"Kızartma" hastalıklara davetiye çıkarıyor

ads ads ads ads
27/04/2016

ads
"Kızartma" hastalıklara davetiye çıkarıyor

Fazla yağ tüketiminin kalp hastalıkları, kanser, diyabet, hipertansiyon gibi hastalıkların riskini arttırdığı belirtildi.

Beslenme ve Diyetetik Bölümü öğretim görevlisi Esma Aksoy Kendilci, fazla yağ tüketiminin kanser riskini artırarak birçok hastalığı tetiklediğini söyledi.

Fazla yağ tüketimi kanser riskini artırıyor

Kendilci, kızartmanın en çok kullanılan pişirme yöntemlerinden biri olduğunu belirterek, "Fazla yağ tüketimi, kalp hastalıkları, kanser, diyabet, hipertansiyon gibi hastalıkların riskini artırmaktadır" dedi. Kızartılmış yiyeceklerin yüksek oranda yağ içerdiğini vurgulayan Kendilci, aynı zamanda bunun mide krampları, reflü, mide yanması ve hazımsızlığa da yol açtığının altını çizdi.

Kendilci, kızartma yerine ızgarada, fırında, haşlayarak veya buğulayarak pişirilmiş yiyeceklerin tercih edilmesi gerektiğini aktardı.

"Kızartma yağlarını fazla kullanmayın"

Kızartma sırasında yağların yapısında bir takım değişiklikler meydana geldiğini belirten Kendilci, "Kızartma yağlarının tekrar tekrar kullanılması, kanserojen madde oluşumunu arttırır. Bu nedenle kızartmaya beslenmemizde çok fazla yer vermemeliyiz ve kızartma yağlarını 3 defadan fazla kullanmamalıyız" ifadelerini kullandı.

150-170 derece arası bir ısıya ayarlanması gerek

Kendilci, kızartma işleminin, sıcaklık derecesinin kontrol edilebileceği ve yağın homojen olarak ısıtılabileceği fritöz gibi ekipmanlarda yapılmasını tavsiye etti. Kızartmalık yağın ısısının 150-170 derece arası bir ısıya ayarlanması gerektiğini söyleyen Kendilci, ısının 180 derecenin üzerine çıkarılmasının doğru olmadığını kaydetti.

Fritözün üzerinde tuz veya baharat dökülmemeli

Yemeklerde trans yağ oranı düşük, uygun kızartmalık katı veya sıvı yağın tercih edilmesi gerektiğini belirten Kendilci, "Gıdalara fritözün üzerinde tuz veya baharat dökülmemelidir. Her kızartmadan sonra yağın filtre edilmesi (süzülmesi), kızartma esnasında kızartılan gıdanın yağ emmesinden dolayı meydana gelen kaybın, yağın yeniden kullanımından önce biraz yeni yağ ekleyerek gençleştirme yöntemiyle yağdaki zararlı bileşik olan polar maddelerin miktarının aşağıya çekilmesi mümkündür" ifadelerini kullandı.

Kızartma yağlarının lavaboya dökülmesi gerektiğini vurgulayan Kendilci, atık kızartma yağlarının ev ve ya iş yerlerinde uygun kaplarda biriktirilip geri dönüşüme verilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

KAYNAKAA 

27/04/2016 15:31
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: kızartma, sağlık, haber, kıbrıs
MANŞETLER

HK SAĞLIK

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.