KKTC'de bir ilk gerçekleşti

ads ads ads ads
04/05/2016

ads
KKTC'de bir ilk gerçekleşti

İş kazası sonucu ağır yaralanan ve 11 gün yaşam savaşı verdikten sonra yaşamını yitiren 34 yaşındaki Soner Çolak’ın ailesi organlarını bağışladı

Suna ERDEN/Starkıbrıs

Girne’de otel inşaatında geçirdiği iş kazası sonucu ağır yaralanan ve günlerce yoğun bakım servisinde tedavi gören 34 yaşındaki Soner Çolak önceki gece yaşamını yitirdi. Çolak’ın ölümü iş kazası sonucu ölümlerde bir ilk olmasa da organ bağışı açısından KKTC’de bir ilk oldu. Tedavi gördüğü Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi’nde beyin ölümü gerçekleşen Çolak’ın ailesi çocuklarının organlarını bağışladı. Ailenin organ bağışı, KKTC’de beyin ölümü gerçekleştikten sonra yapılan ilk organ bağışı olurken, Çolak’tan alınan organların dört kişiye hayat vereceği belirtildi. Konuyla ilgili Star Kıbrıs’a açıklama yapan Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Ersan Berksel öncelikle duyarlı davranan aileye teşekkür etti. Berksel, Çolak’ın beyin ölümü gerçekleştikten sonra ailesinin hassas davranarak organ bağışında bulunduğunu ifade ederek, bunun üzerine Türkiye’deki hastanelerle irtibata geçildiğini, özel uçakla özel ekip geldiğini ve buradaki doktorlarla birlikte Çolak’ın organlarını operasyonla alındığını söyledi. Berksel, Çolak’ın organlarının dört kişiye hayat vereceğini vurguladı.

AĞIR YARALANMIŞTI

Kuzey Kıbrıs’a çalışmaya gelen 34 yaşındaki Soner Çolak, 21 Nisan tarihinde Girne’ye bağlı Çatalköy’de çalıştığı Malpas otele ait inşaatta iş kazası geçirip ağır yaralanmıştı. Çalıştığı inşaatta merdiven korkuluklarını monte ettiği sırada dengesini kaybederek yaklaşık 5 metre yükseklikten yere düşerek ağır yaralanan ve 11 gün yoğun bakımda kalan Çolak’ın önceki gece beyin ölümü gerçekleşti. İş kazasının ardından KKTC2ye gelen ailesi günlerce hastane kapılarında çocuklarının iyileşmesini bekledi.

UMUTLA BEKLEYEN AİLE ACI HABERLE YIKILDI


Türkiye’nin Mersin ilinden gelen ve günlerce çocuklarının yaşama dönmesini bekleyen aile önceki gece acı haberi alınca yıkıldı. Oğullarının beyin ölümünün gerçekleşmesi üzerine yıkılan aile, yaşadıkları acıya rağmen çocuklarının başka insanlara hayat vermesi için organlarını bağışladı.

DÖRT KİŞİYE HAYAT VERECEK

Yapılan bağış üzerine Çolak’ın organlarının uygun bulunması üzerine harekete geçildi. Ailenin organ bağışı, KKTC’de beyin ölümü gerçekleştikten sonra yapılan ilk organ bağışı olarak tarihe geçerken, organ alımı operasyonu için Türkiye hastaneleri ile de iletişime geçildi. Bunun üzerinde Türkiye’den dün sabah özel uçakla özel bir doktor ekibi geldi. Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi doktorları ve Türkiye’den gelen doktorlar ortaklaşa operasyon yaparak Çolak’tan kalp, karaciğer ve böbrek aldı. Alınan organlardan kalp ve karaciğer özel ekip ve özel uçak ile Türkiye’ye gönderildi. Böbrekler ise dün akşam gerçekleştirilen operasyonla KKTC’deki iki hastaya nakil edildi. Soner Çolak’ın ailesi ise organlar alındıktan sonra oğullarının cenazesini dün akşam saatlerinde toprağa vermek üzere memleketleri Mersin’e götürdü.

ÖZEL EKİP ÖZEL UÇAKLA GELDİ

Konuyla ilgili Star Kıbrıs’a açıklama yapan Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Ersan Berksel öncelikle duyarlı davranan aileye teşekkür etti. Berksel, Çolak’ın beyin ölümü gerçekleştikten sonra ailesinin hassas davranarak organ bağışında bulunduğunu ifade ederek, bunun üzerine Türkiye’deki hastanelerle irtibata geçildiğini, özel uçakla özel ekip geldiğini ve buradaki doktorlarla birlikte Çolak’ın organlarını operasyonla alındığını söyledi.

KKTC’DE BİR İLK

Çolak’tan kalp, karaciğer ve iki böbrek alındığını kaydeden Berksel, KKTC’de kalp ve karaciğer nakli olmadığı için bu organların Türkiye’ye gönderildiğini ve oradaki hastalara takılacağını ifade etti. İki böbreğin ise KKTC’deki iki hastaya nakil edileceğini belirten Berksel, Çolak’ın organlarının dört kişiye hayat vereceğini vurguladı. Berksel, yapılan bu organ bağışının, beyin ölümü gerçekleşip yapılan ilk bağış olduğunu söyledi.

HERKES DUYARLI OLMALI

Berksel, “Ailesi duyarlı davranarak organ bağışında bulundu. Organlar 4 kişiye hayat verecek. Vatandaşlarımızın da bu konuda hassas davranmalarını temenni ediyorum. Organ bağışına halkımızı teşvik ediyorum. Herkesin hassas olması gerekiyor. Kimin ne gün organa ihtiyacı olacağı belli değil, çok sevdiğimiz insanların da buna ihtiyacı olabilir. Bu konuda herkesin duyarlı olması gerekir. Ailenin hassasiyeti çok önemli, keşke herkes yapabilse, bu örnekler iyi örneklerdir” dedi.

04/05/2016 08:08
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: soner çolak, organ bağışı
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.