Kıbrıslı Türkler zarar görecek

ads ads ads ads
25/06/2016

ads
Kıbrıslı Türkler zarar görecek

OLUMSUZ ETKİLENİLECEK: Avrupa Birliği uzmanları, İngiltere’nin Avrupa Birliği dışında kalması ile kişisel bazda herkesin bundan olumsuz etkileneceğini ifade ederek “her halükarda herkes zorluk çekecek. Sadece Kıbrıslı Türkler değil birçok insan İngiltere’nin Avrupa Birliği dışına çıkması durumunda geleceğini düşünür durumda” diye konuştu

İKAMET SIKINTISI OLABİLİR: Uzmanlar, ekonomik olarak da İngiltere’nin AB dışında kalmasının ülkeyi zora sokacağı yorumlarını yaparken, Sterlin’in değer kaybetmesi dünden itibaren başladı. Ayrılma ile birçok sıkıntının baş gösterebileceğini ifade eden uzmanlar, bunun en başında ikamet sıkıntısının geldiği belirtti

ÖĞRENİM DURUMU BELİRSİZ: İngiltere’de Avrupa Birliği Bursu ile öğrenim göre Kıbrıslı Türk öğrenciler de ayrılmadan olumsuz etkilenecek. Bundan sonraki dönemde eğer ayrılma meydana gelirse İngiliz eğitim sisteminin kendi burs sistemi uygulanacak. Uzmanlar bunun Kıbrıslı Türkler için 2004 öncesine dönüş olacağı görüşünde

Bertuğ TOPAL/HAVADİS

Büyük Britanya’da önceki gün gerçekleştirilen Avrupa Birliği’nde kalınıp kalınmaması referandumundan ayrılma kararı çıkmasından İngilizlerin yanı sıra birçok Kıbrıs Türk vatandaş ve öğrenci de etkilenecek.

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkmasının ardından işleyecek süreç İngiltere’de yaşamını AB Pasaportu ile sürdüren ve öğrenim gören birçok Kıbrıslı Türk’ü olumsuz etkileyecek.

Uzmanlar İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkma kararının ardından referandum sonrası sürecin işleyişinin bu vatandaşlar için kritik öneme sahip olduğunu kaydetti.

Ciddi bir belirsizliğin de yaşandığını kaydeden uzmanlar, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkması durumunda öğrenim gören Kıbrıslı Türklerin ne gibi bir prosedür içerisine gireceğinin de henüz daha belli olmadığı görüşünde.

Önceki akşam saat 00:00’da tamamlanan oy verme işleminin ardından İngiltere’nin AB dışında kalması kararının ardından bazı uygulamaların hemen yürürlüğe girmeyeceği ve İngiliz hükümetinin ayrılma yönündeki kararı nasıl işleteceğinin de önemli olduğunu kaydeden uzmanlar, yapılabilecek pek bir şey olmadığını durumun bekleyip görülmesi gerektiğini belirtti.

Olumsuz etkilenilecek

Avrupa Birliği uzmanları, İngiltere’nin Avrupa Birliği dışında kalması durumunda kişisel bazda herkesin bu işten olumsuz etkileneceğini ifade ederek “her halükarda herkes zorluk çekecek. Sadece Kıbrıslı Türkler değil birçok insan İngiltere’nin Avrupa Birliği dışına çıkması durumunda geleceğini düşünür durumda” diye konuştu.

İkamet sıkıntısı olabilir

Uzmanlar, ekonomik olarak da İngiltere’nin AB dışında kalmasının ülkeyi zora sokacağı yorumlarını yaparken, Sterlin’in değer kaybetmesi de bekleniyor. Ayrılma durumunda birçok sıkıntının baş gösterebileceğini ifade eden uzmanlar, bunun en başında ikamet sıkıntısının geldiği belirtti.

Ciddi belirsiz yaşanacak

Avrupa Birliği uzmanları, “böyle bir durumda ikametlerinin durumu ne olacak. İkamete ek olarak öğrencilerin diğer haklarının belirsizliği sürüyor. Bu durum birçok belirsizliğin kapısını açacak” diye konuştu.

Değişim hemen olmayacak

Referandumdan ayrılma kararı çıkmasının ertesi günü İngiltere’de bir değişim beklemeyen AB uzmanları, bu değişimin zaman alacağı görüşünde.

Değişimin belirsizlikle beraber geleceğini de kaydeden uzmanlar, bu konunun potansiyel bir sorun halini alabileceğini de vurguladı.

İngiliz hükümetinin referandumda olası çıkacak ayrılma kararını nasıl ileri götüreceği de merak konusu.

Arısal: Eğitimde 2004 öncesine dönüş olur

Avrupa Birliği Uzmanı İzge Arısal ise İngiltere’de Avrupa Birliği Bursu ile öğrenim göre Kıbrıslı Türk öğrencilerin olası bir ayrılma durumunda kötü etkileneceğini ifade etti. İngiliz eğitim sisteminin mevcut öğrenciler indirim veya burs kesme gibi durumunun olmayacağını kaydeden Arısal, bundan sonraki dönemde eğer ayrılma meydana gelirse İngiliz eğitim sisteminin kendi burs sisteminin okullarda uygulanacağını belirtti.

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılması durumunda AB’nin kurallarının geçerli olmaması nedeniyle 2004 öncesine dönüşün mümkün olabileceğini söyledi.

2004’ten önce İngiltere’de okuyan Kıbrıslı Türk sayısının oldukça düşük olduğunu kaydeden Arısal, yine böyle bir duruma gelinebileceğini söyledi.

Kıbrıslı Türk öğrencilerin İngiltere haricindeki Avrupa Birliği ülkelere öğrenim görmek için gitmeye devam edebileceği kaydeden Arısal, bunun da dil nedeniyle zor olacağı görüşünde.

Eğitimin yanı sıra ayrılmanın makro politik gelişmeleri olumsuz etkileyeceğini belirten Arısal, uzun vadede Avrupa Birliği içerisindeki diğer ülkelerin de AB’nin varlığını sorgulayacak duruma gelebileceğini belirtti.

25/06/2016 12:39
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Kıbrıslı Türkler, ab, ingiltere, haber, kıbrıs
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.