Kimlik Kartlarında Yeni Dönem

ads ads ads ads
18/04/2014

ads
Kimlik Kartlarında Yeni Dönem

KKTC kimlik kartları, yüksek kalitede ve kopyalanması zor güvenlik özellikleriyle donatılmış yeni elektronik kimlik kartları şeklinde değiştiriliyor.

Uluslar arası standartlara uygun, çağdaş ve daha kaliteli hizmet vermek amacıyla tasarlanan E-Devlet’in çekirdeği olacak, yeni elektronik kimlik kartlarının Haziran ayında vatandaşlara verilmeye başlanması hedefleniyor.

Yeni kartların tanıtımı İçişleri Bakanlığı’nda saat 11.00’de yapıldı.

Tanıtımda İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay bir konuşma yaptı. Ardından İçişleri Bakanlığı Sistem Yöneticisi Cem Beyaz kartın teknik özellikleriyle ilgili bilgiler verdi. Tübitak Proje Yöneticisi Erkan Aydın da kartla ilgili yaptıkları çalışmaları kısaca anlattı. Tanıtımda gazetecilerin soruları da yanıtlandı.

Vatandaşlara 64 TL ücretle verilecek olan kartların 10 yılda bir değiştirilmesi gerekecek. İlk etapta vatandaşların kimlik kartlarını değiştirme zorunlulukları olmayacak, ihtiyaç duyulduğu oranda başvuruda bulunulabilecek. Kurumlar e -devlet çalışmasını tamamladıkça farklı kurumlarda işlemler için de yeni kimlik kartları kullanılabilecek. Tanıtımda kartların kara sınır kapıları ve Ercan Hava alanında kullanılabilmesi için polisin gerekli ekipmanı aldığı ve muhaceret gerekli altyapıyı tamamlayınca oralarda da kullanılacağı anlatıldı.

Tanıtımda yapılan konuşmalarda yeni kimlik kartlarının ID1boyutlarında uluslar arası standartlarda olup, polikarbon materyalden oluştuğu ve mevcut kimlik kartlarından daha dayanıklı olduğu anlatıldı.

Uluslararası standartlara uygun baskı, grafik, özel değişken mürekkep, hologram gibi elektronik güvenlik öğeleri ile kartın taklit edilmesi zor olacak.

Kartlarda temalı ve temasız olmak üzere iki adet yonga (çip) mevcut olacak ve bu yongalardan kişiye ait biyometrik veriler uluslararası standartlarda güvenli olarak saklanacak.

Kimlik kartları üzerinde lazer oyma teknolojisi ile mürekkebe ihtiyaç duymadan kişisel bilgiler yazılacak. Ayrıca kartlar CEN/TS 15480 (European Citizen Card) ve ICAO 9303 (Travel Documents) standartlarına uygun olarak üretildiğinden seyahat belgesi olarak da kullanılabilecek.

Yeni Elektronik Kimlik Kartında Elektronik Sertifika, PIN, Elektronik Fotoğraf, Güvenli Mesajlaşma ve Biyometri (Parmak, parmak damar ve el aya izi) doğrulama faktörleri yer alacak.

Ayrıca elektronik imzanın da yüklenebileceği kimlik kartları E-Devlet, E-Ticaret, E-Bankacılık gibi elektronik hizmetlerin kapısını açacak bir anahtar vazifesi görecek.

YENİ GÜVENLİ KİMLİK NUMARASI

Tanıtımda yeni elektronik kimlik kartıyla birlikte kimlik numaralarının da güvenli bir hale getirileceği kaydedilerek, yeni kimlik numaralarının 10 haneden oluşacağı, mevcut 6 haneli kimlik numaralarının başına kontrol numaraları ekleneceği belirtildi.

Böylece mevcut kimlik numaralarının muhafaza edileceği, yeni verilecek olan kimlik numaralarının ise sistemdeki mevcut havuzdan rastgele seçilerek verileceği anlatıldı.

GÜVENLİK ÖZELLİKLERİNDEN BAZILAR

Fonksiyonlar ile oluşturulmuş desen, gökkuşağı baskı, kart açısına göre renk değişen mürekkep, mor ötesi ışık altında gözüken mürekkep, kart açısına göre netleşen yazı tekniği, kalıp ile oluşturulan lale deseni, DOVID ve büyüteç ile kontrol edilebilen metin kartın güvenlik özelliklerinden bazıları olarak sıralandı.

YENİ ELEKTRONİK KİMLİK KARTINDAN BEKLENEN YARARLAR

Tanıtımda kartın vatandaşlara sağlayacağı yararlar da anlatıldı ve vatandaşın farklı belge taşımasına gerek kalmadan elektronik ortamda kimlik doğrulaması yapılabileceği, kimlik sahteciliğinden kaynaklanan vatandaş mağduriyetinin önleneceği, e-devlet kapsamında sunulan hizmetlere internetin bulunduğu her yerden kimlik kartı ile güvenli bir şekilde erişilebileceği, kimlik kartıyla e-imza kullanılabileceği ve kimlik kartının elektronik seyahat belgesi olarak kullanılabileceği ifade edildi.

Kartın kurumsal yönden yararları ise şöyle açıklandı:

“Hizmet veren kurum, hizmeti alan vatandaştan emin olacak; hizmet veren kurum hizmeti veren memurdan veya yetkiliden de emin olacak; kimlik doğrulamasındaki yetersizliklerden kaynaklanan usulsüzlük, yolsuzluk ve mali kayıplar asgariye inecek; kimlik kartı, kamu kurumlarının vatandaşa yönelik sunacakları hizmetlerde elektronik iş süreçlerini destekleyerek bürokrasiyi azaltacak; sağlayacağı güvenli kişi doğrulaması nedeniyle kurumların sunduğu elektronik hizmetlerin nitelik ve sayıları artacak; vatandaş kuruma gitmeden, mekan kavramı olmadan birçok işini elektronik ortamda çözecek; bu sayede vatandaşın zaman tasarrufu sağlanacak, iş kayıpları önlenecek”. 

18/04/2014 14:34
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: kimlik kartı
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.