Kıbrıs'ta Ledra Palas'taki İlk Görüşmelerin 39 Yıllık Fotoğrafı

ads ads ads ads
06/05/2015

ads
Kıbrıs'ta Ledra Palas'taki İlk Görüşmelerin 39 Yıllık Fotoğrafı

Kıbrıs'ta iki toplum arasında ilk kez 1976 yılında barış görüşmelerinin yapıldığı 'Yeşil Hat' üzerindeki Ledra Palas'ta, 39 yıl aradan sonra aynı yerde yeniden başlayacak.

Yunanistan'daki Albaylar cuntasının darbesinin ardından Türkiye'nin 1974 yılında gerçekleştirdiği Kıbrıs Barış Harekatı'ndan iki yıl sonra başlatılan Ledra Palas'taki ilk görüşmelere, o dönemki adı 'Kıbrıs Türk Federe Devleti' olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti adına 2013 yılında kaybettiğimiz Ümit Süleyman Onan katıldı. Rum tarafını ise yıllar sonra Kıbrıs Rum Kesimi'nin Cumhurbaşkanlığına kadar yükselen ve 2008 yılında hayatını kaybeden, 'Akritas Planı'nın hazırlayıcısı ve KKTC'yi izole eden adam' olarak da anılan Tasos Papadopulos temsil etti.

Bu görüşmelerde, yine bir süre sonra Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri koltuğuna oturan o dönem Birleşmiş Milletler Kıbrıs Özel Temsilcisi olan Peres De Cuellar da hazır bulundu. O dönem ortam daha hassas olduğundan, Ledra Palas çevresinde Barış Gücü askerleri tarafından geniş güvenlik önlemleri alındı. O dönemki görüşmelere katılan hem Türk hem Rum tarafı temsilcisi ile birçok katılımcı şu anda hayatta değil.

Şimdi Kıbrıs'ta, geçen hafta yapılan seçim sonucu oyların yüzde 60'ını alarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı seçilen Mustafa Akıncı ile Rum lider Nikos Anastasiadis, yine Ledra Palas'ta bir araya gelecek. Görüşme, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi'nin ev sahipliğinde, eskiden 'yeşil hat' olarak adlandırılan ara bölgede bulunan Ledra Palas'ta 11 Mayıs'ta gerçekleşecek. DHA » Mustafa BAĞDİKEN

06/05/2015 09:17
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: kıbrıs, ledra palas, fotoğraf
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.