İlgili Yeni İddia

ads ads ads ads
03/05/2016

ads
Kıbrıs Sorunu İle İlgili Yeni İddia

 “ENGELİ MÜLKİYET OLAN KIBRIS MÜZAKERELERİ, BİRÇOK ENGELLE İLERLİYOR GÖRÜNÜYOR”

Güney Kıbrıs’ta yayımlanan Fileleftheros gazetesi, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in müzakereleri ve son görüşmelerinde ele aldıkları konuların detaylarıyla ilgili iddialarda bulundu.


Haberi “Müzakereler Engelli… Türkler, Zamanın Kullanıcılara Otomatikman Mülkiyet Sağladığını Söylüyor… İç Vatandaşlıkta Da Sorunlar” başlığıyla manşete çeken gazete, “müdahiller olumlu ortam şekillendirmeye çalışsa da ana engeli mülkiyet olan Kıbrıs müzakereleri, birçok engelle ilerliyor görünüyor” yorumunu yaptı.

“20 YIL KALDIĞI MALIN OTOMATİKMAN SAHİBİ OLUR”

Türk tarafının, belirli bir süre (20 yıllık bir süreden söz edildiğine dikkat çekildi) KKTC’deki eski Rum mallarında kalanların otomatikman mal sahibi olduğu görüşünde olduğunu yazan gazeteye göre geriye kalanlar için ise başvuru ve anlaşmazlıklar için kurulacak olan Mülkiyet Komitesi aracılığıyla bir prosedür izlenecek.

Gazete mal sahipleri açısından mülklerin geleceğiyle ilgili temel anlaşmazlık olan, öncelik hakkının mal sahibinde mi kullanıcıda mı olacağı anlaşmazlığının da devam ettiğine dikkat çekti ve bilgi sahibi bir kaynağın “bu mesele netleştirilmezse yalnız mülkiyetteki değil diğer konulardaki müzakere de ilerleyemez” dediğini yazdı.

Rum tarafının, meselenin uluslararası hukuk ve Avrupa Hukuku temelinde çözülebileceğini savunduğunu ancak birçok şeyin kategori ve kriterlere katılacak içeriğe bağlı olacağını belirten Fileleftheros, mülkiyetin, Türk tarafının şimdi görüşmeyi istemeyip prosedür sonuna havale ettiği Toprak başlığıyla bağlantılı olduğunu yazdı; “Bir kaynak, ‘iki başlığın paralel görüşülmesi birçok anlaşmazlığa çıkış yolu sağlayabilir’ diyor” ifadesini ekledi.

“DÖNÜŞÜMLÜ BAŞKANLIK DIŞINDA İÇ VATANDAŞLIK DA SORUN”

Habere göre son liderler görüşmesinde ele alınan Yönetim başlığında, bazı ilerleme adımları olsa da birçok açık konu var. Taraflar arasında, dönüşümlü başkanlık dışında, iç vatandaşlığı belirleyecek kriterlerde, özellikle de kurucu devletçiğin iç vatandaşlığına hak sahibi olacaklar kategorisinde anlaşmazlık bulunuyor.

Gazete anlaşmazlık konularını, “Rumların Kıbrıs Türk kurucu devletinde siyasi hakları olup olmayacağı, Rumların haklarının olup olmama ve dolayısıyla iç vatandaşlık olanağı ve bu sıfatı edinebileceklerle ilgili kriterler” olarak sıraladı.

Dört özgürlük konusunda başta karşılıklı anlayış olmasına karşın daha sonra Kıbrıs Türk tarafının, önceki yaklaşımını ortadan kaldıran farklı tezler sunduğunu savunan gazete edindiği bilgilere dayanarak Rum tarafının, bu meseleyi mihenk taşı gördüğü için görüşülmek üzere yeniden gündeme getirdiğini ve netleştirilmesinde ısrar edeceğini ekledi.

03/05/2016 13:53
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: muzakere, anlaşma, Nikos Anastasiadis, mustafa akıncı, barış, haber, kıbrıs, kıbrıs sorunu
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.