KKTC’de ‘Nefrolog’ Sorunu

ads ads ads ads
03/07/2015

ads
KKTC’de ‘Nefrolog’ Sorunu

KKTC’de sadece bir nefroloji uzmanı olması böbrek hastaları için büyük sorun yaratıyor.

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Hemodiyaliz Servisi Sorumlusu olan ve KKTC’nin Nefroloji alanında uzman ilk ve tek doktoru Nefrolog Dr. Düriye Deren Oygar, KKTC’de yüzlerce böbrek hastası ile tek başına ilgilenmek zorunda kalıyor.

KKTC, BÖBREK YETMEZLİĞİNDE AVRUPA İKİNCİSİ
 

Son on yıldaki yüzde 150 artışla böbrek hastalığı konusunda Avrupa ikinciliğine yerleşen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)'de yeterli hemodiyaliz merkezi ve yetişmiş uzman bulunmaması nedeniyle ülke genelinde hemodiyaliz çilesi yaşandığı belirtildi.

 

Ülkede, bugün itibarıyla böbrek hastalarının yüzde 10'unu oluşturan 150 hemodiyaliz hastasına hizmet veren 1 nefrolog ve 2 hemodiyaliz merkezi var. Evde diyaliz yapan 30 böbrek hastasıyla böbrek nakli olmuş 80-100 hastaya hizmet veren diyaliz servislerinde acilen yetiştirilmiş diyaliz sertifikalı hekimlere ihtiyaç var. Lefkoşa diyaliz servisinin acilen büyütülmesi, eskiyen makinelerin yenilenmesi ve servisin tadilattan geçirilmesi gerekiyor.

 

DR. DÜRİYE DEREN OYGAR: “EN BÜYÜK SORUN SİSTEMSİZLİK”

 

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Hemodiyaliz Servisi Sorumlusu Nefrolog Dr. Düriye Deren Oygar “Karşılaştığımız en büyük zorluk sistemsizlikdir” diyerek, doğru düzgün ve bilimsel verilere dayanan bir sistemin yokluğu, hem sağlık çalışanlarını hem hastaları zor durumda bıraktığını kaydetti.

Oygar şöyle devam etti: “Sağlık, birden çok disiplinin birlikte düzgün çalışılarak verim alınabilecek bir alandır. Her ne kadar da ekonomik nedenler elimizi kolumuzu bağlıyor diye iddia etsek de sistemsizlik en önemli sorundur. Hizmet içi eğitim, çalışanların eğitiminin süreğen olması, çalışanların periyodik sınavlarla standardize edilmesi, çalışanın ödüllendirilmesi, çalışmayanın cezalandırılması, bilimin el üstünde tutulması, sistemin başarıya ve bilimsel çalışmalara göre ödüllendirilecek şekilde kurulması, sistemin denetlenmesi, izlenmesi sağlık konusunda acilen alınması gereken önlemlerdir diye düşünüyorum. Yetkililere çağrım ise bu sistemin sürekli değişen politik ortamlardan bağımsız olarak bir an önce kurulması ve politik değişimlerden değil evrensel bilimden etkilenen sürdürülebilir bir sistem olması.”

AKALIN: “HEMODİYALİZ SERVİSİNİN FİZİKİ ALT YAPISI YETERSİZ” 



Diyaliz ve Böbrek Hastaları Dayanışma Derneği Başkanı Dr. Zerrin Akalın, ülkedeki börek hastalarının sayısının giderek arttığını söyleyerek, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ndeki hemodiyaliz servisinin fiziki alt yapısının artık yetersiz kaldığını vurguladı. Akalın, “Servisin fiziki yapısının ihtiyaca cevap verecek şekilde büyütülmesi, servise alet ve malzeme alınması gerek” dedi. 

  

03/07/2015 14:27
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: kktc, doktor, nefrolog sorunu, haber
MANŞETLER

HK SAĞLIK

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.