KKTC Cumhurbaşkanlığı Senfoni Bahar Konserleri Başlıyor

ads ads ads ads
29/03/2017

ads
KKTC Cumhurbaşkanlığı Senfoni Bahar Konserleri Başlıyor

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası 3 farklı şehirde yapacağı Bahar Konserleri ile müzikseverlerle buluşuyor.

Nihat Ağdaç’ın direktörlüğü ve solistliğindeki Bahar Konserleri’nde Vivaldi’nin Dört Mevsim eseri ile Shostakovich’in Oda Senfonisi icra edilecek.

30 Mart Perşembe Lefkoşa Bedesten, 31 Mart Cuma Mağusa Rauf Raif Denktaş Kültür ve Kongre Sarayı ve 1 Nisan Cumartesi Bellapais Manastırı’nda yer alacak konserler saat 20.00’de başlayacak. Konserler halkımıza açık ve ücretsizdir. 

Dmitri Shostakovich – Oda Senfonisi Op.110a

1960 senesi. Stalin’in demir yumruğunun hayaleti Sovyet Rusya’nın üzerinde gezinmeye devam etmektedir. Sovyet Besteci Dimitri Shostakovich’e omuriliğindeki iltihaplanmanın teşhisi koyulur. Aynı günlerde Shostakovich, Sovyet Besteciler Sendikası’nın başına getirilir. Bu mevkiideki birinin Komünist Parti üyesi olmaması kabul edilemez bir durumdur. Shostakovich baskılara karşı koyamayarak partiye üye olur. Fakat bir sanatçı ve bir aydın olarak çok kolay pes ettiğini düşünerek suçluluk duygusu ve vicdan azabı hissetmeye başlar. Bu duygulara, ağır hastalığının acısı da eklenince büyük bir buhranın içinde bulur kendini.

Shostakovich böyle bir ruh haliyle, İkinci Dünya Savaşı sırasında Dresden Almanya’nın bombalanmasını konu alan bir filmin müziklerini bestelemek için bölgeye gider ve gördüğü manzara karşısında dehşete düşer. Başını her eğdiğinde kafasının içinde melodiler duyduğunu söyleyen Shostakovich, yaşadığı bunalım ve tanık olduğu savaşın etkileriyle 12-14 Temmuz tarihlerinde, 3 gün içerisinde Do Minör 8 Numaralı Yaylı Çalgılar Dörtlüsü Op. 110’u yazar.

Bu eser savaşın, faşizmin ve totalitarizmin kurbanlarının anısına yazılmıştır. Bu kurbanlardan biri de Dimitri Shostakovich’in bizzat kendisidir.

Antonio Vivaldi - Mevsimler

Vivaldi’nin Mevsimler adı verilen konçerto dizisi solo keman ile yaylı çalgılar orkestrası tarafından seslendirilir. Toplulukta, sürekli bas grubunda çembalo da yer alır.

Dizide Dört Mevsimi tasvir eden dört konçerto bulunur. Her konçerto çabuk -ağır – çabuk olmak üzere üçer bölümden oluşur. İlk programlı müzik örnekleri arasında yer alan mevsimler, “İlkbahar” adlı konçerto ile başlar. Besteci,müziğin programını her bölümüne eklediği birer “Sonnet” ile açıklamıştır.

29/03/2017 13:14
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası
MANŞETLER

HK KÜLTÜR SANAT

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.