Köln'de alarm

ads ads ads ads
31/07/2016

ads
Köln'de alarm

Almanya’nın Köln kentinde bugün ‘Darbeye Karşı Demokrasi Mitingi’ düzenleniyor. Avrupalı Türk Demokratlar Birliği’nin organize ettiği yürüyüşe 100 bin kişi bekleniyor. Steinmeier, Türkiye’deki iç politika gerginliğinin Almanya’ya taşınmaması uyarısında bulundu. Öte yandan Almanya Anayasa Mahkemesi geç saatlerde aldığı bir kararla, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın telekonferans yöntemiyle bağlanıp halka hitap etmesini engelledi.

TÜRKİYE’deki 15 Temmuz darbe girişimi Almanya’nın Köln kentinde bugün düzenlenecek mitingle protesto edilecek. ‘Darbeye Karşı Demokrasi Mitingi’ adı altında düzenlenecek gösteriyi organize edenler, Almanya genelinden ve komşu diğer ülkelerden geleceklerle mitinge yüz bin kişinin katılımını bekliyor. Köln polisi ise yaptığı açıklamada mitinge 30 bin kişinin katılacağından hareket ettiklerini ve miting boyunca 2 bin polisin görev yapacağını duyurdu. Ayrıca kentte Alman siyasi partilerinin gençlik kollarının da karşı gösteriler düzenlemesi bekleniyor. Polis göstericilerin birbiriyle çatışmasından endişe ediyor.

BELÇİKA’DAN OTOBÜSLER

AKP’nin lobi kuruluşu olarak değerlendirilen Avrupalı Türk Demokratlar Birliği’nin organize ettiği, 100 kadar Türk dernek ve kuruluşun destek vereceği Köln’deki mitinge Almanya’nın birçok kentinden ve komşu ülkeler Hollanda ile Belçika’dan katılımın olması bekleniyor. Darbeye Karşı Demokrasi Platformu’nun yerel saatle 15.00’de başlayacak mitingi Deutzer Werft’te gerçekleşecek.

STEINMEIER TEPKİ GÖSTERDİ

Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier, Süddeutsche Zeitung gazetesine yaptığı açıklamada, “Türkiye’nin iç politika gerginliğinin Almanya’ya taşınması ve ne olursa olsun farklı düşüncedeki insanların korkutulması kabul edilmez. Almanya’da böylesi tutumlara yer yok. Buna da izin vermeyiz” dedi. Steinmeier, göstericilerden ölçülü olunmasını istedi. Yeşiller Eşbaşkanı Cem Özdemir de Almanya’da Erdoğan’ı eleştirenlere gözdağı verildiğini söyledi ve “Başkalarını sindirmek isteyen Erdoğan yandaşları yasalarca öngörülen en sert yaptırımlarla cezalandırılmalı”dedi.

ERDOĞAN'IN HALKA SESLENMESİ ENGELLENDİ

Köln'deki mitingde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın telekonferans yöntemiyle bağlanıp kurulacak dev ekrandan halka hitap etmesine de müdahale geldi. Köln polisinin güvenlik gerekçesiyle buna izin vermemesi üzerine, platform önce yerel mahkemeye, ret cevabı alınca da bir üst mahkemeye başvurdu.

Üst mahkeme de, polis lehine karar verince, karar gün içinde Anayasa Mahkemesine taşındı. Almanya Anayasa Mahkemesi de Köln polisini haklı bularak, daha önce verilen mahkeme kararlarını onadı.

BAŞBAKAN YARDIMCISI'NDAN ALMANCA-TÜRKÇE AÇIKLAMA

Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel de kendisine ait sosyal medya hesabından Türkçe ve Almanca yayınladığı mesajında Almanya’da yaşayan Türklere seslendi. Köln miting öncesi yayınladığı mesajında Gabriel, Türkiye’deki gelişmelerin Almanya’da yaşayan birçok insanı da etkilediğini belirterek, “Aranızdan çoğu Almanya’ya kaygıyla bakmaktadır. Alman Federal Parlamentosu’nun Ermeni kararının uygun olmadığını düşünenlerin sayısı az değil... Diğer taraftan birçok Alman gibi ben de Türkiye’ye büyük endişeyle bakıyoruz. Bu önemli ülkenin Avrupa’dan uzaklaşmasından korkuyorlar. Gazetecilerin ve hakimlerin özgürlüğünden ve tabi ki her bir bireyin düşüncesini özgürce ifade etme özgürlüğünden kaygı duymaktadırlar. AB üyelik müzakereleri için kaldırılması şart koşulmuş olan idam cezasının tekrar getirilmesi tartışmalarını şaşkınlıkla izlemektedirler. Benim gibi birçok Alman Türk hükümetinin darbe girişimine gösterdiği tepkinin tamamen orantısız ve kabul edilemez olduğu kanaatindedir” dedi. 

31/07/2016 09:13
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: ALMANYA, Darbe, 15 Temmuz 2016
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.